Both ENDS


What's new

Volg ook de ervaringen van medewerkers en/of partners van Both ENDS via diverse weblogs.

 • Save_LAMU_protest_tegen_LAPSSET_2.jpg

  Afrikaanse organisaties aan AfDB: kies voor duurzame, inclusieve ontwikkeling

  23 mei 2018

  Deze week zijn de jaarvergaderingen van de Afrikaanse ontwikkelingsbank (AfDB). Een grote groep Afrikaanse maatschappelijke organisaties roept de bank op om sociale en milieurechten te beschermen, het maatschappelijk middenveld te betrekken, rekening te houden met gender en duurzame keuzes te maken in hun energie-ambities.


 • 1Minister_Kaag_Copyright_MinBuza.jpg

  Reflectie op beleidsnota "Investeren in perspectief" op Vice Versa

  22 mei 2018

  Op vrijdag kwam de lang verwachte beleidsnota van Minister Kaag uit, opgesteld na een proces van consultatie, wetenschappelijke analyses en vele overleggen binnen en buiten het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wij hebben gezocht naar de geest van de nieuwe nota: Welke trends consolideert en verdiept deze Minister? Wat is nieuw? Is die vernieuwing een oppervlakkige verandering van het discours of een wezenlijke trendbreuk? Welke stiltes vallen er en wat vertellen die ons?


 • 1Berta_Caceres_defensoresenlinea.jpg

  FMO aangeklaagd voor medeplichtigheid mensenrechtenschendingen in Honduras

  17 mei 2018

  Vandaag maken drie vertegenwoordigers van de Hondurese organisatie COPINH en van de familie van de in maart 2016 vermoorde Berta Cáceres, bekend dat een aanklacht tegen de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO wordt voorbereid. In de aanklacht houdt COPINH de FMO medeverantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen rondom het controversiële Agua Zarca project.


 • IMG_20180221_130957_cropped.jpg

  Rijden op palmolie - een doodlopende weg

  15 mei 2018

  Both ENDS en Forest Peoples Programme hebben een verzoek ingediend bij het Europees Parlement, de Raad van Europa, de Europese Commissie en de Commissaris voor Handel, Cecilia Malmström, om bij beslissingen over palmolie en andere grondstoffen de inheemse en lokale gemeenschappen te raadplegen die door deze beslissingen geraakt worden.


 • Thunder_horse_oil_platform_sinking_July_2005_U.S._C.jpg

  ABP belooft groen maar houdt vast aan fossiel

  Persbericht 9 mei 2018

  Pensioenfonds ABP investeerde in 2017 500 miljoen euro méér in kolen, olie en gas dan het jaar ervoor; in totaal 10,9 miljard euro. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Both ENDS, Fossielvrij NL en urgewald. De investeringen in fossiel staan niet alleen in schril contrast met de claim van het pensioenfonds dat het grote successen boekt in zijn klimaatbeleid, maar druisen ook in tegen het klimaatakkoord van Parijs. In tegenstelling tot de internationale koplopers onder de pensioenfondsen, blijft ABP onverminderd investeren in de fossiele-energiesector.


 • 1Geld.jpg

  Invest-NL moet scherpere randvoorwaarden hanteren

  29 maart 2018

  Nederland krijgt een nieuwe instelling om investeringen te stimuleren. De nadruk ligt op maatschappelijke en duurzame projecten, waar Nederland nu volgens het kabinet kansen laat liggen. Met 2,5 miljard euro moet 'Invest-NL' een loket worden waar bedrijven terecht kunnen om projecten te realiseren op gebieden als energie, verduurzaming, mobiliteit, voedsel, zorg, veiligheid en onderwijs. 


 • P1020943.JPG

  Directeur electriciteitsbedrijf gearresteerd in zaak-Berta Cáceres

  6 maart 2018

  Vrijdag 2 maart is in Honduras de directeur van DESA, David Castillo, gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Berta Cáceres, nu precies 2 jaar geleden. De Hondurese overheid weigerde lange tijd om niet alleen de daadwerkelijke schutters, maar ook de bedenkers van de moord op Cáceres op te sporen en te berechten.


 • Fossiele-brandstoffenproductie_Nigeria.jpg

  Nieuw rapport Both ENDS en Milieudefensie: Bescherming voor Klimaatvervuilers'

  8 februari 2018

  Vandaag brengen Milieudefensie en Both ENDS een rapport uit 'Bescherming voor klimaatvervuilers: Nederlandse investeringsverdragen als obstakel voor de energietransitie'. Het rapport concludeert onder andere dat de vijf grootste olie- en gasbedrijven in de wereld minimaal 140 brievenbusfirma's in Nederland hebben waarmee ze aanspraak kunnen maken op investeringsbescherming. 


 • flyer_ISDS.jpg

  50 jaar investeringsverdragen met ISDS: tijd voor verandering

  13 januari 2018

  Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Nederland als eerste land het 'Investor to State Dispute Settlement' (ISDS)-systeem introduceerde in een bilateraal investeringsverdrag, met Indonesië. Sindsdien zijn wereldwijd honderden nieuwe bilaterale investeringsverdragen (BIT's) gesloten waarin ISDS is opgenomen. Het ISDS-systeem in de huidige verdragen biedt vergaande bescherming aan investeerders, wat vaak ten koste gaat van nationale overheden en wetgeving, vooral in ontwikkelingslanden. 


 • bevrijding_van_de_rivier_UTZ_CHE_-_Copy.jpg

  Gemeenschappen dagen Guatemala voor de rechter vanwege waterrechten

  18 december 2017

  Afgelopen maand heeft onze partnerorganisatie Utz Che' namens enkele gemeenschappen langs de rivier Madre Vieja een rechtszaak aangespannen tegen de Guatemalteekse staat. De gemeenschappen eisen onder andere dat hun recht op water gerespecteerd wordt en dat ze beschermd worden tegen watermisbruik en -vervuiling door grootschalige landbouw.


 • hernan-Bedoya-lider-social-.jpg

  Alweer een moedige mensenrechtenverdediger doodgeschoten

  12 december 2017

  Verbijsterd en bedroefd hebben wij kennis genomen van het bericht dat Hernán Bedoya, een moedige Colombiaanse gemeenschapsleider én mensenrechtenverdediger, op brute wijze is vermoord. Hij werd al lange tijd bedreigd en ondanks alle inspanningen van lokale groepen om hem bescherming te bieden (met kogelwerende vesten, een mobiele telefoon, enz.), werd hij afgelopen vrijdag 8 december door paramilitairen doodgeschoten terwijl hij op zijn paard naar huis reed.


 • oil_drums_by_Oatsy40_on_Flickr.jpg

  Kersverse regering moet ondersteuning fossiele sector afbouwen

  12 december 2017

  Deze week spreekt de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat met minister Wiebes over de begroting van zijn ministerie. Dit is dus hét moment waarop de regering kan laten zien dat het er alles aan wil doen om haar eigen klimaatdoelstellingen te behalen. Eén van de belangrijkste stappen in die richting is het afbouwen van financiële steun voor de fossiele industrie.


 • Saramaka.jpg

  10 jaar na baanbrekend vonnis vechten de Saramaka nog steeds voor hun rechten

  28 november 2017

  Op 28 november 2007 wonnen de Saramaka een baanbrekende rechtszaak tegen Suriname bij het Inter-Amerikaans Mensenrechtenhof (IACHR). Het Hof bepaalde onder andere dat Suriname geen concessies meer mag uitgeven op tribaal grondgebied zonder toestemming van de bewoners. 10 jaar later komt er van de uitvoering van dit vonnis echter weinig terecht.


 • ondertekening_Green_Deal.jpg

  De 'Green Deal Voedselbossen' is een feit!

  23 november 2017

  Vandaag hebben 21 partijen in het provinciehuis te Lelystad de 'Green Deal Voedselbossen' ondertekend. De partijen maken hun intenties voor de verdere ontwikkeling van voedselbossen in Nederland officieel. Both ENDS is een van de ondertekenaars, maar wat is een Green Deal en waarom zijn we blij dat deze tot stand is gekomen?


 • truck_with_oil_palm_fruits.JPG

  Both ENDS’ reactie op het Indonesische actieplan voor duurzame palmolie

  24 oktober 2017

  Op 30 September 2017 heeft Both ENDS haar standpunt ingediend over de conceptversie van het Indonesische Nationale Actieplan voor Duurzame Palmolie. Dit actieplan is bedoeld als blauwdruk voor de verduurzaming van de Indonesische palmolieindustrie. Both ENDS betwijfeld echter of de logica, de reden en het achterliggende doel van dit actieplan een status als benchmark voor een duurzame palmolieindustrie legitimeert.


 • SigridKaag2015.jpg

  Waar liggen de kansen voor minister Kaag?

  22 oktober 2017

  Nu het regeerakkoord er ligt en we Sigrid Kaag als nieuwe minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van Rutte III mogen verwelkomen, kunnen we vooruitkijken naar waar de kansen liggen in de plannen van de nieuwe coalitie om vanuit Nederland de wereld duurzamer en eerlijker te maken. Het regeerakkoord, dat een brug probeert te slaan tussen het politieke midden en centrumrechts, is een knap staaltje compromiswerk. Dat is in de huidige internationale context van steeds meer uit elkaar groeiende samenlevingen een opvallende prestatie. 


 • Ng_be_Bugl_community_around_Barro_Blanco.JPG

  Reactie op nieuwe standpunten over mensenrechten, land en gender van FMO

  5 oktober 2017

  FMO publiceerde op 20 september nieuwe standpunten over mensenrechten, landbeheer en gender. Het is goed dat FMO mensenrechten nu serieus neemt en we juichen hun inspanningen toe om hun standpunten over mensenrechten, land en gender te verbeteren. Maar voor een echt positieve invloed op mens en milieu zijn er nog een aantal vervolgstappen nodig.


 • 170909_IISD_COP13_4cso_CCD_6088-tn.jpg

  Both ENDS bij de UNCCD: het gaat om mensen

  28 september 2017

  Both ENDS nam eerder deze maand deel aan de Conference of the Parties (COP) van de UNCCD in Ordos, Binnen-Mongolië in China. We maakten deel uit van de delegatie van het Drynet netwerk met als doel om de lokale realiteit naar de internationale discussies te brengen.


 • Oil_Transport.jpg

  Ondanks klimaatafspraken steunt Nederland fossiele sector jaarlijks met 7,6 miljard

  Persbericht 28 september 2017

  Hoewel demissionair minister Kamp in mei dit jaar stelde dat fossiele brandstoffen in Nederland niet worden gesubsidieerd, ondersteunt Nederland de fossiele sector met ruim 7,6 miljard euro per jaar in binnen- en buitenland (1). Dat blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport ‘Phase-Out 2020: Monitoring Europe’s fossil fuel subsidies’ van het Overseas Development Institute (ODI) en Climate Action Network Europe (CAN-Europe). Nederland heeft al in 2009 internationale afspraken gemaakt (2) om subsidies voor fossiele brandstoffen uit te bannen. Milieudefensie en Both ENDS, beide lid van CAN-Europe, vragen aandacht voor deze bevindingen omdat ze het onacceptabel vinden dat de overheid op deze manier de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in stand houdt.


 • SPEAK_Silence_banner.png

  Maatschappelijke organisaties wordt de mond gesnoerd

  21 september 2017

  Op 22 september gaan wereldwijd websites van burgerbewegingen en NGO's op zwart. Uit protest en solidariteit. Protest tegen de afnemende mogelijkheden om als actieve burger of organisatie je stem te laten horen, je te verenigen of vreedzaam te betogen.


 • ISDS-hamer.jpg

  Een Europees Investeringshof: wat vinden we daarvan?

  14 september 2017

  De breed gedragen protesten tegen de handelsverdragen TTIP en CETA liggen nog vers in het geheugen. Een van de grootste zorgen was het Investor-State Dispute Settlement (ISDS) mechanisme in deze verdragen. Nu stelt de Europese Commissie voor om een multilateraal investeringshof op te zetten. Is dat een goed idee?


 • Shipyard_for_pipe_laying_vessels_in_Suape_harbour.jpg

  Politici vragen om duurzame exportondersteuning

  29 augustus 2017

  Both ENDS publiceerde afgelopen juni een rapport waarin duidelijk wordt dat Nederland via exportkredietverzekeraar Atradius Dutch State Business (ADSB) op grote schaal de fossiele brandstoffensector ondersteunt. Tussen 2012 en 2015 verleende ADSB in naam van de Nederlandse staat voor miljarden euro’s verzekeringen en garanties aan fossiel gerelateerde exportprojecten. Deze ondersteuning is totaal niet in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs, vinden ook politici Van Raan (PvdD) en Beckerman (SP), en daarom stelden zij op 20 juni dit jaar vragen aan de staatssecretarissen van Financiën en Infrastructuur en Milieu.


 • Foto_Nicaragua_Managua_Lid_van_de_Raad_ter_verdedig.jpg

  Nicaragua-kanaal ondergraaft mensenrechten

  4 augustus 2017

  Uit een gisteren verschenen rapport van Amnesty Centraal-Amerika blijkt dat de plannen voor een nieuw kanaal nu al leiden tot veelvuldige schendingen van mensenrechten in Nicaragua. Dit terwijl de bouw van het kanaal nog niet eens is begonnen. Veel organisaties verzetten zich mede hierom tegen het kanaal. Both ENDS ondersteunt hen daarbij.


 • Protest_in_front_of_FMO_office.jpg

  FMO and FinnFund trekken zich terug uit het omstreden Agua Zarca-project

  6 juli 2017

  Both ENDS en SOMO zijn blij dat de Nederlandse en Finse ontwikkelingsbanken FMO en FinnFund zich zullen terugtrekken uit het omstreden Agua Zarca waterkrachtproject in Honduras. De twee financiële instellingen maakten kwamen donderdag 6 juli jl. met het nieuws naar buiten. Het project leidde tot veel conflict en geweld in de regio en de moorden op drie leiders die actie voerden tegen het project. In maart 2016 werd de bekende mensenrechtenverdediger Berta Cáceres vermoord vanwege haar verzet tegen het project dat op het land van haar gemeenschap, de inheemse Lenca, gerealiseerd werd.


 • _DSC0652.JPG

  De palmoliedroom: te mooi om waar te zijn

  30 juni 2017

  In 2005 benaderde een palmoliebedrijf de inwoners van het dorpje Kiungkang in West-Kalimantan, Indonesie. Ze boden aan om hun boerderijtjes om te vormen tot kleine oliepalmbedrijfjes. Veel boeren stemden in vanwege de hoge maandinkomens die het bedrijf hen voorspiegelde. Helaas blijkt deze palmoliedroom niet meer te zijn dan een illusie.


 • 18839255_1709146272433423_8517926562076182472_n.jpg

  Demonstratie voor milieu- en mensenrechten in Guatemala

  22 juli 2017

  Op 5 juni, Wereldmilieudag, protesteerden gemeenschappen aan de zuidkust van Guatemala tegen de snelle opmars van grootschalige palmolie-, suikerriet- en bananenplantages in hun gebied. Utz Che', de lokale partner van Both ENDS, deed mee aan de mars.


 • Sapura_Diamante_pipe_laying_vessel_by_Pieter_van_Ma.jpg

  Persbericht: Exportsteun niet in lijn met klimaatdoelen

  19 juni 2017

  Het Klimaatverdrag van Parijs stelt dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot maximaal 2 - liefst 1,5 - graden Celsius. Om dat te bereiken moeten in elk geval alle bewezen fossiele reserves in de grond blijven. Tussen 2012 en 2015 ondersteunde de Nederlandse overheid echter via Atradius DSB voor € 7,3 miljard, fossielgerelateerde exportprojecten met verzekeringen en garanties. Dat is twee derde van de totale waarde die Atradius DSB in die periode verzekerde. Niets wijst er op dat de overheid deze ondersteuning inmiddels in lijn heeft gebracht met het klimaatakkoord. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag is uitgebracht door Both ENDS.


 • Coal-Fired-Power-Plant-at-Sunset_Turceni_42413_Emil.jpg

  Rapport: koleninvestering van ABP is een groot probleem

  PERSBERICHT 15 mei 2017

  Pensioenfonds ABP investeerde eind 2016 zo’n twee miljard euro méér in de fossiele energie-industrie dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit het rapport ‘Dirty & Dangerous: the fossil fuel investments of Dutch pension fund ABP’, dat vandaag is gepubliceerd door Both ENDS, het Duitse urgewald en Fossielvrij NL. Het rapport bekritiseert deze investeringen vanwege de impact op het klimaat en de rampzalige gevolgen voor de mensen in de gebieden waar kolen, olie en gas worden gewonnen.


 • vrouwen_en_vis_Bargny.jpg

  Afrikaanse ontwikkelingsbank neemt klacht tegen kolencentrale Senegal aan

  11 mei 2017

  Een jaar geleden heeft de Senegalese organisatie Takkom Jerry een klacht ingediend bij de African Development Bank (AfDB) en de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO. Zij financieren de kolencentrale Sendou, pal naast het vissersdorpje Bargny. De AfDB heeft de klacht nu erkend. FMO heeft de klacht al in behandeling en publiceert binnenkort een officiële reactie.


 • demonstration_on_dike_Jakarta_Bay.jpg

  Persbericht: Indonesische ‘Afsluitdijk’ schijnoplossing in kustweringsproject Jakarta-baai

  Twijfelachtige rol Nederlandse overheid en bedrijven

  21 april 2017: Jakarta zinkt. Door excessief oppompen van grondwater zakt de miljoenen-stad met tientallen centimeters per jaar en wordt zo kwetsbaarder voor overstromingen. Nederlandse bedrijven bedachten een oplossing: een enorme zeewering voor de kust, tevens een prachtig vastgoedprject. Maar deze ingreep is een schijnoplossing, zeggen onderzoekers van Both ENDS, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en het Transnational Institute (TNI) vandaag in een nieuw rapport. Sterker nog, tienduizenden mensen werkzaam in de lokale visserijsector dreigen hiermee hun broodwinning te verliezen.


 • bewoner_tussen_dode_bomen.JPG

  Grote schade na overstromingen door Barro Blanco-dam

  6 april 2017

  Het sluiten van de omstreden Barro Blanco-dam vorig jaar heeft niet alleen tot materiële, maar ook culturele schade geleid in de getroffen Ngäbe-Buglé gemeenschappen in Panama. FMO, een van de financiers, neemt tot nu toe geen verantwoordelijkheid voor de mensenrechtenschendingen bij dit project. Hoe moet het nu verder?


 • Persfoto-ondertekening-Convenant-Bevorderen-Duurzaa.jpg

  Both ENDS tekent 'Convenant Bevorderen Duurzaam Bosbeheer

  22 maart 2017

  Vandaag ondertekenden Both ENDS, andere maatschappelijke organisaties, vertegenwoordigers van de houtsector, de bouw-, meubel- en retail-sector, vakbonden en de overheid in aanwezigheid van minister Ploumen het zogenaamde ‘Convenant Bevorderen Duurzaam Bosbeheer’. 

   


 • Foto_No_al_canal_small.jpg

  FPIC is niet alleen zaak van ontwikkelingslanden

  21 maart 2017

  Hoe kunnen we FPIC-wetgeving beter in de praktijk brengen en de fundamentele gemeenschappelijke rechten van inheemse volkeren beschermen? Both ENDS-collega Wiert Wiertsema onderzoekt dit onderwerp in een artikel in de nieuwsbrief van partnerorganisatie NTFP-EP.


 • geldverdeling770x508.png

  Kies voor eerlijk, duurzaam en internationaal leiderschap

  10 maart 2017

  Er valt veel te kiezen op 15 maart: sommige politieke stromingen willen Nederland afsluiten van de buitenwereld en klimaatverandering op z'n beloop laten. Andere partijen roepen juist op om internationaal weer de leiding te nemen waar het gaat om klimaatverandering, eerlijke belastingen en duurzame handel. Wat Both ENDS betreft, is dat leiderschap nu meer dan ooit nodig.


 • Painting_Cecil_Cooper.jpg

  Internationale vrouwendag is nog steeds keihard nodig

  8 maart 2017

  Vandaag is het internationale vrouwendag. Een dag die zo’n 100 jaar geleden voortkwam uit stakingen van vrouwen tegen slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Sindsdien is er veel verbeterd voor vrouwen, maar moeten we helaas ook constateren dat mannen en vrouwen nog steeds niet gelijk zijn. In 1949 waarschuwde Simone de Beauvoir al dat je vrouwenrechten nooit als vanzelfsprekend kunt beschouwen, en recente ontwikkelingen zoals de aanscherping van abortuswetten in sommige landen, bevestigen dat. Ze laten zien dat ook in het ‘Vrije Westen’ vrouwenrechten nog helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn.


 • 1BERTA-Berta_Caceres_with_Lenca_people.png

  Brief aan minister Ploumen 1 jaar na de moord op Berta Cáceres

  2 maart 2017

  Vandaag is het precies een jaar geleden dat Berta Cáceres op brute wijze is vermoord in haar huis in Honduras. Cáceres was een wereldwijd bekende mensenrechtenverdedigster en de coördinator van de inheemse Lenca-organisatie COPINH. De moord op Berta staat in verband met haar strijd tegen de Agua Zarca-dam,die deels gefinancierd wordt door de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO.


