Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Blog / 25 augustus 2011

Met voldoening drink ik thee

Met voldoening drink ik thee

 

Centrale ambitie van het partnerschap is het produceren en vermarkten van Forest Garden Tea. Forest Garden Tea gaat verder dan vermindering in het gebruik van pesticiden of het verbeteren van de arbeidsomstandigheden op de plantages. Forest Garden Tea-de naam zegt het al- herstelt gedegradeerde theeplantages door het oorspronkelijk bos na te bootsen met commerciele gewassen en met gewassen die voor direct gebruik geschikt zijn, zoals kaneel, citroengras en tomaten. De boeren en plantages produceren dus niet alleen een kopje thee dat vrij is van pesticiden, maar diversificeren ook meteen hun inkomensbasis.

 

Het partnerschap kende een roerige beginperiode. Om het initiatief door de eerste jaren heen te helpen moesten we omgaan met misverstanden tussen lokale organisaties en het management van de theeplantages; een eerste afnemer in Europa vinden, geïnteresseerd krijgen en geïnteresseerd houden, en de onzekerheden overwinnen die deze nieuwe manier van produceren voor de arbeiders op de theeplantages met zich meebracht.

 

Nu prijzen de betrokken producenten het initiatief, dat een praktische en verrassende impuls heeft gegeven aan het herpositioneren van de Sri Lankaanse thee-sector, die de laatste jaren haar concurrentiepositie op de wereldmarkt aan het verliezen is. Forest Garden Tea toont aan dat verandering van productiemethoden in traditionele landbouwgewassen mogelijk is. Bovendien toont het aan dat maatschappelijke organisaties een sleutelrol kunnen spelen in de processen van omdenken en verandering.

 

In Sri Lanka is een zesde van de bevolking afhankelijk van de productie van thee. Op dit moment is de Forest Garden Tea die we kunnen drinken een minuscuul stroompje in vergelijking met de totale volumes die Sri Lanka produceert. Both ENDS, RRI, Greenfield Bio Plantations en ProFound hebben de ambitie dat stroompje te verbreden, in het belang van alle theedrinkers in Nederland, maar vooral in het belang van de mensen en de natuur in Sri Lanka.

 

www.forestgardencertification.com

www.rainforestrescueinternational.org

www.ThisIsProFound.com

Lees meer over dit onderwerp