Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Blog / 11 april 2011

Het belang van goede regels

Het belang van goede regels

 

Hoe belangrijk regels zijn, blijkt uit het vonnis van de Latijns-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten van 5 april: de Commissie oordeelde dat de bouw van de Belo Monte dam in de Amazone voorlopig niet door mag gaan. De Braziliaanse overheid en grote investeerders hebben volgens de commissie onvoldoende rekening gehouden met de rechten van tientallen groepen indianen. Een groot aantal maatschappelijke organisaties vraagt al jarenlang aandacht voor het belang van deze groepen, maar kreeg die aandacht niet. Nu, met de uitspraak van de Commissie, zal ook hun belang meegewogen moeten worden.

 

Ook het Europees Parlement lijkt inmiddels doordrongen van de noodzaak om investeringen en de inzet van financiële instrumenten aan milieu- en mensenrechtencriteria te toetsen. Both ENDS dringt daar al geruime tijd op aan. Daarom zijn we blij met de zojuist aangenomen voorstellen van het Europees Parlement voor Export Credit Agencies (ECA's). ECA's zijn geregeld instrumenteel in de financiering van projecten die leiden tot milieuschade en schendingen van mensenrechten. Onder andere dankzij gesprekken tussen afgevaardigden van het Europees Parlement en ECA-Watch, beveelt het Parlement de Europese Raad aan om ECA's veel strakker te gaan houden aan Europese afspraken op het gebied van mensenrechten.

 

Het vonnis rondom Belo Monte illustreert het belang van duidelijke regels die garanderen dat mensen zonder politieke of economische stem toch gehoord worden. Het Europees Parlement onderstreept dit belang, en doet daarover praktische voorstellen richtingen de Europese Raad. Het aanvaarden van de voorstellen van het Parlement zal een belangrijke stap zijn in het groener en rechtvaardiger maken van de financiële instrumenten die overheden in Europa tot hun beschikking hebben.

 

Zie voor meer informatie over ECA's:

Nieuwsbericht voorstel Europees Parlement over ECA's

Cancun: ECA Watch Briefing on the role of ECAs and climate finance

Lees meer over dit onderwerp