 • Photo_Biu_on_Tatuoca_Island.jpg

  In memoriam: Biu, die tot het bittere einde op het eiland Tatuoca bleef

  8 februari 2017

  Met groot verdriet hebben we kennis genomen van het overlijden van de heer Severino Cassiano da Silva - beter bekend als Biu - afgelopen zondag 5 februari. Biu was de allerlaatste inheemse inwoner van Tatuoca Island in de staat Pernambuco, Brazilië. Zijn leven en lot waren verweven met dit eiland, waar niet lang geleden nog meer dan 50 families woonden en leefden van de traditionele visserij, boomgaarden en moestuinen. 


 • Tomas_COPINH.jpg

  COPINH-leider: “Onze gemeenschappen leven in angst”

  7 februari 2017

  Vorige week publiceerde Global Witness "Honduras: the deadliest place to defend the planet". Dit schokkende rapport laat duidelijk zien hoe ernstig de mensenrechtensituatie in Honduras op dit moment is en zet de eis van Both ENDS en partnerorganisatie COPINH kracht bij: FMO moet zich terugtrekken uit de Agua Zarca-dam.


 • Photo_by_Neil_PalmerCIAT_for_Center_for_Internation.jpg

  Alle ogen op de Amazone met droomfondsproject!

  7 februari 2017

  Goed nieuws voor inheemse gemeenschappen in het Amazonegebied! Tijdens het 'Goed Geld Gala' van de Nationale Postcode Loterij, dat gisteren in Carré in Amsterdam gehouden werd, werd een cheque van maar liefst 14,8 miljoen euro toegekend aan het droomfondsproject 'All eyes on the Amazon'. 

   


 • village_in_project_area.jpg

  Persbericht: Geen Nederlandse publieke steun voor omstreden nieuwe luchthaven Istanbul

  6 februari 2017

  Turkije bouwt de grootste luchthaven ter wereld - en de derde in Istanbul - in het bosgebied ten Noorden van de stad. Het project roept veel weerstand en protest op van lokale gemeenschappen en NGO’s, want bos en bewoners moeten ervoor plaatsmaken. 

   

   


 • IMG_2539_bewerkt2.jpg

  Manifest voor Natuurinclusieve Landbouw

  30 januari 2017

  Both ENDS heeft samen met andere leden van het Netwerk Natuurinclusieve Landbouw een manifest aangeboden aan staatsecretaris Van Dam van Economische Zaken. Hiermee vragen we aandacht voor een nieuwe manier van voedselproductie, waarbij landbouw en natuur meer met elkaar samenwerken.


 • Protest_Indonesia_photo_IGJ.jpeg

  Niets geleerd van TTIP en CETA in de onderhandelingen over verdrag EU-Indonesië

  2 februari 2017

  Van 24 tot en met 28 januari 2017 vond op Bali de tweede onderhandelingsronde plaats over een 'Comprehensive Economic Partnership Agreement' (CEPA) tussen de EU en Indonesië. Het voorgestelde akkoord gaat over liberalisering en deregulering op grote schaal, met mogelijjk enorme gevolgen voor lokale mensen en hun leefomgeving. Maatschappelijke organisaties, inclusief Both ENDS, brachten een verklaring uit waarin ze hun zorgen uiten en waarin ze de onderhandelaren oproepen het proces te stoppen en de mogelijke impact van het verdrag op lokale gemeenschappen en het milieu te onderzoeken.


 • newyear_rood.jpg

  Happy New Year!

  30 december 2016

  Both ENDS blijft zich ook in 2017 inzetten voor een duurzame, eerlijke wereld waarin iedereen een stem heeft. Wij wensen al onze partners, financiers, collega's en andere geïnteresseerden een succesvol 2017! 


 • klimaatparade-organisaties-05.png

  Persbericht Fossielvrij NL: Nederlandse pensioenfondsen nog steeds sterk fossiel

  12 december 2016

  Een jaar na het historische klimaatakkoord van Parijs investeren Nederlandse pensioenfondsen nog steeds miljarden in kolen, olie en gas - desastreus voor het klimaat, en niet in lijn met de nieuw afgesproken doelen. Daarom lanceert Fossielvrij NL vandaag een website waar pensioendeelnemers hun eigen pensioenfonds kunnen oproepen om ‘Paris proof’ te gaan investeren. 


 • 1barroBlancoMooi.JPG

  3 stappen voor mensenrechten in ontwikkelingssamenwerking

  9 december 2016

  Deze maand vieren we de 30e verjaardag van zowel de VN Verklaring voor het Recht op Ontwikkeling als van de Internationale Dag van de Mensenrechten. Both ENDS doet, samen met gemeenschappen en organisaties over de hele wereld, een oproep aan Ontwikkelingsbanken, overheden en bedrijven om 3 stappen te zetten voor het naleven van mensenrechten in ontwikkelingssamenwerking.


 • Destroyed_mangroves.jpg

  Nederlandse exportkredietverzekeraar heeft misstanden in Suape niet voorkomen

  30 november 2016

  Atradius Dutch State Business (Atradius DSB) is ook na het afgeven van hun exportkrediet-

  verzekeringen nog verantwoordelijk voor het naleven van sociale, milieu- en mensenrechten door hun klanten. Dat blijkt uit een vandaag gelanceerd rapport van het Nederlandse Nationaal Contactpunt OESO-richtlijnen (NCP). Both ENDS stuurde hierover vandaag een persbericht uit.


 • Talkshow_Nachtvandetegenmacht.JPG

  Een hommage aan burgermoed

  25 november 2016

  Volle zalen tijdens de 'Nacht van de Tegenmacht', die Both ENDS samen met Vice Versa, Action Aid, Partos, en PAX en De Nieuwe Liefde in Amsterdam organiseerde afgelopen woensdag 23 november. Het onderwerp leeft, borrelt en maakt nieuwsgierig, zoveel is wel duidelijk. Maar wat is dat eigenlijk, tegenmacht?


 • IMG-20160425-WA0002.jpg

  Kustbeschermingsproject in Jakarta lijkt meer handel dan hulp

  22 november 2016

  Van 21 t/m 24 november reist een Nederlandse economische handelsmissie naar Indonesië, onder leiding van minister-president Mark Rutte. Ook de ministers Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) gaan mee. 


 • tegenmacht_web.jpg

  23 november: Nacht van de Tegenmacht

  7 november 2016

  Both ENDS organiseert samen met Vice Versa, Partos, ActionAid en Pax op woensdag 23 November de Nacht van de Tegenmacht in De Nieuwe Liefde (Amsterdam). Een festival om het belang van de tegenmacht te vieren en een hommage te brengen aan burgermoed wereldwijd. Met voorbeelden uit de praktijk, talkshows, muziek en verdiepende discussies belichten we de verschillende aspecten van tegenmacht. Met z'n allen laten we zien dat een samenleving zonder tegenmacht geen echte samenleving kan zijn.


 • 13096098_1747057235537669_5281328354431827_n.jpg

  “De VN moeten ecocide als misdaad erkennen”

  28 oktober 2016

  Twee weken geleden vond in Den Haag het Monsanto Tribunaal plaats. Activisten vanuit de hele wereld willen met dit volkstribunaal 'ecocide' als misdaad aan internationale wetgeving toevoegen. Zinaba Rasmane uit Burkina Faso: "Nu kunnen we multinationals zoals Monsanto in ons land niet aanklagen voor de schade die ze veroorzaken."


 • 161028OxfamNovibWiebes30.jpg

  Persbericht: 30.000 mensen roepen staatssecretaris Wiebes op zich in te zetten voor een eerlijk belastingsysteem

  28 oktober 2016

  Vandaag hebben leden van Tax Justice Nederland aan staatssecretaris Wiebes een petitie aangeboden die het Nederlands kabinet oproept zich in te zetten voor een eerlijk belastingsysteem: voor iedereen in Nederland en ook voor ontwikkelingslanden. 30.000 Nederlandse burgers hebben de petitie ondertekend en uiten hiermee hun zorgen over belastingontwijking en de dalende belastingtarieven voor grote bedrijven waardoor de rekening wordt afgeschoven op burgers en ontwikkelingslanden.


 • Ethiopia_Rising.jpg

  Docu Ethiopia Rising te zien in Rotterdam

  27 oktober 2016

  Komend weekend is de documentaire Ethiopia Rising - Red Terror to Green Revolution te zien op het Wildlife Film Festival Rotterdam. Deze documentaire over de indrukwekkende transformatie van Noord-Ethiopië van een dor gebied in een vruchtbaar, groen landschap is mede mogelijk gemaakt door Both ENDS.


 • Laura_C_ceres_web.jpg

  Laura Cáceres: “Ik zet mijn moeders strijd voor het leven voort”

  20 oktober 2016

  Deze week is Laura Zuniga Cáceres, de dochter van Berta Cáceres*, op bezoek in Nederland. Ze zal gaan praten met de directeuren van de betrokken departementen van Buitenlandse Zaken, nam deel aan een colloquium over inheemse rechten van de Universiteit Leiden en ontmoette verschillende Nederlandse organisaties. Both ENDS sprak deze moedige jonge vrouw over de situatie in Honduras en haar motivatie om haar moeders strijd voort te zetten.


 • web_Bordje_geplaatst_in_Monkey_Point._Foto_Nick.jpg

  Nicaragua: inheemse toestemming voor het kanaal is bedrog

  17 oktober 2016

  De toestemming van de inheemse bevolking voor de aanleg van het omstreden Nicaraguakanaal is bedrog. Uit getuigenissen van de Rama en Kriol-bevolking blijkt dat het consultatieproces met de Rama en Kriol gemanipuleerd is, en hun toestemming ongeldig.


 • stopfoutehandelsverdragen_web.jpg

  Vijf andere redenen waarom TTIP een slecht idee is

  14 oktober 2016

  Zaterdag 22 oktober vindt in Amsterdam een grote demonstratie tegen handelsverdragen TTIP, CETA en TiSA plaats. Both ENDS doet ook mee, omdat wij deze verdragen een heel slecht idee vinden. Niet alleen voor ons in Nederland en Europa, maar juist ook voor ontwikkelingslanden.


 • ontbossing_voor_soja_def_kl.jpg

  Persbericht: 66% van in Nederland gebruikte soja nog steeds onverantwoord

  13 oktober 2016

  De doelstelling van Nederland voor de inkoop van verantwoorde soja is niet gehaald: slecht 34% van de beoogde 100% voldeed in 2015 aan de duurzaamheidsstandaard RTRS (Round Table on Responsible Soy) of gelijkwaardige standaarden. Dit is vooral te wijten aan het achterblijven van de varkens- en pluimveesector: hier was het gebruik van verantwoorde soja minder dan 10%.


 • 20141103_5.jpg

  Danielle Hirsch in Duurzame 100

  7 oktober 2016

  Both ENDS' directeur Danielle Hirsch staat in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Afgelopen woensdag bleek dat zij, als nieuwe binnenkomer op de lijst, op plaats 96 staat.


 • Protest_against_Agua_Zarca_Copinh.jpg

  Nieuw rapport: kredietverstrekkers zouden zich moeten terugtrekken uit Agua Zarca

  5 oktober 2016

  Twee weken geleden werden de conclusies van een onafhankelijke fact-finding missie naar het Agua Zarca project in Honduras gepubliceerd. Het rapport werd geschreven in opdracht van een van de financierders van het project, de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO, nadat in maart van dit jaar mensenrechtenactiviste - en fel tegenstander van het Agua Zarca project - Berta Cáceres was vermoord.


 • 160915_FPIC_workshop.jpg

  Workshop over bescherming inheemse rechten trekt volle zaal bij BuZa

  20 september 2016

  Terwijl half Nederland afgelopen donderdagmiddag op een terras zat om te genieten van de laatste tropisch warmte van 2016, zaten meer dan zeventig mensen bij elkaar in een zaal bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Waarom? Om een workshop bij te wonen over ‘Free, Prior and Informed Consent (FPIC)’, een internationale richtlijn die bepaalt dat inheemse volken betrokken moeten worden bij de ontwikkelingen die op en rond hun leefgebied plaatsvinden en daar vooraf toestemming voor moeten geven.

   


 • 160916_Riverkeeper.jpg

  De Riverkeeper: beschermer van de rivier in Bangladesh

  19 september 2016

  Sharif Jamil is de riverkeeper: de bewaker van de rivier. In 2009 begon hij als eerste riverkeeper van Bangladesh met het beschermen van de zwaar vervuilde Buriganga rivier. "We moeten mensen zelf verantwoordelijk maken voor hun omgeving."


 • 160912_foto_Tana_Delta.jpg

  Vrouwen claimen zeggenschap over Tana Delta

  12 september 2016

  Vaak worden vrouwen het hardst getroffen als overheden gebieden aanwijzen voor ontwikkeling, zoals mijnbouw of grootschalige landbouw. Vrouwen zijn over het algemeen verantwoordelijk voor de voedselvoorziening van hun gezin. Daarvoor zijn zij afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen als water en land. Tegelijkertijd hebben vrouwen nauwelijks toegang tot besluitvormings-procedures. Door de positie van vrouwen in de Keniaanse Tana Delta te versterken heeft Both ENDS' partnerorganisatie Nature Kenya een succesvolle tegenmacht gecreëerd om nationale beleidsmakers te overtuigen van de noodzaak om vrouwen te betrekken in landgebruiksplanning. En met succes!


 • EKV_Masterclass.JPG

  Both ENDS organiseert Masterclass Exportkredietverzekering

  7 september 2016

  Op maandag 5 september organiseerde Both ENDS, samen met de Partij voor de Dieren, een Masterclass Exportkredietverzekering. Het doel van de masterclass was om Tweede Kamerleden en hun medewerkers te informeren over het functioneren van de Nederlandse exportkredietfaciliteit.


 • Ghana-gilbert-whitley-award.jpg

  Kleine beurs leidt tot grote prijs voor Gilbert Adum

  2 september 2016

  Gilbert Adum, medeoprichter van Save the Frogs Ghana, heeft een van de Whitley Awards van dit jaar gewonnen. Met deze prijs is een beurs van £35.000 gemoeid, waarmee hij doorgaat met het beschermen van bedreigde kikkersoorten in Ghana. In 2012 ontving Gilbert al een kleine beurs voor jonge leiders uit het door Both ENDS beheerde Joke Waller-Hunter Initiative (JWHI).


 • Paul_Engel_web.jpg

  Paul Engel nieuwe voorzitter Both ENDS

  1 september 2016

  Vanaf 1 september 2016 is Paul Engel voorzitter van het bestuur van Both ENDS. Paul heeft er in zijn loopbaan altijd naar gestreefd om bij te dragen aan duurzame en inclusieve ontwikkeling. Zijn jarenlange ervaring en kennis van het werkveld van Both ENDS is dan ook van grote toegevoegde waarde.


 • Inundaci_n_21-08-16b.jpg

  Grote zorgen over nieuwe ontwikkelingen Barro Blanco

  30 augustus 2016

  Drie dagen nadat de eerste huizen onder water kwamen te staan door de Barro Blanco dam, sloot de Panamese regering een akkoord over deze dam met vertegenwoordigers van de Ngäbe-Bugle bevolking. De getroffen gemeenschappen zijn echter nog altijd niet betrokken bij het proces. Both ENDS maakt zich grote zorgen over deze ontwikkelingen. De bouw van de Barro Blanco-dam, medegefinancierd door de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO, ontmoet grote weerstand van de mensen in het gebied waar de dam aangelegd wordt.


 • IMG_5691_kleiner.jpg

  Kunst als verspreider van een boodschap: muziek uit de Pantanal

  16 augustus 2016

  10 liedjes: dat is het resultaat van 450 km varen door de Pantanal gedurende 4 dagen met 36 mensen. Het project Pantanal Poética zocht en vond een nieuwe manier om de Pantanal te bekijken, een waardevol maar bedreigd natuurgebied op de grens van Brazilië, Bolivia en Paraguay.


 • Terminated_BIT.jpg

  India zegt bilaterale investeringsverdragen op

  11 augustus 2016

  Onlangs heeft India eenzijdig de investeringsbeschermingsovereenkomsten (IBO) met 57 landen, waaronder Nederland, opgezegd. Hierdoor kunnen Nederlandse bedrijven in India en Indiase bedrijven in Nederland per december 2016 niet langer gebruikmaken van het controversiële arbitragesysteem ISDS. Volgens Burghard Ilge van Both ENDS is dit initiatief van India een stap in de goede richting, maar is het een gemiste kans dat Nederland niet heeft ingestemd met de beëindiging van de IBO met India. Hierdoor blijft de oude IBO nog 15 jaar lang gelden voor oude investeringen.


 • icoontje_A5_flyer_AnnualReport-1-platter2.jpg

  2015: Een jaar vol verandering

  1 augustus 2016

  2015 was voor Both ENDS zowel een einde als een nieuw begin. We hebben de 'Communities of Change' en de Ecoystem Alliance afgesloten, en ook de Fair, Green and Global-alliantie is in 2015 in haar huidige vorm beëindigd. Maar dit betekent niet dat het werk gedaan is; wat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd zullen we voortzetten in nieuwe partnerschappen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, die in 2016 van start zijn gegaan.


 • 12201117995_67ca8aaa5f_z.jpg

  Duurzame en eerlijke palmolie: sprookje of werkelijkheid?

  14 juli 2016

  De productie van palmolie wordt vaak in verband gebracht met landroof, mensenrechtenschendingen, grootschalige monoculturen en ernstige milieuschade. Over goede voorbeelden in de palmoliesector hoor je weinig, maar gelukkig zijn ze er wel. Bedrijven zoals Musim Mas en Bumitama in Indonesië zijn voorlopers in de overgang naar een meer duurzame en sociaal verantwoordelijke palmolieproductie. Onlangs was mevrouw Lim Sian Choo, hoofd maatschappelijk verantwoord ondernemen van Bumitama, in Nederland voor een informeel overleg met AidEnvironment en Both ENDS. Hierbij waren ook vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, andere NGO's en de overheid aanwezig om te leren van de stappen die Bumitama heeft genomen om duurzaam te worden.


 • IMG_0227.JPG

  Nederlandse en Duitse ontwikkelingsbank praten in Panama over Barro Blanco project.

  6 juli 2016

  Afgevaardigden van de Nederlandse en de Duitse ontwikkelingsbank (FMO en DEG) zijn vandaag in Panama om met de regering aldaar te praten over de toekomst van het omstreden Barro Blanco-project. Afgelopen mei werden de sluizen van de dam bij wijze van test, maar volledig tegen de afspraken in, gesloten. Hierdoor komt een gedeelte van het omringende land onder water te staan en moeten sommige bewoners worden geëvacueerd. Both ENDS schreef samen met zeven andere organisaties een brief aan de directeuren van de twee banken, waarin we ze oproepen hun verantwoordelijkheid te nemen als investeerders in de dam.


 • 160607_fotowereldbank_11.11.11.jpg

  Amerikaanse Senaat wil dat de Wereldbank haar eigen regels handhaaft

  6 juni 2016

  De Senaat van de Verenigde Staten heeft een brief gestuurd aan de Amerikaanse minister van Financiën, om erop aan te dringen dat de Wereldbank haar eigen sociale en milieuregels strenger handhaaft. Deze regels, de zogenaamde ‘safeguards’, zijn bedoeld om te voorkomen dat projecten van de Wereldbank sociale en milieuschade veroorzaken. De safeguards dreigen nu te worden afgezwakt en worden bovendien niet altijd nageleefd, en daarom informeerde Pieter Jansen van Both ENDS samen met mensen van verschillende partnerorganisaties uit de hele wereld zowel Republikeinen als Democraten in het Amerikaanse Congres over de onbedoelde effecten van de investeringen van de Wereldbank op lokale gemeenschappen. Met resultaat, getuige de brief. 


 • Casa_Destru_da_Campamento_de_Protesta.jpg

  Inheems land onder water door illegaal sluiten Barro Blancodam

  2 juni 2016

  De sluizen in de Barro Blancodam in de Tabasará-rivier in Panama, die mede door de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO wordt gefinancierd, zijn sinds vorige week dinsdag 24 mei gesloten. Dat gaat volstrekt in tegen de afspraak tussen de Panamese regering en het leiderschap van de inheemse bevolking. Vorig jaar augustus spraken zij af dat het reservoir van de dam niet gevuld zou worden voordat er een nieuwe overeenkomst bereikt zou zijn tussen alle belanghebbenden. Volgens de Panamese overheid en het bedrijf Genisa dat het prioject uitvoert, gaat het nu nog alleen maar om een test. Maar de test betekent dat de stand van het water 26 meter hoger komt dan in de toekomst de bedoeling is.


