Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Blog / 2 april 2013

Bewaker van de rivier

Bewaker van de rivier

 

‘Soms is het water van de rivier helemaal zwart’, zegt Sharif Jamil (39). Op de oevers van de riviers zijn veel vervuilende industrieën gevestigd, zoals textiel fabrieken en looierijen. ‘Veel van hen dumpen hun onbehandelde afval in het water van de rivier’. Door onvoldoende sanitaire voorzieningen en slecht afvalbeheer komt er elke dag zo’n 10.000 m3 gedeeltelijk behandeld afvalwater en 4,500 ton huishoudelijk afval terecht in de rivier. Een andere bedreiging voor de rivier is de aantasting. Jamil: ‘De bevolking van Dhaka groeit snel, maar in hetzelfde tempo wordt ook het land van de rivier afgenomen.

 

Joke Waller Hunter beurs

In 2007 kreeg Sharif Jamil van Both ENDS een Joke Waller Hunter beurs. Hiermee kon Jamil zijn kennis overbrengen op anderen door middel van trainingen en door het opzetten van programma’s in andere gebieden, om zo de bevolking meer te betrekken bij het redden van de natuurlijke waterbronnen van Bangladesh. Tot nu toe is Jamil de eerste en enige officiële riverkeeper in Bangladesh. ‘Met de hulp van Both ENDS en andere parners wil ik nu een sterk netwerk van riverkeepers in Bangladesh opzetten.’

 

Individuele verantwoordelijkheid

Jamil vindt dat bedrijven, gemeenschappen en de regering zich beter moeten realiseren hoe belangrijk de rivier is voor Bangladesh: niet alleen als bron van leven, water en eten, maar ook als transportmogelijkheid om zo het drukke verkeer van Dhaka te kunnen verminderen. Zijn programma’s zijn vooral gericht op het vergroten van het bewustzijn voor het redden van de rivier. Jamil gelooft dat betrokkenheid vanuit de gemeenschap cruciaal is: ‘We moeten mensen zelf verantwoordelijk maken voor hun omgeving’.

Lees meer over dit onderwerp