 • BE_Abasse_Lezing_KB-0031_klein.jpg

  "A land without trees is like a People without hope"

  27 mei 2016

  “5 miljoen hectare woestijn in Niger is in 25 jaar tijd omgetoverd in een landschap waar bomen groeien, gewassen worden geteeld en vee wordt gehouden!”, roept dr. Abasse Tougiane enthousiast. “Dat is een oppervlakte groter dan Nederland!” We zijn op een lezing die Abasse samen met zijn collega Toudou Adam geeft bij Buitenlandse Zaken, over het succesverhaal van de vergroening in Niger. De zaal is nagenoeg vol, kennelijk zijn niet alleen ambtenaren van Buitenlandse Zaken, maar ook wetenschappers, afgevaardigden van NGO’s en mensen uit het bedrijfsleven geïnteresseerd in dit onderwerp. Want hoe is het mogelijk dat dit zo goed werkt, terwijl een initiatief zoals The Great Green Wall zo jammerlijk is mislukt? 


 • delegatie_op_de_Maasvlakte_waar_de_palmolie_Europa_.jpg

  Lokale leiders eisen actie Nederland voor duurzame palmolieproductie

  17 mei 2016

  De afgelopen 15 jaar heeft de productie van palmolie een enorme vlucht genomen. Hoe kan het ook anders: palmolie, geperst uit de vruchten van de oliepalm, is goedkoop en wordt gebruikt voor heel veel verschillende producten. Het zit in ijs, chocola, margarine en sauzen, maar ook in verzorgings- en cosmeticaproducten zoals lippenstift, wasmiddel, tandpasta en zeep en in biobrandstof. Helaas kleven er nogal wat bezwaren aan de toenemende vraag naar palmolie: grootschalige ontbossing, milieuvervuiling, 'landjepik' en bovenal mensenrechtenschendingen zijn in de landen waar palmolie wordt geproduceerd aan de orde van de dag. 


 • Honduras_Agua_Zarca_militarization.jpg

  Arrestatie medewerker DESA voor moord op Berta Cáceres lijkt de druppel voor FMO

  11 mei 2016

  De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en het Finse FinnFund hebben deze week aangegeven dat ze 'op zoek gaan naar een verantwoordelijke en juridische manier om zich definitief terug te trekken uit het Agua Zarca-project in Honduras'. Vorige week werd bekend dat vier verdachten zijn opgepakt in de zaak rondom de moord op de mensenrechtenactivist Berta Cáceres, die zich al jaren verzette tegen dat project. Eén van de arrestanten is de 'manager for social and environmental affairs' van Desa, het bedrijf dat het Agua Zarca-project uitvoert. Omdat het bedrijf de directe klant van FMO en FinnFund is, is de arrestatie voor de banken reden om zich te bezinnen op maatregelen.


 • Rural_woman_from_Ndu_Cameroon_small.jpg

  Kick-off bijeenkomst Global Alliance for Green and Gender Action!

  25 april 2016

  Deze week komen meer dan dertig afgevaardigden van organisaties uit alle hoeken van de wereld naar Amsterdam. Wat hebben ze met elkaar gemeen en waarom gaan ze elkaar ontmoeten? Ze werken allemaal in hun eigen context aan duurzame ontwikkeling, milieu, de bescherming van mensenrechten of specifiek op het thema gendergelijkheid en vrouwenrechten. En ze zijn allemaal op de een of andere manier gelinkt aan de drie organisaties die met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken samenwerken in ‘GAGGA’, de Global Alliance for Green and Gender Action 


 • Graphic_Berta_C_ceres_COPINH_tour_2.jpg

  Inheemse Hondurese activisten bezoeken Nederland en roepen op tot actie

  21 april 2016

  Van 19 april tot 5 mei brengt een delegatie van vier inheemse Lenca-activisten uit Honduras een bezoek aan vijf Europese landen (België, Nederland, Finland, Duitsland en Spanje) om te praten met de leden van het Europees Parlement, beleidsmakers, NGO's en financiers. De delegatieleden zullen ook demostreren en met de media en het grotere publiek praten over de repressie en de straffeloosheid in hun land. Op 2 maart 2016 werd Berta Cáceres, inheemse Lenca-leider die internationaal bekend werd om haar strijd tegen schendingen van mensenrechten, vermoord. Cáceres was het boegbeeld van inheemse organisatie COPINH en leidde al jaren het protest tegen een hydro-elektrisch project langs de rivier de Gualcarque, het zogenaamde ‘Agua Zarca-project’. Het belangrijkste doel van het bezoek van de delegatie is om de betrokkenheid van deze landen in het Agua Zarca-project en andere projecten die de inheemse Lenca-bevolking in Honduras schade berokkenen, te stoppen. 


 • Ertan-Dam.jpg

  De Wereldbank en gedwongen verhuizingen

  15 april 2016

  Vandaag, 15 april, schuift minister Ploumen aan bij de vooraarsvergadering  van de Wereldbank. Nederland is aandeelhouder in de Wereldbank en heeft dus een stem in de besluitvorming. Op dit moment hebben projecten van de Wereldbank maar al te vaak desastreuze gevolgen voor de mensen die wonen in de gebieden waar die projecten worden uitgevoerd. Pieter Jansen van  Both ENDS werkt  nauw samen met mensen die dit aan den lijve ondervinden en pleit er samen met hen bij zowel de Wereldbank als de Nederlandse regering voor dat projecten van de Bank moeten voldoen aan strengere regels, zodat mensenrechten en het milieu worden beschermd. 


 • 160329_Baiga_women_Wikipedia_creative_commons.jpg

  Woodsmoke and leafcups: een unieke wereld in het hart van India

  29 maart 2016

  Het is bijna onvoorstelbaar dat er in onze moderne, geglobaliseerde wereld nog hele gemeenschappen wonen in afgelegen, moeilijk bereikbare gebieden waar ze leven van wat de natuur ze geeft. Toch bestaan ze wel degelijk. De Durwa-gemeenschap in India is één van de vele inheemse groepen die onder steeds moeilijker wordende omstandigheden probeert te overleven. Onze collega Madhu Ramnath beschrijft in zijn onlangs gepubliceerde boek ‘Woodsmoke and Leafcups’ hoe hij jaren geleden, eerst alleen, later ook met zijn echtgenote en kinderen, werd opgenomen in deze gemeenschap en er sindsdien altijd is blijven komen. Hij beschrijft het dorpsleven, de tradities, de onderlinge verbondenheid, maar ook de enorme moeilijkheden waar deze samenleving mee te maken heeft. 


 • BERTA-Berta_Caceres_with_Lenca_people.png

  FMO’s opschorting van activiteiten in Honduras is slechts een eerste stap

  18 maart 2016

  Minder dan twee weken na de brute moord op Berta Cáceres, werd een tweede voorvechter van inheemse rechten in Honduras vermoord. De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en de Finse ontwikkelingsbank FinnFund hebben naar aanleiding daarvan aangekondigd al hun activiteiten in Honduras op te schorten. Zij verklaren niet langer te zullen investeren in nieuwe projecten en hun betalingen in huidige projecten, waaronder Agua Zarca, te zullen opschorten.


 • Potential_foto_1_Protests_vs_Pacific_Rim_.jpg

  Lancering nieuw boek 'Rethinking Bilateral Investment Treaties'

  16 maart 2016

  In 1959 ondertekenden Duitsland en Pakistan het eerste bilaterale investeringsverdrag in de wereld, niet wetende dat ze hiermee een nieuw tijdperk markeerden en dat vele landen hun voorbeeld zouden volgen. Momenteel bestaan er al ongeveer 3000 bilaterale investeringsverdragen (BIT's) en andere internationale investerings-overeenkomsten. Hoewel deze verdragen zowel voor de investeerder als voor het 'gastland' profijtelijk moesten zijn - voor de één zou het winst en voor de ander economische groei, werkgelegenheid en ontwikkeling opleveren - blijken ze in de praktijk voor veel gastlanden vooral grote negatieve gevolgen te hebben. 

   


 • Photo_Suez_Canal_on_Flickr_by_Newsonline.jpg

  Haastige spoed is zelden goed

  7 maart 2016

  PERSBERICHT: Nederlandse baggeraars en overheid schieten tekort bij uitbreiding Suezkanaal

   

  Baggeraars Boskalis en Van Oord én de Nederlandse overheid hebben onvoldoende rekening gehouden met mensenrechten en milieu bij de uitbreiding van het Suezkanaal in Egypte. Dat concluderen SOMO en Both ENDS in hun nieuwe rapport Dredging in the Dark. De twee Nederlandse baggeraars groeven als onderdeel van een consortium van vier bedrijven in een recordtijd het kanaal uit, met grote gevolgen voor de lokale bevolking. De Nederlandse overheid verstrekte een exportkredietverzekering zonder dat er een sociale- en milieueffectenrapportage beschikbaar was.


 • Berta_Caceres_defensoresenlinea.jpg

  Moedige voorvechtster van inheemse rechten Berta Cáceres vermoord!

  4 maart 2016

  We zijn diep geschokt en verdrietig over de dood van Berta Cáceres, die gisterenochtend werd vermoord in haar eigen huis. Berta was de drijvende kracht achter de ‘Consejo Civico de Organizaciones Populares e Indigenas de Honduras – (COPINH ), een netwerk van maatschappelijke organisaties in Honduras die opkomen voor de rechten van inheemse gemeenschappen in het land. Deze aanslag bewijst eens te meer dat het met die rechten zeer slecht gesteld is. Wij delen de vrees van velen in en buiten de regio dat de dood van Berta Cáceres de situatie van lokale gemeenschappen verder zal verslechteren. 


 • 150528_Image_update_Barro_Blanco.jpg

  Hoe effectief zijn klachtenmechanismes van ontwikkelingsbanken?

  16 februari 2016

  Ontwikkelingsbanken zoals de Wereldbank, de Asian Development Bank, de Duitse DEG en de Nederlandse FMO hebben een aantal cruciale overeenkomsten: ze opereren met publiek geld en hebben als uiteindelijk doel armoede te bestrijden en ontwikkeling te bevorderen. Maar in de praktijk blijkt dat ‘ontwikkeling’ een ruim begrip is, want lang niet iedereen profiteert van de projecten waarin door deze banken wordt geïnvesteerd. Integendeel: vaak zijn grote groepen mensen juist de dupe van de investeringen van ontwikkelingsbanken. Onder druk van maatschappelijke organisaties, waaronder Both ENDS, heeft een aantal ontwikkelingsbanken een klachtenloket ingesteld, waar gedupeerden verhaal kunnen halen.


 • thee_plukken_sri_lanka_2_.jpg

  Brief aan Tweede Kamer: Duurzame landbouw is de toekomst

  21 januari 2016

  Vandaag de dag telt de wereld 800 miljoen (bijna 1 miljard!) mensen die echt honger lijden. Tel daarbij op de 2 miljard mensen die bij lange na niet genoeg gezond en voedingsstofrijk voedsel tot hun beschikking hebben en de manier waarop de productie van voedsel momenteel zorgt voor ontbossing, erosie, milieuvervuiling en klimaatverandering, en je beseft eens temeer: dat moet anders! De Nederlandse overheid heeft zich tot doel gesteld deze problemen grondig aan te pakken en één van de ‘speerpunten’ van het Nederlandse ontwikkelingssamenwerkingsbeleid is dan ook voedselzekerheid. Both ENDS deelt die ambitie, maar vindt dat de aanpak van de regering veel beter en toekomstbestendiger kan.


 • flyer_VA_2016-NL.jpg

  Kom naar de Voedsel Anders conferentie!

  Vrijdag 12 en zaterdag 13 februari as.

  De eerste Voedsel Anders conferentie in februari 2014, werd door meer dan 800 mensen bezocht. Dat succes smaakte letterlijk naar meer!  Dit jaar wordt dan ook de tweede Voedsel Anders conferentie gehouden. Achter de Voedsel Anders conferentie zit de Voedsel Anders beweging, die bestaat uit organisaties en actieve burgers die zich op de een of andere manier bezig houden met het veranderen en verduurzamen van het totale voedselsysteem. Karin van Boxtel is vanuit Both ENDS betrokken bij het organiseren.

   


 • 2Tax_Havens.JPG

  Teken de petitie voor een eerlijk belastingsysteem!

  30 november 2015

  In Nederland hebben we het best goed voor elkaar. Er is goed onderwijs en uitstekende gezondheidszorg. De wegen zijn goed, we hebben rechtbanken en de brandweer rukt uit als we in nood zijn. Deze publieke diensten worden betaald uit belastinggeld dat we met z’n allen opbrengen. Hoewel ook grote (internationale) bedrijven profiteren van goede publieke diensten, dragen ze er vaak niet aan bij.


 • Bangladesh_Coping_with_Climate_Change_photo_Develop.jpg

  Bouw voort op het goede en leer van dingen die fout gaan

  Side event over Klimaatfinanciering tijdens COP 21 Parijs.

  Eén van de side events die Both ENDS en partners organiseren op de COP21 in Parijs, gaat over 'lokale toegang tot klimaatfinanciering'. Alleen wanneer lokale organisaties en gemeenschappen daadwereklijk worden betrokken bij het ontwerp van projecten, kan gegarandeerd worden dat klimaatinvesteringen aan sociale en milieustandaarden zullen voldoen. Zie de officiele uitnodiging hieronder en kijk hier voor meer informatie over onze side-events tijdens de klimaatconferentie


 • Coal_fired_plant_eutrophication_hypoxia.jpg

  Kolenfinancierings-deal is zo lek als een zeef

  23 november 2015

  Na bijna twee jaar onderhandelen hebben de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) een overeenkomst bereikt over het verminderen van steun aan een aantal kolencentrales door hun exportkredietinstellingen (ECA’s). De overeenkomst komt daags nadat de G20 opnieuw haar bereidheid heeft uitgesproken subsidies op inefficiënte fossiele brandstoffen te verminderen, en slechts 12 dagen voor aanvang van de VN-Klimaatconferentie 'COP21'. De overeenkomst, die van kracht wordt in 2017, staat nog altijd de zogenaamde “ultra superkritische” kolencentrales toe, en in de allerarmste landen ook de minder efficiënte centrales.


 • Muziek_in_de_Pantanal_oktober_2015.jpg

  Geen soja, maar muziek in de Pantanal!

  2 november 2015

  De Pantanal, in het hart van Zuid-Amerika op de grens van Brazilie, Bolivia en Paraguay, is het grootste zoetwater-moerasgebied ter wereld. Het heeft een enorme biodiversiteit en de mensen die er wonen leven vooral van visserij en toerisme. Dit gigantische natuurgebied is van onschatbare waarde voor de waterhuishouding van een groot deel van het continent, tot aan de La Plata in Argentinië, zo'n 1500 kilometer verderop. Het gebied wordt van alle kanten bedreigd en daarom ondersteunt Both ENDS al sinds 1994 actief lokale organisaties die zich inzetten voor de bescherming van de Pantanal.


 • 6347170642_b59b20e11a_z.jpg

  Kan de RSPO toekomstige bosbranden in Indonesië helpen voorkomen?

  29 oktober 2015

  Al ruim twee maanden staan grote delen van het regenwoud op Sumatra, Kalimantan en andere Indonesische eilanden in brand. Elk jaar weer wordt bos in brand gestoken om plaats te maken voor palmolieproductie; Illegaal en volstrekt onwenselijk natuurlijk. Dit jaar slaat het vuur nog heftiger om zich heen dan normaal omdat de regentijd veel te lang op zich laat wachten. Gigantische rookontwikkeling - waar zelfs buurlanden Maleisië en Singapore veel last van hebben - ernstige ademhalingsproblemen en zelfs doden onder de eigen bevolking zijn enkele directe gevolgen. Paul Wolvekamp van Both ENDS is nauw betrokken bij de problematiek rond de palmolieproductie.


 • 1Tax_Havens.JPG

  Nederland moet alle belastingafspraken met internationale bedrijven herzien, concludeert de EU

  21 oktober 2015

  Vandaag maakt de Europese Commissie bekend dat de belastingdeal die de Nederlandse Belastingdienst heeft afgesloten met Starbucks een vorm van illegale staatssteun is. Nederland handelt niet in lijn met Europese regels. Bovendien staat onze overheid toe dat een multinational de schatkist berooft van 30 miljoen euro. Het is een regelrechte schande dat onze overheid actief beleid voert waarbij het bedrijven helpt met winsten te schuiven om zo hun belastingdruk te verlagen. Dat stelt Tax Justice Nederland, een netwerk van negen Nederlandse organisaties, waaronder Both ENDS, vandaag in een persbericht.


 • Local_farmer_in_Cameroon.jpg

  Financieren landherstel met respect voor lokale landrechten

  21 oktober 2015

  Een week geleden barstte in Ankara, Turkije, de twaalfde ‘Conference of the Parties’ (COP12) van de United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) los. Deze conventie vloeide voort uit de Rio Conventies van 1992 en richt zich specifiek op verwoestijning en landdegradatie. Karin van Boxtel van Both ENDS is erbij, en lanceert vandaag samen met een aantal andere aanwezige organisaties een document met aanbevelingen voor beleidmakers over de financiering van het zogenaamde ‘Land Degradation Neutrality’ – concept, één van de onderwerpen die tijdens de conventie veel discussie opleveren. Wat is het en waarom is het zo belangrijk?


 • GS_TIPP_043-klein.jpg

  3 miljoen Europese en 100.000 Nederlandse handtekeningen tegen TTIP

  8 oktober 2015

  Gisteren boden actiegroepen in het Europees Parlement te Brussel ruim 3 miljoen Europese handtekeningen aan tegen TTIP, het geplande controversiële handels- en investeringsverdrag tussen de EU en de VS. In Nederland zijn er tot nu toe meer dan 100.000 handtekeningen verzameld. Geert Ritsema (Milieudefensie) bood de Nederlandse petitie tegelijkertijd in Den Haag aan, die door Minister Ploumen in ontvangst werd genomen. In een uitzending op Radio 1 legt Ritsema uit wat zijn grootste bezorgdheid is als het gaat om TTIP, en waarom het belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen van dit verdrag af weten.


 • P1110726.jpg

  Aanbevelingen voor nieuwe toezegging Ploumen op sanitatie en drinkwater

  1 oktober 2015

  26 Maatschappelijke organisaties, waaronder Both ENDS, hebben de handen ineengeslagen en 11 aanbevelingen gestuurd aan minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De aanbevelingen gaan over toegang, duurzaamheid, goed bestuur en financiering van schoon drinkwater en wc’s.


 • TTIP_actie_10-10.jpg

  Sla alarm tegen TTIP op 10-10!

  29 september 2015

  Op 10 oktober slaan we alarm tegen TTIP: het Trans-Atlantische Handels- en Investeringspartnerschap. Al jarenlang onderhandelen de EU en de VS achter gesloten deuren om de spelregels voor dit bilaterale verdrag vast te leggen. Toch staan de gevolgen van TTIP bij het Nederlandse publiek pas sinds begin dit jaar goed op de radar.

   

  TTIP betekent een afbraak van de bestaande regelgeving voor milieu, arbeid en veiligheid. En ook de beloofde economische groei is een illusie. Dat zijn de heldere conclusies van verschillende wetenschappelijke studies.


 • 8750656736_053df38d9b_z.jpg

  EU voorstel voor ISDS hervorming in TTIP raakt niet de essentie van ISDS-probleem

  23 september 2015

  Vorige week heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend voor de verdere hervorming van de investeerder-staat geschillenregeling (ook wel ISDS, of Investor-to-State Dispute Settlement genoemd). Ze deed dit in de vorm van een ontwerptekst voor TTIP, het geplande handels- en investeringsverdrag tussen de EU en de VS. Er zitten echter haken en ogen aan het nieuwe voorstel. Er staan vrij weinig aanpassingen in, en het raakt niet de essentie van het ISDS-probleem.


 • BIT_copy.jpg

  Wat heeft de wereld aan bilaterale investeringsverdragen?

  21 september 2015

  Met de onderhandelingen over TTIP komt het publieke debat over bilaterale investeringsverdragen (BIT’s) langzamerhand op gang. Vooral het ‘Investor-to-State Dispute Settlement Mechanism’ (ISDS) binnen TTIP dreigt de normen voor mens en milieu te verlagen. BIT’s maken gebruik van zeer controversiële arbitragesystemen (ISDS), die buitenlandse investeerders in staat stellen om overheden buiten de nationale rechter om aan te klagen voor hun nationale beleid en wetgeving. De publicatie 'To change a BIT is not enough', die Both ENDS vandaag lanceert, toont met een aantal heldere voorbeelden de verstrekkende gevolgen van deze mechanismen aan.


 • 11856498903_a675eced4b_z.jpg

  Plofkip, mede mogelijk gemaakt door Nederland

  16 september 2015

  Waarom wordt ’s werelds grootste kippenfabriek in Oekraïne met Nederlands publiek geld ondersteund, als wij het produceren van plofkip onacceptabel vinden in eigen land? Dat was de centrale Kamervraag die de Partij voor de Dieren in augustus 2012 stelde naar aanleiding van het alarmerende rapport Nederlands geld, vreemd vlees van Both ENDS en haar Oekraïense partner NECU. Nu, drie jaar later, blijven de gigastallen van Myronivsky Hliboproduct(MHP)groeien. En de massale en toenemende slacht van ruim 300 miljoen kippen per jaar wordt nog altijd mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse belastingbetaler via multilaterale financiële instellingen en Nederlandse exportkredieten.


 • 150831_Foto_Serah_Munguti_2_.jpg

  Both ENDS en partners inspireren tijdens de Wereld Waterweek in Stockholm

  1 september 2015

  ‘Water voor ontwikkeling’ was het thema van de jaarlijkse Wereld Waterweek (WWW) die vorige week voor de 25e keer in Stockholm werd gehouden. Thirza Bronner, Sanderijn van Beek en Cindy Coltman van Both ENDS waren er aanwezig, samen met partners Serah Munguti van ‘Nature Kenya’ in Kenya, en Suu Lam van ‘Centrum voor Sociaal Onderzoek en Ontwikkeling (CSRD)’ in Vietnam. Both ENDS had deze deze twee sterke vrouwelijke leiders uitgenodigd voor de conferentie, om ervoor te zorgen dat de het lokale maatschappelijke middenveld gehoord zou worden aan tafel. Lam en Munguti deelden hun verhaal in een rondetafelsessie waaraan beleidsmakers, donoren en NGOs met veel enthousiasme deelnamen.


 • danger_human_rights_violations_ahead.jpg

  Persbericht van 17 NGO's: Beleid Wereldbank moet socialer en milieuvriendelijker!

  5 augustus 2015

  Deze week heeft Both ENDS, samen met 16 andere milieu- en mensenrechtenorganisaties van over de hele wereld een persbericht uitgebracht als reactie op de conceptversie ‘safeguard policies’ van de Wereldbank. Dat zijn de sociale –en milieucriteria waar een project aan moet voldoen wil het in aanmerking komen voor financiering van de Wereldbank. In juli 2014 was al een eerdere conceptversie uitgebracht die fel werd bekritiseerd door academici, experts van de Verenigde Naties, verscheidene banken en het maatschappelijk middenveld. Zij hekelen het nieuwe beleid van de Wereldbank, dat regels versoepelt voor projecten die in de toekomst uitgevoerd worden met financiering van de Wereldbank.


 • Picture1.jpg

  Indiase partner Gram Swaraj wint prijs voor ‘Peoples Parliament’

  5 augustus 2015

  Goed nieuws voor onze partnerorganisatie Gram Swaraj in India! Samen met het Non-Timber Forest Products Exchange Programme (NTFP-EP) heeft Both ENDS – in het kader van het Eosystem Alliance India Programma - Gram Swaraj genomineerd voor de ‘Paul K. Feyerabend Award – A World of Solidarity is Possible’. Deze organisatie zet zich in voor de rechten van tribale gemeenschappen op het Indiase platteland. De cultuur, het leefgebied en bestaan van deze gemeenschappen worden tegenwoordig bedreigd door o.a. uitbreidende mijnbouw en industriële activiteiten in India.


 • page_1_thumb_large.jpg

  Een terugblik op 2014 in ons nieuwe jaarverslag!

  Juli 2015

  Voor Both ENDS was 2014 een jaar van terugblikken en vooruitkijken. We behaalden mooie resultaten met projecten waar we jarenlang hard aan hebben gewerkt, maar we begonnen ook met een aantal veelbelovende nieuwe activiteiten. Samen met onze partners werkten we in 2014 aan meer dan 40 projecten op de thema’s land, water en geldstromen.


 • Green_Climate_Fund.jpg

  Een van 's werelds grootste steenkoolfinanciers wordt intermediair in Groen Klimaat Fonds

  28 juli 2015

  Meer dan 20 NGO's tekenden een verklaring waarin zij hun zorgen uiten over de selectie van de Deutsche Bank als uitvoerende instantie voor het Groene Klimaatfonds. De ondertekenaars, waaronder Both ENDS, zijn teleurgesteld over het gebrek aan transparantie in het accreditatieproces.


 • 1Foto_break_the_chain_of_debt_Greece.jpg

  Weg met de Griekse schuld!

  22 juni 2015

  Vandaag komen de regeringsleiders van de Eurozone bijeen om opnieuw te praten over de Griekse schuldencrisis. Het is erop of eronder, de toekomst van Griekenland hangt aan een zijden draadje. Griekenland kan onmogelijk voldoen aan haar betalingsverplichtingen, de enige manier om het land er weer bovenop te helpen is kwijtschelding van de schuld. Dat vindt een groot aantal organisaties in Europa, waarvan Both ENDS er één is. Wiert Wiertsema van Both ENDS legt uit waarom.


 • Dra._Conceic_o_Lacerda.jpg

  Braziliaanse overheid moet activisten beter beschermen tegen intimidatie

  17 juni 2015

  De International Service for Human Rights (ISHR) in Genève meldt dat de Braziliaanse overheid maatregelen moet nemen om de leden van het Forum Suape - en activisten in het algemeen - beter te beschermen tegen intimidatie van derden. Naar aanleiding van een incident waarin de advocate Dr. Conceição Lacerda (foto), die lid is van het Forum Suape, bedreigd werd door beveiligingsmedewerkers van het megaprojectbedrijf Industrial and Harbor Complex of Suape (CIPS), heeft ISHR hierover een verklaring uitgebracht.


 • 5551933172_d19561dabf_z.jpg

  Artikel OneWorld met Paul Wolvekamp: duurzame palmolie is race tegen de klok

  17 juni 2015

  Op 3 juni vond in Nederland de derde Europese rondetafel plaats van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), een wereldwijd initiatief gericht op het verduurzamen van de productieketen van palmolie. Both ENDS’ adjunct-directeur Paul Wolvekamp is tevens bestuurslid van RSPO. Op de site van OneWorld is hij aan het woord. “Het is belangrijk om collectief verantwoordelijkheid te nemen. Iedereen moet aan de bak.”


 • 3092259840_73af48630f_z.jpg

  Mooie documentaire door onze partner over Indiase rivier

  9 juni 2015

  De Cauvery (of Kaveri) is een rivier in India die vanuit het westen naar het zuidoosten van het land stroomt. De rivier heeft  een divers ecosysteem en is ook het leefgebied van verschillende gemeenschappen. Voor het film documentaire team van Dusty Foot Productions was het in eerste instantie dan ook de bedoeling om het rijke dierenleven rondom de Cauvery – voornamelijk otters – vast te leggen voor een onderzoeksproject. Echter kwam het team al snel tot de conclusie dat ze daarmee niet het complete verhaal aan het licht zouden brengen.


 • image-2015-06-08.jpg

  'Handel is oorlog': Yash Tandon over de impact van wereldhandel en de geopolitiek achter TTIP

  8 juni 2015

  Voor een volle zaal besprak ‘angry old man’ Yash Tandon op 3 juni in De Balie zijn nieuwe boek ‘Trade is War: The West’s War Against the World’ – een nieuw geluid in het debat over het Trans-Atlantisch Vrijhandel- en Investeringsverdrag (TTIP), de omstreden handelsovereenkomst waarover de EU momenteel met de VS onderhandelt. In Europa maken tegenstanders van TTIP zich vooral zorgen over transparantie, de alsmaar toenemende macht van grote bedrijven, en de gevolgen voor het milieu. Maar wat betekent het verdrag voor Noord-Zuidrelaties en welke geopolitieke dynamiek gaat erachter schuil? 


 • Barro_Blanco_la_prensa_foto_Gabriel_Rodriguez.jpg

  FMO handelt in strijd met eigen richtlijnen bij bouw Barro Blanco dam

  1 juni 2015

  De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO  heeft voordat ze een lening van 25 miljoen dollar verstrekte voor de bouw van de Barro Blanco dam in Panama, niet genoeg rekening gehouden met de rechten van de lokale bevolking en de effecten op het milieu. Daarmee heeft de bank gehandeld in strijd met haar eigen richtlijnen. Dat blijkt uit het langverwachte rapport van het onafhankelijke klachtenmechanisme van FMO en de Duitse ontwikkelingsbank DEG l dat afgelopen vrijdag verscheen. Dit rapport werd gepubliceerd naar aanleiding van een klacht die in mei 2014 was ingediend door de M-10, die de getroffen inheemse Ngöbe gemeenschap vertegenwoordigt. Both ENDS steunt de M-10 al jaren in hun


 • contract.jpg

  PERSBERICHT TTIP: Handelscommissie EU kiest kant bedrijfslobby en laat mens en milieu in de steek

  29 mei 2015 - TNI, Milieudefensie, SOMO en Both ENDS

  BRUSSEL/AMSTERDAM, 28 mei 2015 - De handelscommissie van het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie aangenomen die steun uitspreekt voor TTIP - het handelsverdrag tussen de EU en de VS waarover op dit moment onderhandeld wordt. SOMO, TNI, Both ENDS en Milieudefensie zijn verbaasd en verbolgen over deze ommezwaai van de commissie en noemen de stemming slecht voor de democratie en een klap in het gezicht van de Europese publieke opinie[1] : het Europese burgerinitiatief tegen de handelsovereenkomst is inmiddels bijna twee miljoen keer ondertekend, met in Nederland meer dan 60.000 handtekeningen.


 • UNFCCC_side_event.jpg

  Both ENDS mede-organisator side-event klimaatfinanciering

  1 juni, UNFCCC onderhandelingen in Bonn, Duitsland

  Op de UNFCCC klimaatconferentie volgende week in Bonn organiseren Both ENDS, Transparency International, Human Rights Watch en Carbon Market Watch het side event “Environmental and social accountability for results based finance - Lessons learned and ways forward". De bijeenkomst staat in het teken van lessen die geleerd kunnen worden van internationale financiële instellingen bij het opzetten van een systeem voor compensatie en schadeloosstelling in het Groene Klimaatfonds en andere vormen van publieke en private klimaatfinanciering.


 • Foto_Yash_Tandon.jpg

  ‘Trade is War’: lezing en interview met Yash Tandon

  3 juni 2015 - 20:00 - 22:00 in De Balie Amsterdam

  Het Trans-Atlantisch Vrijhandel- en Investeringsverdrag (TTIP), de omstreden handelsovereenkomst waarover de EU momenteel met de VS onderhandelt, heeft het publieke debat over de kosten en baten van globalisering in de samenleving behoorlijk aangewakkerd. In eigen land zijn tegenstanders van het verdrag voornamelijk bezorgd over transparantie, over de alsmaar toenemende macht van grote bedrijven, en over de gevolgen die het verdrag zal hebben voor het milieu. Maar wat doet TTIP met mondiale vrijhandel, Noord-Zuid relaties, en met de geopolitieke dynamiek achter vrijhandelsakkoorden? In zijn nieuwe boek ‘Trade is War – The West’s War Against the World’, dat hij op 3 juni as. zal presenteren in Amsterdam, gaat Yash Tandon op deze en verwante onderwerpen in.


 • foto_rich_forests_nieuwsbericht_lezing.jpg

  Kom naar onze lezing over Analog Forestry en de verduurzaming van thee-, koffie- en cacaoketens

  22 mei 2015, 14.30 - 17.30 in Amsterdam

  Tropische bossen worden in razend tempo gekapt om plaats te maken voor intensieve landbouw, opdat voldaan kan worden aan de westerse vraag naar luxeproducten als koffie, thee en chocolade. Met het verdwijnen van het bos gaat een belangrijke bron van voedsel en medicijnen verloren. Ontbossing leidt ook tot bodemerosie en overstromingen, het uitsterven van unieke plant- en diersoorten, en is één van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering. Zoveel samenhangende problemen, het lijkt uitzichtloos. Maar dat is het niet.


 • Meisje_en_jongen_op_paard_barro_Blanco_1.jpg

  De Nederlandse FMO drong aan op voortzetten bouw omstreden Barro Blanco-dam

  18 mei 2015

  De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft druk uitgeoefend op de Panamese regering om de bouw van de Barro Blanco-dam vooral door te laten gaan, meldt de Volkskrant vandaag. De werkzaamheden rond de bouw van de omstreden dam waren in februari dit jaar tot nader order stopgezet. De Panamese milieu-autoriteit had geconstateerd dat het bouwbedrijf dat de werkzaamheden uitvoert - het Panamese Genisa – milieuregels had overtreden en geen goede afspraken had gemaakt met de inheemse bevolking. De FMO is één van de investeerders in het project.

   


 • local_products_38.jpg

  Voorgestelde aanpassingen ISDS in TTIP volstrekt niet toereikend

  7 mei 2015

  Begin deze week heeft EU Commissaris voor Handel Cecilia Malmström voorstellen gepresenteerd voor aanpassingen van investeringsbeschermingsstandaarden en het geschillenbeslechtingsmechanisme ISDS (investeerder-staatarbitrage). Het Seattle to Brussels Netwerk (S2B), waar Both ENDS lid van is, vindt de voorstellen van Malmström lang niet ver genoeg gaan: ze zullen het ISDS-systeem niet op een zinvolle manier hervormen. De organisatie heeft hierover een verklaring opgesteld.


 • barro_blanco_m10_facebook_foto.jpg

  Bouw Barro Blanco dam wordt hervat

  6 mei 2015

  Ondanks het feit dat de Panamese regering in februari jongstleden besloot de bouw van de Barro Blanco dam tijdelijk stil te leggen, zal deze nu alsnog worden afgebouwd. Dat werd afgelopen maandag 4 mei door de regering bekend gemaakt. Het contract met de oorspronkelijke projectontwikkelaar, Genisa, zal hoogstwaarschijnlijk worden beëindigd en er zal worden gezocht naar andere projectontwikkelaars. Volgens vertegenwoordigers van de inheemse Ngöbe Buglé gemeenschap zal dit niets helpen: de dam zal hoe dan ook schade aanrichten in hun leefgebied. Ze verlieten dan ook uit protest de Ronde Tafel dialoog met de Panamese regering, die in februari is gestart om een oplossing te zoeken rondom de controversiële dam.


 • 1Banking_Rule.jpg

  Nieuwe Aziatische Infrastructuur Investeringsbank moet strenge eisen stellen.

  4 mei 2015

  Op initiatief van China wordt gewerkt aan het opzetten van de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB). Als ‘Chinees alternatief voor de Wereldbank’ zal de AIIB zich richten op het financieren van grootschalige infrastructuurprojecten in Azië. De bank belooft ‘lean, clean and green’ te worden. Dat wil zeggen: niet bureaucratisch, niet corrupt en milieuvriendelijk. Toch vrezen maatschappelijke organisaties desastreuze gevolgen voor mens en milieu, gezien de slechte reputatie van China op dit gebied. In een brief aan de AIIB en in een persbericht roept onze partner NGO Forum on ADB de bank op om strikte criteria (safeguards) te ontwikkelen.


 • TTIP2.jpg

  Verhitte discussies tijdens het grote TTIP-debat op 17 april

  23 april 2015

  In een volle, uitverkochte zaal vond afgelopen vrijdag 17 april in het Volkshotel hét grote TTIP debat plaats, dat georganiseerd werd door SOMO, TNI, Milieudefensie, Both ENDS en de FNV. Het beloofde een interessante avond te worden: acht panelleden met uiteenlopende meningen over het EU-VS vrijhandelsverdrag zouden  elkaar in debat gaan. Panelleden waren Jeronim Capaldo (Tufts University), Koen Berden (Ecorys), Ewald Engelen (UvA), Ronald Roosdorp (Min BuZa), Marhijn Visser (VNO-NCV), Catelene Passchier (FNV), Agnes Jongerius (Europarlementariër PvdA), en Annemarie Mineur ( Europarlementariër SP).


 • IMG_20150415_133959-1.jpg

  Both ENDS’ partner LEDARS wint prijs op World Water Forum!

  16 april 2015

  Onze partner Local Environment Development and Agricultural Research Society (LEDARS) uit Bangladesh heeft de derde prijs gewonnen in de Water Showcase-competitie op het World Water Forum. Wij feliciteren hen van harte met dit geweldige resultaat! Naast het ontvangen van een mooi geldbedrag, betekent de prijs een waardevolle erkenning voor de innovatieve werkwijze van LEDARS. De zevende editie van het World Water Forum vindt deze week plaats in Daegu, Zuid-Korea.


 • 5930025654_39f4a812f9_z.jpg

  De Eerlijke Bankwijzer en Eerlijke Verzekeringswijzer zijn samengevoegd tot De Eerlijke Geldwijzer

  14 april 2015

  Vorige week is De Eerlijke Geldwijzer online gegaan. Op deze website, die bedoeld is voor de consument, zijn de al bestaande ‘Eerlijke Bankwijzer’ en ‘Eerlijke Verzekeringswijzer’ samengevoegd. De Nederlandse consument kan zo de scores van verschillende banken en verzekeraars op het gebied van beleid en financieringspraktijk vergelijken. Klik op de link om je bank of verzekeraar aan te spreken om duurzaam te investeren in een bepaald thema.


 • Pantanal_wetland_2013.JPG

  De Pantanal, het grootste waterland ter wereld, wordt ernstig bedreigd.

  13 april 2015

  Al decennia lang houdt Both ENDS de ontwikkelingen in dit grote moerasgebied in het hartje van Zuid-Amerika nauwlettend in de gaten. We werken nauw samen met organisaties die ervoor zorgen dat de plaatselijke bevolking van die ontwikkelingen op de hoogte is en zich er zo nodig tegen kan beschermen. Maar waarom is dit gebied zo bijzonder en zo belangrijk voor heel Zuid-Amerika? En waardoor wordt het gebied bedreigd? C.Cornell Evers, onafhankelijk fotograaf en schrijver, sprak met Tamara Mohr van Both ENDS en Sander van Andel van IUCN om daarachter te komen. Het resultaat van dat gesprek is te lezen in een mooi interview.


 • Flickr_Creative_Commons_Fredrik_Thomessen.jpg

  10 jaar 'Nam Theun 2 dam' heeft beloften niet waargemaakt

  2 april 2015

  Tien jaar na het groen licht voor de dam Nam Theun 2 in Centraal Laos blijkt dit megaproject desastreuze gevolgen te hebben voor mens en milieu. Het vlaggenschip van de Wereldbank, de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) en de Europese Investeringsbank (EIB) heeft de beoogde ontwikkelingsdoelen niet behaald. In een persbericht roepen Both ENDS en partnerorganisaties de multilaterale banken op hun steun aan grootschalige dammen zoals Nam Theun 2, in te trekken. De bouw van de dam, die in 2010 in gebruik werd genomen, heeft verstrekkende gevolgen voor lokale gemeenschappen, terwijl zij er niet de vruchten van plukken.


 • Foto_Flyer_Lezing_Rutu_Foundation.jpg

  Kom naar de lezing 'Jagen & verzamelen in het regenwoud: (n)iets voor kinderen?'

  16 april 2015, 20:00 - 22:00

  De Rutu Foundation en Both ENDS organiseren samen een lezing over Kansen voor Bosbescherming en Behoud Inheemse Cultuur in het Lloyd Hotel te Amsterdam.

  Inheemse jagers-verzamelaarsvolkeren zoals de Negrito in de Filippijnen, de Penan in Sarawak en de Ghonds in India hebben een schat aan kennis van het regenwoud, hun natuurlijke leefgebied, en biodiversiteit. Zo gaat de geschiedenis van het Negrito-volk minstens 40.000 jaar terug. Echter, door de bouw van stuwdammen, houtkap en aanleg van plantages staan niet alleen hun leefgebied, maar ook het voortbestaan van hun cultuur en tradities onder grote druk. Daardoor dreigt ook hun waardevolle kennis van het regenwoud en de lokale biodiversiteit verloren te gaan.


 • Speech_Nathalie.jpg

  Conferentie tegen droogte in Cancun: BE pleit voor betere samenwerking

  31 maart 2015

  Onlangs vond in Cancun, Mexico, de derde wetenschappelijke bijeenkomst van de UNCCD plaats. Deze conferentie heeft als doel wetenschappers, beleidsmakers en NGO’s samen te brengen om te strijden tegen droogte en landdegradatie. Nathalie van Haren van Both ENDS was erbij als een van de weinige officiële afgevaardigden van NGO's. Zij sloot af met een verklaring die ze samen met de andere aanwezige maatschappelijke organisaties had opgesteld.


 • gcf_foto.jpg

  Onderhandelingen over klimaatgeld in Korea

  26 maart 2015

  Welke kansen en mogelijkheden zal het Green Climate Fund (GCF) bieden aan landen als Indonesië en Ghana? Welke beslissingen moeten nu genomen worden zodat het geld uit het fonds in de toekomst zeker op de plekken terecht komt waar het voor bedoeld is? Sinds de VN in 2011 besloot tot de oprichting van dit Green Climate Fund, bemoeit Both ENDS zich samen met een paar NGO’s uit ontwikkelingslanden intensief met de manier waarop het fonds wordt ingericht. Deze week wordt in Songdo, Zuid Korea, de negende bestuursvergadering van het GCF gehouden. Zoals tot nu toe bij elke bestuursvergadering is Both ENDS vertegenwoordigd, deze keer in de persoon van Leonie Wezendonk. Samen met Titi Soentoro van de


 • TTIP_flyer_foto2.png

  Kom naar 'Hét Grote TTIP-Debat' in het Volkshotel te Amsterdam

  17 april 2015, 20:00 -22:00 uur

  Inmiddels is TTIP, het nieuwe EU-VS vrijhandelsakkoord, ook in Nederland actueel. Er is hevige weerstand onder maatschappelijke organisaties, wetenschappers, advocaten en burgers, die allemaal ‘TTIP-alarm’ slaan. In hoeverre zijn de zorgen over TTIP gegrond?  Wat betekent TTIP eigenlijk voor Nederland? Als je daar benieuwd naar bent, kom dan op vrijdagavond 17 april naar het ‘Grote TTIP-Debat: Wie zit er te wachten op TTIP? Hét debat over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS’. Verschillende sprekers zullen daar met elkaar en met het publiek in debat gaan over bovenstaande en andere vragen.


 • foto_senegal_2.jpg

  Hoe samenhangend is ons ontwikkelingsbeleid?

  18 maart 2015

  In Nederland wordt er op allerlei niveaus gewerkt aan ontwikkelingssamenwerking. Staan alle neuzen daarbij ook dezelfde kant op? Breekt de ene hand niet af wat de andere net heeft opgebouwd? Waar liggen kansen om van het ontwikkelingsbeleid op alle niveaus een coherent geheel te maken? Maandag 23 maart as. organiseert Partos, de branchevereniging voor internationale samenwerking, samen met  de Foundation Max van der Stoel en Woord en Daad, een conferentie over dit onderwerp. Minister Ploumen zal daar de door Partos uitgebrachte Coherentiemonitor ‘Let’s walk the talk together; de stand van zaken van beleidscoherentie voor ontwikkeling’ in ontvangst nemen. Zij is bovendien één van de sprekers tijdens deze dag.


 • 6544548103_e74808da36_z.jpg

  Kom naar het 'Wereld Waterdag-evenement'!

  Vrijdagmiddag 20 maart 2015 in Pakhuis de Zwijger

  In 1992 werd 'Wereld Waterdag' in het leven geroepen door de VN en sindsdien staat 22 maart elk jaar wereldwijd  in het teken van water, dat tenslotte onmisbaar is voor al het leven op aarde. In het kader van  Wereldwaterdag wordt op vrijdagmiddag 20 maart het Nederlandse Wereld Waterdag-evenement georganiseerd in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Omdat 2015 het jaar van de Sustainable Development Goals (SDGs) is, is het thema ‘Water & Sustainable Development’. De openingsspeech wordt gehouden door minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Er zullen verder pitches, presentaties en workshops gegeven worden door  politici, mensen uit het bedrijfleven en uit het maatschappelijk middenveld.


 • smokestack_architecture2030_org.jpg

  Duizenden ambtenaren en onderwijzers tekenen petitie ABP: stap uit kolen, olie en gas

  4 maart 2015

  Op vier maart jl. werd onderstaand persbericht verstuurd.

   

  Ruim 2600 bezorgde ambtenaren, onderwijzers en andere betrokkenen hebben de petitie ABP fossielvrij ondertekend. Op 17 maart wordt deze petitie bij een debat in Amsterdam aangeboden aan José Meijer, vice-voorzitter van het ABP-bestuur, onder meer door SER-kroonlid Hans Schenk. De organisatoren roepen op de petitie te tekenen vóór 17 maart,  zodat het ABP en andere pensioenfondsen een helder signaal krijgen van hun deelnemers om de zeer risicovolle beleggingen in kolen, olie- en gasbedrijven af te bouwen.


 • Sengwer_village_Kenya.jpg

  Sengwer bevolking uitgezet voor controversieel – door Wereldbank gefinancierd – project in Kenia

  3 maart 2015

  Onder het mom van een 'Natural Resource Management Project', gefinancierd door de Wereldbank, is de Keniaanse Forest Service opnieuw  begonnen met de gedwongen uitzetting van de inheemse Sengwer bevolking. Zij worden van hun voorouderlijk land in de heuvels van Kerangany verjaagd en hun huizen worden platgebrand. Dit werd op 2 maart geconstateerd door een onderzoeksteam dat door het eigen inspectiepanel van de Wereldbank was uitgezonden.


 • vissers_Kristin_Klein_on_Flickr_2.jpg

  Baanbrekende lokale waterwet in Honduras

  24 februari 2015

  Het recht op water is belangrijker dan economisch gewin. Dat is afgelopen jaar in twee gemeentes in Honduras wettelijk vastgelegd. Onze partnerorganisatie ARCA heeft er hard voor moeten knokken, maar kreeg het uiteindelijk voor elkaar. Het ‘recht op water’… wat betekent dat precies in de praktijk? Waarom is het zo belangrijk en waarom is dit relatief kleine succes toch echt een mijlpaal? Sanderijn van Beek was er vanuit Both ENDS bij betrokken.

   


 • DSCN0430_kl.jpg

  Persbericht Both ENDS en SOMO: bouw Barro Blanco dam eindelijk stilgelegd

  11 februari 2015

  Na jaren van inheems protest is de bouw van de Barro Blanco dam voorlopig stilgelegd. Gisteren werd dat bekendgemaakt door ANAM, de Panamese milieuautoriteit. De inheemse Ngöbe gemeenschap, die vertegenwoordigd wordt door de organisatie ‘Moviemiento 10 de Abril’ (M-10), heeft lang aangedrongen op het stoppen van de bouw van de dam. Deze zal namelijk hun huizen, scholen en religieuze en archeologisch waardevolle plekken onder water zetten en de Tabasará-rivier veranderen in een stilstaand meer. De bouwstop komt net op tijd, want de dam was al bijna afgerond.


 • ploumen-nov12-208.jpg

  Minister Ploumen maakt partnerschappen 2016-2020 bekend.

  2 februari 2015

  Het waren spannende maanden, weken en op het laatst vooral uren, maar afgelopen vrijdagmiddag kwam het verlossende woord: de voorstellen voor partnerschappen die Both ENDS (mede) had ingediend, zijn allebei goedgekeurd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. We zijn ontzettend blij dat we onze collega’s van partnerorganisaties in het zuiden, die elke dag weer op de bres staan voor een leefbare wereld voor de mensen om hen heen, dit fantastische nieuws kunnen brengen!


 • 150129_Dutch_BITs-1_copy.jpg

  Investeringsverdragen met Nederland zijn voor ontwikkelingslanden vaak miljardenstrop

  29 januari 2015

  Persbericht 29 januari 2015

   

  Ontwikkelingslanden zeggen steeds vaker hun investeringsverdragen met Nederland op, omdat internationale bedrijven Nederlandse bilaterale verdragen (BIT's) vaak inzetten om deze landen aan te klagen. In meer dan 75% van de gevallen gaat het niet om daadwerkelijk hier opererende multinationals maar om zogenaamde brievenbusvestigingen, die handig gebruik maken van de Nederlandse verdragen. Dat blijkt uit het rapport “Socializing Losses, Privatising Gains” van SOMO, TNI, Both ENDS en Milieudefensie dat vandaag wordt gepubliceerd.

   


 • No-2_ISDS_kl.jpg

  Burgers zeggen NEE! tegen clausule waarmee bedrijven een staat kunnen aanklagen

  22 januari 2015

  Bijna 150.000 organisaties en individuen hebben vorig jaar deelgenomen aan een publieke consultatieronde van de Europese Commissie over het Trans-Atlantische Handels- en Investeringsverdrag (TTIP). Daarmee gaven ze een duidelijke boodschap: volgens een rapportage van de EU zelf, wil 97% dat het controversiële arbitragesysteem waarbij een investeerder een staat kan aanklagen (ISDS), niet in het handelsverdrag komt. Momenteel bestaan er wereldwijd meer dan 3000 internationale investeringsverdragen met zo'n ISDS-clausule,  waarvan meer dan 90 tussen Nederland en een ander land, voornamelijk ontwikkelingslanden. ISDS-claims hebben veel van deze landen al behoorlijke schade berokkend en dat besef dringt langzaam door in Europa. De ervaringen met ISDS zouden ook gevolgen moeten hebben voor reeds bestaande handels- en investeringsverdragen.


 • Protest_in_Brussels.jpg

  Amerikaans Congres tegen zwakkere investeringsregels Wereldbank

  19 december 2014

  Het Amerikaanse Congres heeft een brief aan de US Treasury (het Amerikaanse Ministerie van Financiën) gestuurd, waarin staat dat de sociale- en milieucriteria voor investeringen van de Wereldbank, de zogenaamde ‘safeguards’ zeker niet zwakker mogen worden dan ze nu zijn. Het Congres vindt dan ook dat de Treasury zich daartegen moet verzetten. Dat is een enorme opsteker voor maatschappelijke organisaties van over de hele wereld – waaronder Both ENDS -  die zich al jaren inzetten voor handhaving en zelfs verbetering van de huidige criteria waaraan investeringen van de Wereldbank moeten voldoen.

   


 • Declaration_IndoWaterCop_December_2014.jpg

  Indonesische NGO’s: “Geef de vis terug aan het volk!”

  17 december 2014

  In een klein dorpje in Puncak aan de rivier de Ciliwung, ongeveer 500 kilometer stroomopwaarts vanaf waar deze uitmondt in de zee bij Jakarta, woont Sophia. De rivier is haar leven: ze drinkt eruit, wast erin, kookt ermee en ze gebruikt water uit de rivier om de gewassen op haar kleine akkertje mee te begieten. Maar er zijn een heleboel anderen die ook van het mooie en koele klimaat willen genieten. Bosgebied en land om Sophia’s dorp heen is geschikt gemaakt voor villa’s, restaurants, theeplantages en nieuwe nederzettingen. De rivier raakt vervuild door afval en door gebrek aan sanitaire voorzieningen, en Sophia heeft steeds minder toegang tot schoon water.


 • Umukomas_indigenous_Brazil_Eduardo_Fonseca_Arraes.jpg

  Kers op de taart voor CASA's 10-jarig jubileum

  9 december 2014

  Onze Braziliaanse partnerorganisatie 'Socio-Environmental Fund CASA' viert komend jaar haar 10-jarig jubileum. De eerste 8 jaar financierde CASA bijna 700 projecten in 10 Zuid-Amerikaanse landen, maar in haar eigen land Brazilië krijgt CASA pas sinds kort erkenning. Een groot Braziliaans fonds - Socio-Environmental Fund CAIXA, dat deel uitmaakt van een Braziliaanse federale bank en vrijwel geen ervaring heeft in het verstrekken van kleinschalige financiering aan 'grassroots' organisaties - heeft CASA benaderd om meer te leren op dit gebied. CAIXA zag het afgelopen jaar hoe deskundig CASA is in het beheren van grote sommen geld van grote fondsen, om deze te herverdelen onder lokale groepen in Zuid-Amerika.


 • ReuniocomopresidentedaOAB.jpg

  Bewogen bijeenkomst bewoners Suape met Orde van Advocaten

  18 november 2014

  Terwijl 10 november in Nederland een koude, grijze dag was, raakten de gemoederen in Suape, Brazilië nogal verhit. De bewoners van het gebied, dat door de haven van Suape wordt geclaimd, kwamen bijeen voor een ontmoeting met de voorzitter van de Orde van Advocaten (OAB) van Pernambuco, Mr. Pedro Henrique Alves Reynaldo. De Orde van Advocaten gaat misschien een klacht indienen tegen het havenbedrijf van Suape, maar moet daarvoor eerst een goed beeld krijgen van de situatie. Daarom werden zoveel mogelijk getroffenen uit het gebied uitgenodigd om hun verhaal te doen.


 • Palmolie_klein.jpg

  Kabinet lijkt stap te nemen in de richting van duurzame palmolie en soja

  11 november 2014

  Woensdag 5 november jl. stuurden staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken een brief naar de Tweede Kamer. Daarin geven ze een reactie op het ‘Advies Verduurzaming Voedselsector’ dat in opdracht van het Kabinet is opgesteld door de Commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa – kortweg de Commissie Corbey. Paul Wolvekamp van Both ENDS maakt deel uit van deze Commissie en geeft zijn reactie op de brief.


 • suape_3.JPG

  Bewoners Suape krijgen steun van Orde van Advocaten

  5 november 2014

  Eindelijk goed nieuws uit Suape, Brazilië! Het Fórum Suape, waarin gedupeerde bewoners zich hebben verenigd, krijgt steun van de officiële Orde van Advocaten (OAB) in Pernambuco. De mensenrechtencommissie van de OAB heeft besloten dat er genoeg reden is om een klacht in te dienen tegen het havenbedrijf Suape. Op 10 november wordt een eerste openbare hoorzitting gehouden om deze zaak verder kracht bij te zetten.


 • voorkant_sojabarometer_klein_2014.jpg

  Sojabarometer 2014 is uit: Nederland ligt ver achter op schema!

  30 oktober 2014

  Nederland haalt doel verantwoorde soja niet


  De Nederlandse Sojacoalitie (bestaand uit acht ontwikkelings- en milieuorganisaties)* constateert dat in 2013 slechts een kwart van de 2,4 miljoen ton soja die Nederland gebruikt,  verantwoord is geproduceerd. Voor driekwart van de soja wordt op geen enkele manier verantwoording afgelegd over de sociale of ecologische gevolgen. Nederland heeft als doel 100% verantwoord sojagebruik in 2015. Dat is nu bijna onhaalbaar geworden.


 • Fishermen_Suape.jpg

  Wiert Wiertsema in 'Reporter' over Atradius DSB, Van Oord en de haven van Suápe

  24 oktober 2014

  De haven van Suápe in Brazilië wordt uitgebreid en uitgebaggerd, met grote schadelijke gevolgen voor de lokale bevolking en de omgeving. Het Nederlandse baggerbedrijf Van Oord voert een groot deel van de werkzaamheden uit, gesteund door een exportkrediet van het Nederlandse Atradius DSB.  Correspondent Katy Sherriff maakte een aantal reportages in het gebied. Deze zijn zondag in Reporter op de radio te beluisteren, afgewisseld met live commentaar uit de studio van PvdA Kamerlid Jan Vos en Both ENDS' eigen Wiert Wiertsema.


 • IMG_6258.JPG

  Lokale organisaties over de dagelijkse praktijk rond soja en palmolie

  Kom op 30 oktober 2014 naar conferentie in Den Haag

  In heel veel producten en voeding is op de een of andere manier palmolie en soja verwerkt. Om aan de groeiende vraag te voldoen, worden deze gewassen op steeds grotere schaal geteeld, maar dat veroorzaakt veel problemen. In Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika zijn ontbossing, milieuvervuiling en 'landjepik' aan de orde van de dag. Dat moet stoppen, maar wat zijn de meest duurzame, eerlijke en bovenal uitvoerbare manieren om dat te doen? En hoe zorg je dat alle partijen meewerken? Op 30 oktober organiseert de Ecosystem Alliance, waarin Both ENDS,  IUCN NL en Wetlands International samenwerken, een conferentie over dit vraagstuk.


 • foto_compensatie_uganda.jpg

  Partners Both ENDS dwingen eerlijke compensatie af voor verplichte verhuizing

  15 oktober 2014

  Grootschalige plannen van overheden of bedrijven kunnen vaak ingrijpende gevolgen hebben op kleine gemeenschappen en hun leefomgeving. Talloze mensen moeten verhuizen als er een stuwdam wordt aangelegd, bossen worden gekapt voor nieuwe snelwegen, vliegvelden of palmolieplantages. Beloofde compensatie blijft vaak uit of is onvolledig. Voor de lokale bevolking is bezwaar aantekenen tegen zulke plannen niet eenvoudig. Toch is het een gemeenschap in Oeganda gelukt om een eerlijke compensatie af te dwingen bij de overheid. Samen met de organisaties NAPE en AFIEGO, partners van Both ENDS en IUCN NL, heeft de gemeenschap voor elkaar gekregen dat ze na een gedwongen verhuizing recht heeft op een vergelijkbaar stuk land.


 • 3729385815_868b211c4e_z.jpg

  FARN: hard werken mondt uit in rondetafelbijeenkomst

  7 oktober 2014

  Wanneer er over ontbossing gesproken wordt, zullen de meeste mensen waarschijnlijk aan het Amazonegebied denken. Dit gebied is echter niet het enige wat lijdt onder de verontrustende gevolgen van grootschalige houtkap. Ook Argentinië kampt namelijk met ditzelfde probleem. Zo is er in de provincie van Salta sprake van het hoogste ontbossingstempo. Tussen 1998 en 2006 is het aantal verloren hectare bosgebied verdubbeld. De boosdoener? De Argentijnse landbouw, waardoor de natuur steeds meer moet plaatsmaken voor economische activiteiten.


 • Ganges-Delta.jpg

  ‘Shifting Grounds’, in vele opzichten een bijzonder project

  1 oktober 2014

  Remi Kempers is kind aan huis in Bangladesh. Hij werkt er aan waterprojecten, en is een felle pleitbezorger van onze Negotiated Approach. Hij is al meerdere keren op de Bengaalse nationale televisie te zien geweest in programma’s over waterbeheer. Hij gaat nu in samenwerking met de Technische Universiteit Delft, de Technische Universiteit van Dhaka (BUET), SaciWATERS en lokale maatschappelijke organisaties een bijzonder project starten. Het wordt vanuit Nederland gefinancierd door NWO in het kader van hun ‘Urbanizing Deltas of the World’ programma. Met het project 'Shifting Grounds' gaan we werken in de delta van de machtige Ganges rivier in Bangladesh en India.


 • 14303439854_64969e6708.jpg

  Suape, Brazilië: de steen in de vijver

  23 september 2014

  Het succes van het werk van Both ENDS hangt vaak af van een lange adem. Dat geldt ook voor onze inspanningen in Suape, Brazilië. Deze week reist Wiert Wiertsema erheen om samen met collega-organisatie SOMO een nieuwe mijlpaal te ondersteunen. Zo’n dertig partijen uit verschillende staten van Brazilië, waaronder milieuorganisaties, advocaten en natuurlijk ook vertegenwoordigers van het Fórum Suape, komen er bij elkaar. De sociale beweging, die is ontstaan als antwoord op de desastreuze uitbreiding van de haven en industrialisatie in Suape, begint ook elders in Brazilië vorm te krijgen. Zo lijkt de saga van Suape een steen in de vijver van de milieupolitiek in Brazilië te worden.


 • Lake_Victoria_Flickr_Steve_Lietzau.jpg

  Afrikaanse NGO’s willen beter ‘klachtenloket’ van Afrikaanse Ontwikkelingsbank

  16 september 2014

  De AfDB, de Afrikaanse ontwikkelingsbank die in 1964 werd opgezet om economische ontwikkeling in Afrika te stimuleren, heeft sinds 2006 een klachtenmechanisme. Daar kunnen mensen terecht die op de een of andere manier de dupe zijn van een project dat door de AfdB is gefinancierd. Maar dat klachtenmechanisme moet beter, vindt een groot aantal Afrikaanse en internationale organisaties. Hoe? Daar hebben ze duidelijke, praktische ideeën over en die hebben ze onlangs aan de AfDB gepresenteerd. Anouk Franck van Both ENDS heeft dat proces gecoördineerd.


 • 14819510360_580c87f5fc_o.jpg

  Transparantie EIB mag niet verslechteren

  16 september 2014

  De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een zorgwekkende wijziging in haar transparantiebeleid aangekondigd. Een gevolg hiervan zou zijn dat EU-burgers niet meer in staat zullen zijn om toegang te krijgen tot interne EIB documenten, zelfs als deze het algemeen belang dienen. Een aantal campagnevoerders, waaronder Pieter Jansen van Both ENDS, heeft Minister Dijsselbloem van Financiën daarom aangespoord om zich hiertegen uit te spreken op de bestuursvergadering op 16 september.


 • lobbying_and_advocacy.png

  Nu ook in het Engels: de kracht van pleiten en beïnvloeden

  15 September 2014

  Het boekje ‘De kracht van pleiten en beïnvloeden’ is vanaf nu ook in het Engels beschikbaar. Hierdoor wordt de informatie toegankelijk voor iedereen die het beleid van bedrijven, investeerders en overheden probeert te verbeteren, waar dan ook ter wereld. Het boekje met 10 succesfactoren en aanbevelingen voor ondersteunend beleid is opgesteld door de Fair, Green and Global Alliantie op basis van eigen ervaringen.


 • AFRIWATERCoP.jpg

  Een nieuw hoofdkwartier

  2 september 2014

  Onze Afrikaanse partners in het Integraal Water Management laten er geen gras over groeien. In Lomé (Togo) hebben ze nu hun eigen regionale hoofdkwartier ingericht. De trotse naam is Afriwater CoP (Community of Practice). Ze proberen belanghebbenden zoals boeren, vissers, bedrijven en autoriteiten samen te brengen voor eerlijk en duurzaam gebruik van water in rivieren. En ze slagen er ook langzaam maar zeker in om overheden ervan te overtuigen dat al die partijen daarover moeten kunnen meedenken en meebeslissen. Dat  moet worden ingepast in de wetten en regels van de betreffende provincies en landen.


 • vulnerability_and_adaptation_vredeseilanden.jpg

  Nu verkrijgbaar: Baanbrekend boek over klimaatverandering en waterbeheer, bijdrage Both ENDS

  26 augustus 2014

  Water is het belangrijkste element in klimaatverandering. Veranderingen in neerslag, het smelten van ijs, rivieren die anders gaan stromen, meer droogte en overstromingen en het stijgen van de zeespiegel, allemaal beïnvloeden ze het leven in steden en op het platteland. En dat geldt zowel voor de westerse wereld als voor zich ontwikkelende landen. Het boek: 'Adaptation to Climate Change through Water Management: Capacity, Equity and Sustainability' geeft een overzicht van de steeds toenemende kennis en ervaring van over de hele wereld in het omgaan met klimaatverandering en dus met andere watersituaties. Het beschrijft problemen en oplossingen van lokale gebruikers van het water die die grote veranderingen te lijf moeten.


 • benin-togo-icon.png

  Succes: De Mono rivier (Togo, Benin) heeft een bestuur, Negotiated Approach kan van start

  21 juli 2014

  De ministers van Togo en Benin hebben een overeenkomst ondertekend voor de oprichting van een officieel bestuur voor het beheer van de Mono rivier: de ‘Mono River Basin Authority’ (MBA). Met de Negotiated Approach als uitgangspunt, was onze partnerorganisatie JVE vanaf het begin betrokken bij de oprichting van dit bestuur, om de inbreng van alle belanghebbenden bij het besluitvormingsproces van de MBA te verzekeren.


 • Juncker-2-611x328.jpg

  Juncker tegen omstreden ISDS bij Euro-VS handelsovereenkomst TTIP

  17 juli 2014

  Persbericht

   

  De kersvers gekozen voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, heeft zich net voor zijn verkiezing uitgesproken tegen ISDS. Het ‘Investor to State Dispute Settlement’ zou een onderdeel zijn van de voorgenomen handelsovereenkomst TTIP tussen Europa en de VS. Het zou geschillen behandelen van investeerders die menen dat ze door een staat benadeeld worden. Zulke conflicten zouden niet voor de rechter worden uitgevochten maar voor een apart tribunaal. Juncker blijkt daar nu fel tegen te zijn.


 • vopak-lng_terminal_europoort_m.jpg

  Europese energiezekerheid door meer “fossiele infrastructuur”?

  27 juni 2014

  De Europese regeringsleiders vergaderden gisteren en vandaag in Brussel in de Europese Raad over het strategische energiebeleid van de EU. Zij praten over de koppeling van Europese energiezekerheid aan klimaatbeleid en zien supranationale infrastructuurprojecten met een gemeenschappelijk belang als een manier om de energiezekerheid veilig te stellen. Een al bestaand voorbeeld van een project met een gemeenschappelijk belang is de Rotterdamse gasterminal. Volgens Pieter Jansen van Both ENDS gaat de keuze van de Europese raad echter te veel voorbij aan potentiële gevolgen voor klimaat en milieu.


 • 6779724859_6b113dbe90_z.jpg

  Stop exportfinanciering voor kolen

  23 juni 2014

  De Amerikaanse president Obama heeft aangekondigd te stoppen met overheidssteun voor de export van kolencentrales, de Wereldbank is van plan de steun voor kolenprojecten af te bouwen en steeds meer particuliere banken trekken zich terug uit fossiele brandstoffen. Maar hoe zit dat met exportkredietinstellingen (ECAs)?  Tot nu toe hebben ECAs zich niet teruggetrokken uit kolenprojecten, in tegendeel. Terwijl andere investeerders zich terugtrekken, investeren ECAs juist meer dan voorheen in kolen. Een alliantie van 50 NGOs, waaronder Both ENDS, heeft op 11 juni een oproep aan de OESO gedaan om exportkredietsteun voor kolenprojecten helemaal niet meer toe te staan.


 • Barro_Blanco_dam_august_2013_b.jpg

  Klacht over bouw Barro Blanco dam in behandeling genomen

  16 juni 2014

  Het expertpanel van het onafhankelijke klachtenmechanisme van de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO gaat voor het eerst in zijn geschiedenis een klacht in behandeling nemen. De klacht werd op 5 mei ingediend door omwonenden van de in aanbouw zijnde Barro Blanco dam in Panama. Deze mensen behoren tot de inheemse Ngäbe-Buglé stam en vinden dat FMO zich niet heeft gehouden aan haar eigen sociale en milieu- standaarden bij de lening van 25 miljoen dollar voor de bouw van de dam. Anouk Franck van  Both ENDS volgt de situatie op de voet.

   


 • Small_holder_Jatropha-Bati_Ethiopie_2.jpg

  Wat kunnen we leren van het Jatropha-drama?

  16 juni 2014

  Jatropha Curcas, een illustere naam voor de boom  die in het begin van deze eeuw faam maakte als wondergewas. Jatropha was namelijk gemakkelijk te verbouwen in droge gebieden, de zaden konden worden gebruikt voor biobrandstof en omdat jatrophabomen - net als alle bomen en planten - CO2 opnemen uit de lucht, zou de aanplant ervan ook nog eens bijdragen aan de vermindering van broeikasgassen in de atmosfeer. In één klap zou de oplossing voor het klimaatprobleem, energieschaarste en onderontwikkeling een stuk dichterbij komen. Investeerders stonden dan ook in de rij om - vooral in Afrika – te investeren in grootschalige jatrophateelt. Tien jaar later is het sprookje ingehaald door de werkelijkheid.


 • Part5a.jpg

  Van vervuild moeras naar botanische tuin in Kaapstad

  22 mei 2014

  Deze week werd de Zuid-Afrikaanse website “EMG’s Untold Stories” gelanceerd. Schrijfster Leonie Joubert laat daarin mensen aan het woord die samen met de Zuid Afrikaanse milieuorganisatie Environmental Monitoring Group (EMG)  strijden voor een beter milieu. De vier verhalen die Joubert optekende, belichten verschillende kanten van het werk dat EMG in Zuid Afrika doet om ervoor te zorgen dat natuurlijke hulpbronnen duurzaam en rechtvaardig beheerd en gebruikt worden. Het boek is gelanceerd in het kader van het Both ENDS project ‘Een ongehoord verhaal, waarin mensenrechten- en milieuorganisaties uit ontwikkelingslanden zelf vertellen over de impact die de wereldeconomie op hun lokale leefomgeving heeft.

   


 • corporate-europe1.jpg

  Stem op 22 mei voor eerlijke en duurzame handel

  19 mei 2014
  Op donderdag 22 mei mogen Europese burgers stemmen voor het Europees Parlement. De uitslag zal van grote invloed zijn op het beleid dat in Brussel gemaakt wordt. Het gaat dan niet om de keuze vóór of tégen Europa, maar juist om hoe we willen dat Europa er uit gaat zien. Benieuwd welke politici zich zullen inzetten voor een eerlijk en duurzaam handels- en investeringsbeleid? Kijk dan welke kandidaten voor het Europees Parlement (MEP's) de 'pledge' van de 'Alternative Trade Mandate alliantie' hebben ondertekend. Daarin wordt aan kandidaat MEP's gevraagd zich in te zetten voor een aantal cruciale punten op het gebied van het Europees handels- en investeringsbeleid. 

 • website.jpg

  Bosproducten en groene groei in Zuidoost Azië

  15 mei 2014

  Overal in de wereld sluiten landen vrijhandelsverdragen met elkaar om toegang te krijgen tot buitenlandse markten. De lidstaten van ASEAN (Associatie van Zuidoost Aziatische Naties)* willen vanaf 2015 een gemeenschappelijke markt gaan vormen om de economische groei te bevorderen. Net als in de Europese Unie moeten goederen, diensten en personen vrij over de grenzen kunnen bewegen. Officieel heeft ASEAN zich ten doel gesteld om deze groei zo duurzaam, eerlijk en inclusief mogelijk te maken. Toch zullen in veel gevallen lokale gemeenschappen, die afhankelijk zijn van natuurlijke hulpbronnen zoals bossen, er de dupe van zijn. 

   


 • foto_voor_projectpagina_gasrotond_kl.jpg

  Both ENDS over gas in EenVandaag

  22 april 2014

  Op 19 april besteedde EenVandaag aandacht aan Russisch gas. Aan het woord kwam Peter Polder, die namens Both ENDS onderzoek heeft verricht naar de Europese afhankelijkheid van gas uit Rusland. De regering wil van Nederland de ‘gasrotonde’ van Europa maken en investeert daarom veel in nieuwe infrastructuur. Het onderzoek van Polder toont echter dat dergelijke investeringen geen duurzame oplossing voor het energievraagstuk zijn.


 • Tabarasietsgroter.jpg

  Klacht tegen FMO door inheemse bewoners rond Barro Blanco dam, Panama

  7 mei 2014

  Omwonenden van de in aanbouw zijnde Barro Blanco dam in Panama, die tot de inheemse  bevolkingsgroep Ngäbe-Buglé behoren, hebben een klacht ingediend tegen de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO. De bank heeft 25 miljoen dollar geïnvesteerd in de dam in de rivier de Tabasará. De Ngäbe-Buglé verwijten de FMO onvoldoende rekening te hebben gehouden met haar eigen milieu- en sociale standaarden. Daarmee worden ook internationale afspraken met betrekking tot inheemse volken geschonden. Voor Both ENDS volgt Anouk Franck de FMO.


 • Doklad-Sochi-2014_EWNC-Eng-1-12.jpg

  Goldman Environmental Prize voor werk rond Sotchi

  1 mei 2014

  Maandag 28 april werd de prestigieuze Goldman Environmental Prize, ook wel de ‘groene Nobelprijs’ genoemd, uitgereikt aan zes activisten uit de hele wereld die zich lokaal inzetten voor een beter milieu. Eén van de prijswinnaars was Suren Gazaryan. De Russiche zoöloog en activist ontving de prijs voor zijn campagne tegen illegale houtkap door de Russische overheid in beschermd bosgebied rondom Sotchi, de plaats van de Olympische Winterspelen. Gazaryan werkt voor EWNC, een organisatie die wordt gesteund door onze partnerorganisatie Bankwatch.


 • 13957009236_d13662ed82_o.jpg

  Nederland, wees geen Calimero maar vernieuwer!

  25 april 2014

  Het is alweer een tijdje geleden dat onze directeur Danielle Hirsch samen met minister Lodewijk Asscher, bestuursvoorzitter van the Broker Monika Sie Dhian Ho en directeur van the Broker Frans Bieckmann, het panel vormde bij ‘The Broker Day 2014’. Zij gaf daar, net als de andere panelleden, een speech waarin ze haar visie uiteenzette over werkgelegenheid, ongelijkheid, de onderliggende macro-economische problemen en mogelijke oplossingen. Omdat  de speech volgens ons de moeite van het lezen waard is, delen we deze alsnog op onze website.


 • Verkiezingsdebat_FGG_kl.jpg

  Verhitte discussies tijdens verkiezingsdebat in Brakke Grond

  24 april 2014

  Tijdens het verkiezingsdebat tussen tien kandidaat-Europarlementariërs, gisterenavond in de Brakke Grond in Amsterdam, passeren meerdere onderwerpen de revue. De kandidaten doen uit de doeken hoe hun partijen denken over het gebruik van biobrandstoffen, over het verplicht stellen van productiecriteria voor in de EU verkochte kleding en over de aanpak van belastingontwijking. De partijen zijn het erover eens dat er aan de genoemde thema's problemen kleven, al verschillen ze nogal van mening  over de manier waarop die dan zouden moeten worden opgelost. De gemoederen lopen pas echt hoog op als het vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU (TTIP) op tafel komt. 


 • fgg_debat_kl.jpg

  Kom 23 april naar Europees verkiezingsdebat in Brakke Grond!

  22 april 2014

  Op 23 april worden in de Brakke Grond in Amsterdam tien verschillende Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement uitgedaagd de volgende vragen te beantwoorden:  Hoe ziet ons werelddeel er straks uit en wat willen we beter doen in Europa? Wat is de rol van het Europese handelsbeleid en belastingontwijking? Komt Europa groener en eerlijker uit de crisis? Kortom, wat is de toekomst van Europa?

   

  De volgende kandidaten gaan daarover met elkaar in debat: Bas Eickhout (GL), Dirk Gotink (CDA), Ruud van Eijle (CU/SGP), Anja Hazekamp (PvdD), Maarten Smit (VVD), Michiel Emmelkamp (PvdA), Erik Wesselius (SP), Gerben-Jan Gerbrandy (D66), Matthijs Pontier (PiratenPartij) en Petra Vosters (50PLUS). 


 • Kracht_van_Pleiten_en_Beinvloeden_copy2.jpg

  De kracht van pleiten en beïnvloeden

  18 april 2014

  Bewoonde gebieden komen onder water te staan door de bouw van een dam, kleine boeren kunnen niet concurreren met grootschalige landbouwbedrijven en arbeiders worden gedwongen om voor een veel te laag loon en onder barre omstandigheden te werken. Allemaal voorbeelden van de gevolgen die de activiteiten van bedrijven, investeerders, overheden en beleidmakers hebben voor mensen in de gebieden waar deze activiteiten plaatsvinden.  Hoe kunnen deze bedrijven, investeerders en overheden ertoe worden bewogen hun beleid te veranderen? Aan de hand van 10 succesfactoren deelt de Fair, Green and Global Alliantie haar ervaringen in het boekje ‘De kracht van pleiten en beïnvloeden’.


 • GAS.jpg

  Belastinggeld voor faciliteren Russisch gas twijfelachtig

  9 april 2014

  Nederland en Europa investeren veel te veel in gaspijpleidingen en opslagfaciliteiten. Het aantal gaspijpleidingen is nu al genoeg om aan de vraag naar gas te voldoen. De planning en constructie van leidingen (gefinancierd met Europees geld) die gas uit Rusland, Centraal Azië en Noord Afrika naar Europa en Nederland moeten vervoeren, loopt uit de hand. De huidige capaciteit voor vervoer en opslag in zowel Nederland als Europa is voldoende om tot 2050 aan de Europese vraag te voldoen. Het ‘gasknooppunt’ dat in Rotterdam werd gebouwd voor vloeibaar gas is eigenlijk overbodig. Dit concludeert het rapport ‘De Prijs van Gas’ gemaakt in opdracht van Both ENDS.


 • DRC_International_Rivers.jpg

  Ploumen: pleit voor mensenrechten bij de Wereldbank!

  9 april 2014

  De VS lopen niet altijd in de voorhoede als het gaat om bescherming van mensenrechten en milieu in ontwikkelingslanden, maar soms wel. Nederland heeft zich kortgeleden aangesloten bij het ‘klimaatinitiatief’ van President Obama, waarin wordt aangestuurd op het stopzetten van het financieren van kolencentrales met publiek geld. Maar de VS gaan veel verder dan dat: Amerikaanse bewindvoerders bij internationale financiële instellingen zoals de Wereldbank moeten volgens de ‘Appropriations Bill’ tegen projecten stemmen die grote dammen, industriële houtkap of mijnbouwprojecten in tropische bossen steunen. Wij roepen Minister Ploumen op om ook dit deel van de Amerikaanse wetgeving te volgen!


 • indonesia_mine_by_parolan_harahap.JPG

  Kamervragen over Bilaterale Investeringsverdragen.

  8 april 2014

  In maart werd bekend dat Indonesië de Bilateral Investment Treaty (BIT) met Nederland per 1 juli 2015 heeft opgezegd. Verschillende organisaties, waaronder Both ENDS, stellen deze omstreden internationale handelsverdragen al veel langer ter discussie en vinden dat ze drastisch herzien of opgezegd moeten worden. De SP en GroenLinks hebben naar aanleiding van de opzegging van de BIT met Nederland door Indonesië nu Kamervragen gesteld over de effecten van dergelijke verdragen. Both ENDS is benieuwd naar de antwoorden op de Kamervragen en welke gevolgen deze zullen hebben voor Nederlands beleid op dit gebied.


 • barroBlancoMooi.jpg

  Minister Ploumen betreurt situatie Barro Blanco in Panama

  8 april 2014

  De Nederlandse minister voor Handel en Hulp betreurt het dat een deel van de Ngäbe-Buglé stam ontevreden is met het verder bouwen van de Barro Blanco dam in de Tabasara rivier in Panama. Ploumen antwoordde dit op kamervragen van Jasper van Dijk (SP).

  Nederland is bij de bouw van die omstreden dam betrokken door de lening die de ontwikkelingsbank FMO heeft verstrekt. Ploumen wil er bij de FMO niet op aandringen dat de bank zijn lening terugtrekt, ook al is er sprake van een schending van een basaal mensenrecht; van ‘free, prior and informed consent’ bij een deel van de Ngäbe is geen sprake. Voor Both ENDS kijkt Anouk Franck naar de gevolgen van de leningen van de FMO.


 • JOngen_met_vis_Mekong.JPG

  Conferentie Mekong rivier stopt bouw dammen niet

  7 april 2014

  Met een lengte van 4350 kilometer  is de Mekong rivier de op zes na langste rivier in Azië.  Na de Amazone is het bovendien de rivier met de grootste biodiversiteit in de wereld. Een deel van de rijkdom aan dieren en planten is zelfs nog niet ontdekt en beschreven.  Maar de vraag is of deze rijkdom nog lang gehandhaafd kan blijven. Het bestuur van de rivier is in handen van de Mekong River Commission (MRC). In deze commissie zitten vertegenwoordigers uit Laos, Cambodja, Thailand en Vietnam. Nederland steunt de MRC en Nederlandse adviesbureaus voeren er opdrachten voor uit. Eens in de vier jaar komt de MRC bij elkaar om de meest dringende kwestie te bespreken. De meest recente conferentie vond plaats van 2 tot en met 5 april in Ho Chi Minh Stad. Voor Both ENDS werkt Pieter Jansen in Azië aan een beter waterbeheer van de rivier.


 • EPA_s.jpg

  Zeg NEE! Tegen vrijhandelsakkoorden

  2 April 2014

   

  Op 2 april hielden activisten uit Afrika en Europa een protestactie voor het Europees Parlement in Brussel om de stem van arme en gemarginaliseerde burgers te laten horen. Leuzen scanderend op het ritme van djembé’s en geflankeerd door grote spandoeken riepen de activisten de Europese en Afrikaanse regeringen op om de rechten en belangen van mensen centraal te stellen in hun handelsakkoorden. In het bijzonder werd aandacht gevraagd voor het handels-en ontwikkelingsbeleid van de EU ten opzichte van Afrika. Waarom protesteerden de activisten juist op dit moment en waarom is Burghard Ilge van Both ENDS erbij aanwezig?


 • vlag-FGG_voor_nieuwsbericht.jpg

  Groener & eerlijker uit de crisis?

  2 april 2014

  In de aanloop naar de Europese verkiezingen van 22 mei organiseert de Fair, Green & Global Alliance een debat waarin verschillende Nederlandse lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen worden uitgedaagd de volgende vragen te beantwoorden.

   

  Hoe ziet ons werelddeel er straks uit en vooral, wat willen we beter doen in Europa? Wat is de rol van het Europese handelsbeleid en belastingontwijking? Komt Europa groener en eerlijker uit de crisis? Kortom, wat is de toekomst van Europa?


 • Soliman_Tunisia_on_Flickr_by_Dag_Terje_Filip_Endres.jpg

  Lening helpt Tunesië van de regen in de drup

  28 maart 2014

  300 miljoen euro, dat is het bedrag dat het Europees Parlement aan Tunesië wil lenen. Het is ontwikkelings-samenwerking in de vorm van een lening en volgens Both ENDS en een aantal Europese en Noord-Afrikaanse maatschappelijke organisaties is dat helemaal geen goed idee.

   

  De lening zou namelijk voor 85% meteen opgaan aan de afbetaling van de al bestaande schulden van Tunesië aan EU lidstaten en de Europese Investeringsbank. Die schulden zijn gemaakt door het dictatoriale regime van Ben Ali, maar het gewone – toch al verarmde- volk zou daar dan nu voor moeten opdraaien.


 • 1Analog-Forestry.jpg

  Eetbaar bos in Nederland!

  27 maart 2014

  Ons eerste eetbare bos is een feit! Op de Veluwe bij Epe opent Rich Forests (een initiatief van onder andere Both ENDS) aanstaande zaterdag 29 maart samen met Sustainsville en landgoed Welna het eerste Nederlandse voedselbos dat volgens de ‘Analog Forestry’ methode wordt aangelegd. Met deze methode, waar onze zuidelijke partners al jaren mee werken, worden bos en boslandschappen op een duurzame en slimme manier niet alleen in oorspronkelijke staat hersteld, maar zó verrijkt dat ze in- en omwonenden voedselproducten opleveren om te gebruiken en te verkopen.

   


 • COPY_-_Voorkant_Rapport_-_EWNC.jpg

  Zo Sotchi, zo Brazilië

  14 maart 2014

  Onlangs bracht de ‘Environmental Watch on the Northern Caucasus’ (EWNC), dat wordt ondersteund door onze partner Bankwatch, een rapport uit over de sociale en milieugevolgen van de Olympische Winterspelen in Sotchi. De organisatie verzette zich vanaf het begin al fel tegen de Spelen en waarschuwt voor wat Brazilië met de organisatie van het WK 2014 en de Olympische Spelen 2016 te wachten staat.  Een jaar geleden organiseerde onze partner Bankwatch in het kader van Both ENDS' project Een Ongehoord verhaal een workshop ‘storytelling’ voor een groot aantal van de organisaties uit de Kaukasus en Centraal-Azie die zij ondersteunen. EWNC is één van die organisaties.


 • money_laundering.jpg

  Bevroren Oekraïense miljoenen in Nederland

  12 maart 2014

  Honderden miljoenen euro’s vonden de afgelopen jaren hun weg via Nederlandse brievenbusmaatschappijen, onder andere geregistreerd aan de Amsterdamse Zuidas. Doel: het voordelig en onzichtbaar witwassen van het vele geld dat via corruptie en illegale praktijken in de zakken belandde van een handvol oligarchen in Oekraïne - onder andere van de zoon van president Janoekovitsj. Gelukkig is daar nu een stokje voor gestoken. De Tweede Kamer besloot afgelopen week om verdachte Oekraïense tegoeden te onderzoeken en bevriezen: voor Both ENDS en partners een kleine triomf!


 • 62816.jpg

  Kamervragen over de aanleg van de Barro Blanco Dam in Panama

  28 februari 2014

  Gisteren diende Jasper van Dijk, Kamerlid van de SP, schriftelijke Kamervragen in bij minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over de aanleg van de Barro Blanco dam in Panama. De bouw van deze omstreden dam gaat gewoon door, ondanks heftige protesten in Panama vanwege schending van mensenrechten en milieuschade. Maar wat heeft Nederland daarmee te maken? Eind 2012 diende de SP ook al Kamervragen in over dit onderwerp. Anouk Franck van Both ENDS legt uit waarom.

   


 • 800px-ArenadasDunasDezembro.jpg

  De Wereldcup in mijn buurt

  28 februari 2014

  Nog maar een paar maanden voordat het wereldwijde voetbalfeest gaat beginnen. Vanaf half juni dit jaar zullen de ogen van de wereld vier weken lang gericht zijn op Brazilië, waar in maar liefst 12 stadions verspreid over het land, wordt uitgemaakt welk land zich de komende vier jaar wereldkampioen voetbal mag noemen. Het festijn is voor een groot aantal mensen helemaal niet zo feestelijk. Bijvoorbeeld voor mensen die van hun land worden verdreven en uit hun huizen worden gejaagd om plaats te maken voor stadions, hotels en infrastructuur. Mensen die zonder adequate vergoeding ergens anders een nieuw bestaan moeten zien op te bouwen.


 • Indonesian_NGO_s_at_GCF_meeting_Bali.jpg

  Aksi! Indonesische organisaties naar bestuursvergadering Groen Klimaatfonds

  20 februari 2014

  Op dit moment is de bestuursvergadering van het Groene Klimaatfonds van de VN  aan de gang. De zesde alweer: de bestuursleden, afkomstig uit 12 Westerse en 12 Zuidelijke landen, discussiëren om de drie á vier maanden over wat er precies moet gebeuren met de enorme pot met geld (tot 100 miljard dollar per jaar!) die door de internationale gemeenschap is toegezegd voor klimaatprojecten in ontwikkelingslanden. Both ENDS is tot nu toe samen met een groep afgevaardigden van verschillende zuidelijke organisaties bij elke bestuursvergadering aanwezig.


 • BarroBlanco18-22014.jpg

  Confrontatie dreigt bij Barro Blanco dam in Panama

  18 februari 2014

  De bouw van de Barro Blanco dam in Panama gaat de laatste fase in. Bouwer Genisa denkt de dam in mei van dit jaar in gebruik te gaan nemen. De bewoners in de omgeving van de dam, de Ngäbe-indianen (een stam van zo’n tweehonderdduizend mensen) denken daar heel anders over. Ze hebben zich verschanst op de terreinen die nog bewerkt moeten worden om de dam af te maken. Ze zijn erg bang voor de veiligheidstroepen die bij een vorige confrontatie zwaar geweld hebben toegepast..


 • Voedsel_anders_Hoog.jpg

  Ook Both ENDS vindt dat Voedsel Anders kan

  17 februari 2014

  Op vrijdag 21 en zaterdag 22 februari vindt de conferentie ‘Voedsel Anders: Naar eerlijke en duurzame landbouw- en voedselsystemen’ plaats op de Universiteit Wageningen. Both ENDS doet daaraan mee omdat we overal ter wereld actief zijn in duurzaam beheer van land en water. We geloven in kleinschalige projecten die vaak een enorme impact kunnen hebben. De conferentie wordt een topevenement met sprekers als Vandana Shiva, Pablo Titonnell en Olivier De Schutter, maar zeker ook met onze eigen workshops. Deelnemen kan nog steeds via een aanmelding op www.aardeboerconsument.nl/conferentie2014


 • Foto_Anouk_in_Panama.jpg

  Klacht indienen bij FMO?

  14 februari 2014

  Onze eigen ontwikkelingsbank FMO heeft kortgeleden een klachtenmechanisme geïntroduceerd. Dat betekent dat iedereen die schade ondervindt van een project waarin de FMO investeert, een klacht kan indienen. Amnesty International, BankTrack, Both ENDS en SOMO hebben meegedacht over het ontwerp van het klachtenmechanisme en hebben naar aanleiding van het resultaat een reactie geschreven. Anouk Franck van Both ENDS heeft input geleverd op het klachtenmechanisme en vertelt waarom een goed klachtenmechanisme zo belangrijk is.

   


 • foto_bij_nieuwsbericht_kl.jpg

  Afrika aan de IJssel

  12 februari 2014

  “I will not go!” roept Sena Alouka als we langs de snelweg vanuit de touringcar een eenzame boerderij zien die aan alle kanten is omringd door bulldozers en omgewoelde grond. Een bekend plaatje voor de meesten in de bus: negen Afrikanen, een Indonesiër en een handvol Nederlanders. In Afrika en Indonesië zijn huisuitzettingen en landonteigeningen aan de orde van de dag. Spontaan scandeert de hele groep: ”I will not go! We will support you!”


 • Banking_Rule.jpg

  Brief naar Tweede Kamer over schending mensenrechten ADB

  11 februari 2014

  Vanmiddag vergadert de Tweede Kamer over de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB), waarvan Nederland aandeelhouder is. De ADB hanteert sociale en milieurichtlijnen - zogenoemde 'safeguards' - die ze moet naleven bij al haar investeringen. Maar ondanks die richtlijnen investeert de ADB in talloze projecten waarin mensenrechten op grote schaal worden geschonden. Both ENDS vraagt daarom aan Nederland om bij de ADB aan te dringen op het integreren van mensenrechten in haar safeguards.


 • P1040694.jpg

  Afrikaanse partners in water ‘software’ zijn aangekomen

  3 februari 2014

  We heten van harte welkom:

  Dickens Kamugisha (AFIEGO), Sena Alouka (JVE Togo), Christian Hounkannou (JVE Benin), Ken Kinney (The Development Institute), Robert Kugonza (NAPE), Serah Munguti (Nature Kenya), Halinishi Yusuf (ELCI) and Abby Onencan (Nile Basin Discourse). Samen praten we deze week verder over eerlijk en duurzaam waterbeheer.


 • Let_rivers_run_free.jpg

  Steun van Amerikaans Congres in strijd tegen grote dammen!

  17 januari 2013

  Vandaag bereikte ons een positief bericht uit onverwachte hoek: het Amerikaanse Congres heeft de Amerikaanse regering de opdracht gegeven om niet langer akkoord te gaan met investeringen van internationale financiele instellingen in de bouw van grote dammen. Daarnaast moet er gerechtigheid te komen voor de mensen die al de dupe zijn geworden van de projecten van deze financiële instellingen. De VS gaat zich vanaf nu verzetten tegen alle leningen, subsidies of strategieën die de bouw van grote hydro-elektrische dammen, (zoals gedefinieerd door de ‘World Commission on Dams’), ondersteunen.

   


 • kaart_uganda_2.gif

  Olie, water, rechtvaardigheid en milieu. De puzzel Oeganda

  16 januari 2013

  Thirza en Remi leggen op dit moment de eerste stukjes van de enorm ingewikkelde puzzel die uiteindelijk een duurzamer plaatje moet opleveren na de vondst van olie in Oeganda. In Oeganda is in 2006 olie ontdekt, op veel verschillende locaties niet ver van Lake Albert. Zo’n zes tot acht miljoen mensen zijn van dit gebied afhankelijk om te overleven. Het zijn meestal vissers en kleine boeren. Daarnaast puilt het gebied uit van de biodiversiteit. Van de tien belangrijkste vogelsoorten van Oeganda bijvoorbeeld, broeden er zeven in dit gebied.        


 • madiko83.jpg

  De vervuiler betaalt…maar wie betaalt de vervuiler?

  13 december 2013

  ‘De vervuiler betaalt’…. Een mooi streven, maar hoe zit het eigenlijk met de instanties die deze vervuilers financieel ondersteunen? Moeten banken, die vaak grote investeringen doen in vervuilende bedrijven en projecten, niet ook hun verantwoordelijkheid nemen en meebetalen? Ze profiteren tenslotte ook van de winst. Pieter Jansen van Both ENDS werkte in China mee aan een onderzoek naar het ‘Green Credit beleid’ van Chinese banken. Hij verleende medewerking aan een rapport hierover van de Chinese NGO ‘Green Watershed’, dat deze week is gepubliceerd. • Muramuzi_receiving_award.jpg

  Oegandese NGO krijgt prestigieuze Human Rights Award

  13 december 2013

  Wij feliciteren onze collega’s van the National Association of Professional Environmentalists (NAPE) uit Uganda! Op 10 december jl. , de Internationale dag van de Mensenrechten,  kregen zij eindelijk erkenning voor hun harde, moeizame strijd:  NAPE werd toen door de Ugandese Human Rights Commission (UHRC), in samenwerking met de UN Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR), onderscheiden met de prestigieuze Human Rights Award. Voor Frank Muramuzi, de directeur van NAPE, is de prijs een eerbetoon voor het harde werk aan het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen en de rechten van gemeenschappen die de dupe zijn van grootschalige ontwikkelingsprocessen in het land.

   


 • Mandela_statue.jpg

  Mandela door de ogen van Stephen Law uit Zuid-Afrika

  10 december 2013

  Stephen Law, directeur van de 'Environmental Monitoring Group' (EMG), een NGO in Zuid-Afrika waar Both ENDS veel mee samenwerkt, vertelt  hoe hij Mandela heeft beleefd. Een persoonlijk  'in memoriam', dat vertaald in het Nederlands aan kracht zou inboeten. Wij hebben er dus voor gekozen om de oorspronkelijke versie in het Engels  te plaatsen.


 • wto_omc_bali_13_slider_source.png

  Burghard Ilge met Ploumen mee naar WTO-top

  2 december 2013

  De vertegenwoordigers van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) komen deze week samen op Bali om te onderhandelen. De belangen lopen nogal uiteen en hoewel de WTO de handel en economische ontwikkeling van de rijkere lidstaten bevordert, is dit voor veel ontwikkelingslanden niet het geval. Burghard Ilge van Both ENDS reist met minister Ploumen mee als officieel adviseur en bemiddelaar vanuit het maatschappelijk middenveld. Hij zal haar informeren over de standpunten en belangen van maatschappelijke organisaties wereldwijd.


 • Protest.JPG

  Tijd voor eerlijke en duurzame handel!

  3 december 2013

  Vorige week werd in Brussel het Alternative Trade Mandate (ATM) officieel gelanceerd. Het ATM is een alliantie van meer dan 50 organisaties uit heel Europa die een reactie geven op het huidige Europese handels- en investeringsbeleid. Zoals de naam al aangeeft brengt het ATM ook een alternatief: een eerlijker en duurzamer beleid waarbij respect voor mens, milieu en democratie centraal staan. Een handelsbeleid waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van onder andere vakbonden, boeren, activisten op het gebied van milieu en mensenrechten, en netwerken die zich inzetten voor fair trade. Met de Europese verkiezingen in zicht wordt er momenteel door heel Europa actief campagne gevoerd om het Alternative Trade Mandate onder de aandacht te brengen bij organisaties, het publiek en parlementsleden. SOMO, TNI en Both ENDS, verenigd in de Fair, Green and Global alliantie, sluiten zich hierbij aan door campagne te voeren in Nederland.

   


 • Foto_Sustainable_Sanitation.jpg

  Filipijnen zitten niet te wachten op nieuwe lening van ADB

  28 november 2013

  De Aziatische ontwikkelingsbank (ADB) en de Wereldbank schenken $23 miljoen  aan de Filipijnen, maar geven daarnaast een lening van $500 miljoen aan het land voor de wederopbouw van het door storm getroffen gebied. Volgens ‘NGO Forum on ADB’, een partnerorganisatie van Both ENDS, maken deze banken misbruik van een crisissituatie. De lening zal met rente moeten worden terugbetaald en uiteindelijk betaalt de Filipijnse samenleving de rekening.

   


 • weegschaal.jpg

  Palmolie: problemen nog niet geolied opgelost

  18 november 2013

  De afgelopen week vond in Medan, Indonesië de Round Table 11 on Sustainable Palm Oil plaats. Een van de belangrijkste onderwerpen die centraal stond zijn de toenemende conflicten over landgebruik, vooral in Indonesië, maar in toenemende mate ook elders in Azië, in Afrika en Latijns Amerika. De oorzaak: slecht gereguleerde productie van palmolie, grondstof voor een enorme reeks producten die we dagelijks gebruiken, en als biobrandstof als alternatief voor fossiele brandstoffen.

   


 • foto_Vancouver_Sun.jpg

  Een beetje hulp voor de slachtoffers in de Filipijnen

  12 november 2013

  De verschrikkelijke ramp in de Filipijnen heeft ons diep geschokt. We leven mee met alle mensen die hun hele bestaan in een oogwenk hebben zien verdwijnen. We kunnen ons niet voorstellen om letterlijk alles te verliezen. Niet alleen huis, bezittingen en bestaansmiddelen, maar ook geliefden, vrienden en familie.


 • Tax_Havens.JPG

  Atradius DSB biedt kans voor witwassen en ontwijken belasting

  12 november 2013

  Persbericht

   

  Exportkredietverzekeraar Atradius DSB biedt ruime kansen voor witwassen en ontwijken belasting

   

  Een structureel gebrek aan controle laat bij exportkredietverzekeraar Atradius DSB de mogelijkheid open dat haar klanten en hun partners geld witwassen en belasting ontwijken. Dat blijkt uit de studie “Cover for What?” van Both ENDS. Atradius, die uitsluitend werkt voor de Nederlandse staat, ondergraaft hiermee beleid dat witwaspraktijken en belastingontwijking juist moet tegengaan. In het onderzoek worden drie door Atradius verzekerde transacties beschreven waarbij multinationals een zetel kiezen in belastingparadijzen, en daar via complexe constructies zaken doen. Atradius doet niets om dit soort constructies tegen te gaan.


 • IMG_0725.jpg

  Dutch Good Growth Fund onder vuur

  11 november 2013

  Vandaag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over het Dutch Good Growth Fund, (DGGF) dat in 2012 in het leven werd geroepen onder Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het fonds heeft als doel ‘ontwikkelingsrelevante handel’ te bevorderen: import en export die niet alleen goed zijn voor Nederland, maar ook voor de bevolking in de (arme) landen waar zaken mee wordt gedaan. Maar de vraag is of dat dat in de praktijk zo zal werken. Volgens Anouk Franck van Both ENDS ligt de nadruk in het DGGF teveel op handel en beperkt het zich teveel tot puur economische factoren. Dit blijkt ook uit het kritische rapport van ActionAid, SOMO Both ENDS waaraan zij meeschreef en dat zojuist is verschenen.


 • plaatje_bit.JPG

  BIT-verdrag tussen Nederland en Zuid-Afrika opgeschort

  31 oktober 2013

  1 november is de deadline voor het wijzigen of opzeggen van de Bilaterale Investeringsovereenkomst (BIT) tussen Nederland en Zuid-Afrika. De bedoeling was ooit de economische relatie tussen de twee landen uit te breiden en te versterken, de uitwisseling van kapitaal en technologie te bevorderen en de economische groei van beide landen te versterken. Het is de vraag wat er met deze BIT gaat gebeuren. Burghard Ilge van Both ENDS vertelt meer.


 • FGG.jpg

  Reactie op brief van Ploumen aan Tweede Kamer

  16 oktober 2013

  Vorige week stuurde minister Ploumen een brief naar de Tweede Kamer over hoe zij de samenwerking met het 'maatschappelijk middenveld' na 2015 voor zich ziet. Vandaag reageerde de Fair, Green and Global Alliantie (FGG) op die brief.  De FGG, het samenwerkingsverband van Both ENDS, ActionAid, Clean Clothes Campaign, Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands), SOMO en Transnational Institute, ziet weliswaar positieve punten in de brief van minister Ploumen, maar heeft  ook kritiek. De brief wordt donderdag 17 oktober van besproken in het Algemeen Overleg van de commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

   


 • Regreening_Niger_kl.jpg

  Het Groene Klimaatfonds een stapje dichterbij

  15 oktober 2013

  Afgelopen week was er, voor de vijfde keer inmiddels, een bestuursvergadering van het Groene Klimaatfonds, deze keer in Parijs. Het Groene Klimaatfonds is het internationale fonds dat in opdracht van de VN wordt opgericht om ontwikkelingslanden te helpen om verdere klimaatverandering tegen te gaan en zich aan de negatieve effecten aan te passen. Mogelijk met een bedrag tot 100 miljard dollar per jaar! Maar over de manier waarop dat geld besteed moet worden, verschillen de meningen nogal. Daarom waren Anouk Franck en Annelieke Douma van Both ENDS erbij, samen met Titi Soentoro van de Indonesische organisatie Aksi! En Jorge Daneri van M’Biguá  in Argentinië. Ze willen ervoor zorgen dat het geld daar terecht komt waar het het hardst nodig is en het best besteed kan worden.


 • Safeguards_Wereldbank_-_AANGEPAST_FORMAT.jpg

  De Wereldbank is een ontwikkelingsbank... voor wie?

  12 oktober 2013

  Het is oktober: tijd voor de jaarvergadering van de Wereldbank in Washington DC. Hét moment voor de Bank om haar jaarcijfers en toekomstplannen te presenteren aan de buitenwereld. Voor NGOs een goed moment om te praten met de bewindvoerders en andere relevante medewerkers van de Bank over toekomstig beleid. Ook Pieter Jansen van Both ENDS is in Washington. Samen met drie afgevaardigden van lokale organisaties in het Zuiden: Yu Chen van Green Watershed uit China, Mayra Tenjo van ILSA uit Colombia en Ram Wangkheirakpam van NEPA uit India. Hun voornaamste doel is om het belang van sociale- en milieu voorschriften waaraan de investeringen van de Wereldbank moeten voldoen, de zogeheten ‘safeguards’, te onderstrepen en hoog op de agenda te zetten.


 • Soja_kl.jpeg

  Brief aan Ploumen over handelsmissie Brazilië

  9 oktober 2013

  Minister Ploumen van Hulp en Handel is voor de tweede keer binnen een jaar voor een handelsmissie naar Brazilië. “Want”, zegt ze op de site van de Rijksoverheid, “voor Nederlandse bedrijven liggen er veel kansen in Brazilië. Buitenlandse handel betekent ook binnenlandse banen.” Nederland staat nu al in de top vijf van grootste exportpartners van Brazilië. Maar wie profiteert er in Brazilië zelf eigenlijk van deze stevige handelsrelatie? Om de minister en haar reisgenoten - meer dan veertig vertegenwoordigers van evenzoveel Nederlandse bedrijven- attent te maken op die vraag, stuurde Both ENDS haar een brief.


 • IMG_3186_Small_.JPG

  Soja uit eigen land!

  4 oktober 2013

  Kort geleden organiseerde Both ENDS samen met land- en tuinbouw coöperatie Agrifirm een veldbezoek voor leden van de Nederlandse Sojacoalitie aan twee boeren in Drenthe. Zij doen mee aan de eerste praktijktest om in Nederland soja te verbouwen. De één is een biologische pluimveehouder en de ander een conventionele melkveehouder. Beiden gebruiken soja in het veevoeder op het eigen bedrijf. Tamara Mohr van Both ENDS was erbij en vertelt over dit initiatief.


 • uncd_photoshop.jpg

  Zadengigant Syngenta wordt waarnemer UNCCD

  3 oktober 2013

  Syngenta, wereldwijde producent van zaden en landbouwpesticiden wordt waarnemer, of ‘observer’ binnen de UN Convention to Combat Desertification (UNCCD). Dat werd besloten tijdens de jaarvergadering die in september dit jaar in Windhoek, Namibië plaatsvond. Niet iedereen is blij met dit besluit. Op diplomatieke wijze werd er dan ook flink tegen gedemonstreerd. Both ENDS collega Nathalie van Haren was een van de stuwende krachten achter dit protest en had bovendien de rol van woordvoerder richting pers. Ze legt uit waar het precies om ging.


 • 1Dismantle_Corporate_Power.JPG

  Stop straffeloosheid multinationals

  26 september 2013

  De regering van Ecuador bood op 13 september een petitie aan bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. In deze petitie, die werd ondertekend door Pakistan, Sri Lanka, Kyrgyzstan, Cuba, Nicaragua, Bolivia, Venezuela, Peru, de Afrikaanse Groep en de Arabische Groep, pleit Ecuador ervoor om bindende internationale regels in te stellen waaraan transnationale ondernemingen zich moeten houden. Deze verrassende en progressieve actie wordt luid toegejuicht en ondersteund door meer dan 100 sociale bewegingen en maatschappelijke organisaties, die honderdduizenden arbeiders, boeren en leden van inheemse bevolkingsgroepen vertegenwoordigen. Both ENDS ondersteunt deze actie ook van harte en Lieke Ruijmschoot legt uit waarom.


 • foto_Orissa.jpg

  'POSCO-zaak' gesloten door Nederlands NCP

  19 september 2013

  Gisteren bracht het Nederlands Nationaal Contactpunt voor de OESO richtlijnen (NCP) een persbericht naar buiten met de titel 'Partijen bereiken overeenstemming in “POSCO-zaak”.'  Waar gaat dit over, wat voor overeenstemming is er bereikt en tussen wie? We vragen het aan onze collega Wiert Wiertsema, die vanaf het begin betrokken is geweest bij deze zaak.


 • WTO.jpg

  Uitnodiging Expertmeeting investeringsverdragen

  19 september 2013

  Investeringsverdragen bestaan in alle soorten en maten: tussen landen, tussen groepen landen, tussen bedrijven en overheden. Maar wie profiteert eigenlijk van dit soort verdragen en wie ondervindt er juist de nadelen van?


 • explosion_coal_power_plant_11706.jpg

  EBRD op weg naar exit investeringen in kolencentrales?

  13 september 2013

  Afgelopen juni zagen we al dat de Amerikaanse president Obama opriep geen publieke steun voor buitenlandse kolencentrales meer te geven. De Wereldbank en de Europese Investeringsbank EIB volgden daarna snel met strengere criteria voor leningen aan energiebedrijven, die financiering van nieuwe kolencentrales nagenoeg uitsluiten.


 • Riachuelo.jpg

  Both ENDS op Waterweek

  1 september 2013

  Ook dit jaar organiseert het Stockholm International Water Institute weer de Wereld Water Week. Het algemene thema is dit jaar samenwerking tussen alle partijen die bij werk rond water betrokken zijn. En Both ENDS kan daar, gezien het vele werk dat we op het gebied van water doen, natuurlijk niet ontbreken. Both ENDS medewerkers Izabella Dias en Thirza Bronner organiseren een paneldiscussie in de ze week. Izabella Dias over het wat en waarom van het side event:


 • _Cup_Brazil.jpg

  Kaartverkoop Wereldcup begonnen: wie profiteert?

  26 augustus 2013

  Afgelopen week begon de kaartverkoop voor de Wereldkampioenschappen in Brazilië. In totaal zullen ongeveer 3.3 miljoen kaarten beschikbaar zijn, in prijs variërend van $90,- tot $990,-. Maar wie profiteert daarvan? De recente demonstraties in Brazilië lieten zien dat de Wereldcup, in tegenstelling tot wat veel Brazilianen tot nu toe schenen te denken, ook een schaduwkant heeft en zeker niet iedereen voordeel zal opleveren. Onze collega’s van CASA, (een Braziliaanse organisatie die met kleine geldbedragen lokale groepen ondersteunt die werken aan natuurbehoud en duurzame ontwikkeling), zijn op zoek naar praktische manieren om het tij te keren en een positieve bijdrage te leveren.


 • Anaya.jpg

  Anouk Franck over bezoek VN-rapporteur James Anaya aan Panama

  12 augustus 2013

  We waren heel blij met het bezoek aan Panama van Speciale Rapporteur van de VN voor de rechten van inheemse bevolkingsgroepen James Anaya. Hij sprak met de Ngäbe Buglé indianen en heeft onder andere de Barro Blanco dam onder de loep genomen.


 • EIB_Building_kl.jpg

  Succes bij de Europese Investeringsbank

  2 augustus 2013

  De EIB gaat zijn leven beteren met betrekking tot kolencentrales. De bank investeerde laatste jaren een slordige 2 miljard in energiecentrales die enorme hoeveelheden CO2 uitstoten. De Europese Investeringsbank, met een portefeuille van 242 miljard euro doet zaken in 150 landen buiten Europa.


 • tweede_kamer.jpg

  De spelregels van de Tweede Kamer

  19 juli 2013

  Lieke Ruijmschoot volgde de afgelopen maanden de debatten in de Tweede Kamer rond ontwikkelingssamenwerking, ofwel Handel en Hulp.  Het duurde even voordat zij de spelregels van het debatteren doorhad. Om andere nieuwkomers op de publieke tribune alvast wat handvatten te geven en het ze makkelijker te maken, zet Lieke dat wat ze in de afgelopen maanden heeft geleerd uiteen in een handzame column in ViceVersa: 'De spelregels van de Kamer'

   


 • Lending-Criteria.jpg

  Brandbrief aan de Wereldbank

  12 juli 2013

  Op 23 juli aanstaande vergadert de Wereldbank over haar ‘safeguards’: criteria waaraan een project moet voldoen om in aanmerking te komen voor een lening of een investering. De Wereldbank herziet in de komende maanden haar sociale en milieu-gerelateerde safeguards en volgens Both ENDS medewerker Pieter Jansen liggen daar kansen om de bank ertoe te bewegen ze aan te scherpen. Mens en natuur zullen daardoor in de gebieden waar de Wereldbank investeert beter worden beschermd. Maar als de Wereldbank besluit de safeguards juist te versoepelen zullen haar investeringen meer negatieve gevolgen hebben voor lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving. Maatschappelijke organisaties hebben al vaker hun zorgen geuit, maar nu het bijna de 23ste is, doet Pieter nog één poging om het bestuur van de Wereldbank te wijzen op haar verantwoordelijkheid: namens Both ENDS verstuurde hij een brief met aanbevelingen aan Frank Heemskerk, de Nederlandse bewindvoerder van de Wereldbank. We stelden Pieter een aantal vragen.


 • By_alex_photo_82.jpg

  Stop Oekraïne’s onveilige en onduurzame energiebeleid!

  4 juli 2013

  Oekraïne heeft onlangs de vergunning verlengd voor twee oude kernreactoren die in 2020 zouden moeten sluiten. Omdat dit risico’s met zich mee kan brengen, moet er onderzoek worden gedaan en met de buurlanden worden overlegd. Maar dat heeft Oekraïne niet gedaan. In totaal wil de Europese oosterbuur twaalf oude kernreactoren langer open houden. Both ENDS heeft groot bezwaar tegen de plannen en roept de Europese Commissie op om in actie te komen.


 • Storengy_picture1.jpg

  Voorgenomen energiebeleid van Europa's 'huisbank' teleurstellend

  28 juni 2013

  Deze week presenteerde de Europese Investeringsbank (EIB), ‘de huisbank van Europa’, een beleidsvoorstel waarin de lijnen worden uitgezet voor toekomstige leningen die de bank zal verstrekken op het gebied van energie. De netwerkorganisaties CEE Bankwatch en Counterbalance, waar Both ENDS bij is aangesloten, monitoren het beleid en het handelen van de EIB. Zij vinden het voorstel ronduit teleurstellend en hebben daarom een persbericht uitgestuurd. Huub Scheele, die al jaren bij Both ENDS samenwerkt met onze collega’s van CEE Bankwatch en Counterbalance, legt uit waarom.


 • 08.05.10-The-Power-and-Magic-of-Keeping-Your-Promis.jpg

  Voluntary Commitments

  21 juni 2013

  Precies een jaar geleden organiseerden de Verenigde Naties de conferentie Rio+20 over duurzame ontwikkeling. Ruim 45.000 vertegenwoordigers van landen, bedrijven en maatschappelijke organisaties- waaronder Nathalie van Haren van Both ENDS- waren aanwezig.  De conferentie gaat de geschiedenis in als een mislukking. Maar er is een lichtpuntje. De ‘voluntary commitments’, gemaakt door individuele overheden, bedrijven en organisaties van burgers. Ban Ki Moon noemde ze “bakstenen en cement voor de duurzame ontwikkeling”. Maar wat zijn die commitments, wat is er beloofd en wat is er na een jaar eigenlijk van uitgekomen? Peter Zomer, stagiair bij Both ENDS, zocht het uit.       


 • barroblanco032013FOTO.jpg

  Onderzoekt UN-rapporteur James Anaya de Barro Blanco-dam in Panama?

  19 juni 2013


   En gaat James Anaya de Panamese regering vragen om de bouw van de desastreuze dam voorlopig maar stil te leggen? Both ENDS vraagt dat samen met 12 maatschappelijke organisaties, waaronder 4 Panamese, aan de Speciale Rapporteur van de VN voor de rechten van inheemse bevolkingsgroepen. Hard nodig want de Barro Blanco-dam, die is gepland in de Tabasará rivier, heeft harde gevolgen voor een deel van de Ngäbe -indianen.


 • logo_groot_Tax_Justicekopie.jpg

  Onderzoek naar belastingontwijking onvolledig

  13 juni 2013

  Het uitgebreide onderzoek dat door SEO Economisch Onderzoek werd gedaan naar de voor- en nadelen van het fiscale beleid van Nederland schetst geen eerlijk beeld. Dat zegt Tax Justice, het netwerk van acht Nederlandse organisaties - waaronder Both ENDS- dat zich met nationale en internationale belastingproblematiek bezig houdt. Tax Justice stuurde hierover op woensdag 12 juni jl. een persbericht waarin helder op een rijtje wordt gezet waarom het tijd is voor een onafhankelijk onderzoek.  • Stop_zaad_patenten_387x255.jpg

  Wie zal dat betalen?

  6 juni 2013

  Op dit moment wordt er in het hoofdkantoor van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève  een belangrijke discussie gevoerd. De discussie gaat over de vraag of de minst ontwikkelde landen strenge regels krijgen opgelegd voor de bescherming van intellectueel eigendom. De regels zijn bedoeld om investeringen in de ontwikkeling van nieuwe producten te beschermen, maar vormen een blokkade voor de armste landen. Tot dusver vormden deze landen daarom een uitzondering op de regels die wel gelden voor ontwikkelde (lees: rijke) landen, maar deze afspraak verloopt op 1 juli dit jaar. Both ENDS’ Burghard Ilge heeft zich de afgelopen tijd ingezet om ervoor te zorgen dat de afspraak ook daarna nog van kracht blijft. ‘Ik ben bang dat veel mensen in deze landen straks geen toegang meer hebben tot medicijnen en studieboeken’.


 • DSC02603_klein.JPG

  De Negotiated Approach in Afrika: wel de wil, niet de capaciteit

  6 juni 2013

  In de afgelopen maanden zijn er voor Both ENDS zes vrijwilligers naar Afrika geweest om daar onderzoek te doen naar de toepassing van de Negotiated Approach binnen Integrated Water Resource Management (IWRM).  De Negotiated Approach is een benadering die lokale gemeenschappen in staat stelt om hun rechten te beschermen en strategieën voor te stellen die armoede bestrijden en de ecosystemen langdurig gezond houden. Hoewel het succes van deze aanpak al in India is gebleken, is er nog weinig bekend over Afrika. Maar met het rapport dat de vrijwilligers nu aan het schrijven zijn, komt daar snel verandering in.


 • Woodlands_vs_state_forests_387x255.jpg

  Bos van inheemse gemeenschappen geen ‘staatsbos’

  6 juni 2013

  Ik ben erg blij met de uitspraak van het Indonesische Constitutionele Hof dat op 16 mei heeft bepaald dat bosgronden van lokale gemeenschappen niet langer mogen worden aangeduid als staatsbos. Hierdoor moet de Boswet worden aangepast die bepaalt dat alle bosgronden eigendom zijn van de staat. Grote bedrijven konden hierdoor makkelijk licenties te krijgen om grootschalige palmolie- en acaciaplantages te vestigen op bosgronden te die vaak al decennia lang in beheer zijn van lokale gemeenschappen.


 • 130602213205-11-turkey-protests-0602-horizontal-gal.jpg

  Both ENDS partner midden in protest Taksimplein

  4 juni 2013

  Het zal niemand zijn ontgaan: de steeds groter wordende protesten in Turkije van de afgelopen dagen. Wat begon als vreedzame protesten toen een van de laatste stukjes groen in Istanbul -het Gezi  park- plaats moest maken voor de bouw van een nieuw winkelcentrum, zijn inmiddels uitgegroeid tot gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en de Turkse politie, waar TEMA, een Turkse partner van Both ENDS, middenin zat.


 • EBRD_Egypte.jpg

  Slechte start Oost-Europabank in Arabische wereld

  29 mei 2013

  Maar liefst 40 miljoen dollar wil de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) toegezeggen aan een bedrijf uit Koeweit dat olieboringen gaat doen in Egypte. Huub Scheele van Both ENDS probeert samen met Egyptische NGOs de EBRD ervan te overtuigen het besluit uit te stellen, omdat het geld niet bijdraagt aan positieve veranderingen voor de Egyptische bevolking.

   


 • Ploumen_klein.png

  FGG: Ploumen, stop kaalslag OS en waarborg sociale winst!

  22 mei 2013

  Dat is de boodschap van de Fair, Green and Global Alliance (ActionAid, Both ENDS, Clean Clothes Campaign, Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands), SOMO en Transnational Institute aan de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Donderdagmiddag spreekt de minister in een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer. Onze coalitie heeft hard gewerkt om politieke partijen ervan te overtuigen dat de visie van minister Ploumen niet goed is.

   

  Voor een samenvatting van de reactie van de FGG zie:

  http://www.bothends.nl/nl/Publicaties/document/100/FGG-Ploumen,-stop-kaalslag-OS-en-waarborg-sociale-winst

   

  Voor de mening van Daniëlle Hirsch, directeur van Both ENDS over de visie van minister Ploumen zie:

  http://www.bothends.nl/nl/Nieuws/Weblog/weblog/9/weblogmessage/127/Oorverdovende-stilte-

   

  En voor de opinie van Daniëlle op JOOP zie:

  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/20475_alle_principes_over_boord_met_minister_ploumen/

   


 • rf_logo.JPG

  Eindelijk! Rich Forests kick-off

  21 mei 2013

  Op woensdag 22 mei vindt de officiële lancering plaats van het Rich Forests initiatief: een spannend moment voor Both ENDS en partners, na maandenlang hard werken. Roos Nijpels van Both ENDS legt uit wat het Rich Forests initiatief precies inhoudt en waarom het initiatief juist nu nodig is.

   


 • foto_2_bij_nieuwsbericht_drynet_impact_sheet.jpg

  Trots op de resultaten van Drynet!

  25 april 2013

  In 2007 begonnen vijftien organisaties van over de hele wereld aan een programma met de naam Drynet. Doel: het tegengaan van verdere degradatie van droge gebieden. Met Drynet wilden we lokale organisaties en gemeenschappen in die droge gebieden de spil van het werk maken. Lokale organisaties en gemeenschappen werden vaak genegeerd bij het beleid, het ontwerp en de uitvoering van projecten die cruciaal zijn voor hun levensonderhoud.


 • Mapping_our_future_387x255.jpg

  Nieuwe video: ‘Mapping our Future’, voor sterkere lokale gemeenschappen in Indonesië

  22 april 2013

  Tussen 2010 en 2013 voerde Both ENDS, binnen een alliantie van Indonesische en Nederlandse organisaties en universiteiten, een project uit om hun land in kaart te brengen de zodat de landrechten van lokale gemeenschappen kunnen worden vastgelegd en erkend. Het project was gericht op de dorpen in het district Sanggau in West-Kalimantan op het Indonesische eiland Borneo. Over één van de dorpen in dit district, Terusan, is een prachtige documentaire gemaakt die we nu kunnen laten zien.


 • Photo_Adam_Jakubiak_flickr.com.jpg

  NGO rapport haalt de mythes rond het 'Emissions Trading Scheme' onderuit

  16 april 2013

  Hoe beweeg je bedrijven om schonere te produceren en minder broeikasgassen uit te stoten? In Europa dacht men de oplossing te vinden in het ‘EU Emissions Trading Scheme (EU ETS)’, een systeem dat in 2005 werd geïntroduceerd. Binnen dit systeem krijgen Europese bedrijven een vast maximaal aantal ‘uitstootrechten’, die ze óf zelf kunnen gebruiken, óf aan andere bedrijven kunnen verkopen, bijvoorbeeld als ze zelf minder uitstoten dan toegestaan. Helaas heeft het systeem alleen maar het tegendeel bereikt, reden voor veel organisaties waaronder Both ENDS, om erop aan te dringen het ETS met onmiddellijke ingang te stoppen.   


 • OneWorld_Live_debat.jpg

  Wint de koopman het van de dominee? OneWorld live!

  10 april 2013

  Maandagavond 8 april, half acht. Een talkshow  à la ‘De wereld draait door’, met een host, gasten en muziek en vertier tussen de bedrijven door. Daar houdt de vergelijking dan ook op: deze talkshow is georganiseerd door OneWorld en NCDO en wordt alleen via internet uitgezonden. Het overkoepelende thema van deze speciale aflevering is de toekomst van ontwikkelingssamenwerking, goed samengevat in de ondertitel: Wint de koopman het van de dominee? Lieke Ruijmschoot, bij Both ENDS werkzaam voor de Fair, Green & Global alliantie, is uitgenodigd om in een column voor te dragen waarin ze reageert op de plannen van minister Ploumen, die op vrijdag 5 april bekend werden gemaakt.  


 • Flickr_-_oneVillage_Initiative_copy.jpg

  Paul Wolvekamp in bestuur RSPO

  8 april 2013

  Afgelopen week is Both ENDS’ adjunct-directeur, Paul Wolvekamp, gekozen als nieuw bestuurslid van de RSPO, de Roundtable on Sustainable Palm Oil. Tijdelijk, tot november, want dan zijn er opnieuw verkiezingen. “Ik hoop dat mijn plaats dan wordt ingenomen door een sociale ngo uit het Zuiden, want die groep is ondervertegenwoordigd in de RSPO.” Daarom wil Paul binnen de RSPO vooral aansturen op een grotere inbreng van ngo’s, plantagearbeiders en kleine palmolieproducenten uit het Zuiden.


 • Ploumen3.png

  Onze reactie op nota "Wat de Wereld Verdient" van minister Ploumen

  5 april 2013

  Nota Ploumen schiet ernstig tekort, de wereld verdient beter

   

  De Fair, Green & Global Alliance (FGG) is een alliantie van ActionAid, Clean Clothes Campaign, Both ENDS, Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands), SOMO en Transnational Institute). De FGG Alliance ziet ernstige tekortkomingen in de visie van minister Ploumen. Het rotsvaste geloof in de vrije markt, de nadrukkelijke financiële steun voor het bedrijfsleven zonder voldoende garanties voor duurzaamheid, en het wegnemen van regels voor internationale investeringen en handel, het zijn allemaal tekenen dat de nota van minister Ploumen tekort schiet als het gaat om bestrijden van armoede en oplossen van ernstige milieuproblemen. Door het onevenredig kappen in het budget wordt ontwikkelingssamenwerking bijna helemaal geprivatiseerd. De winsten zijn voor bedrijven en de risico’s voor de belastingbetaler. Postconflict-landen en fragiele staten worden in de richting van de vrije markt gedirigeerd.


 • Woman_farmers_in_Ghana.jpg

  Hoe draait de wereld door? Advies aan Ban Ki-moon

  5 april 2013

  Over de hele wereld druk gepraat en gediscussieerd over wat er na 2015 moet gebeuren. Dan lopen de Millenniumdoelen af en moeten er dus nieuwe afspraken worden gemaakt over de manier waarop wereldwijde duurzame ontwikkeling zal worden gerealiseerd. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Nathalie van Haren van Both ENDS was op een zogenaamde ‘Post-2015 conferentie’ in Bonn, Duitsland. Waarom werd die gehouden en wat deed Nathalie daar?


 • water.jpg

  Wereld Waterdag 2013: samenwerking is belangrijker dan ooit

  2 april 2013

  De concurrentie op toegang tot water neemt steeds meer toe. Met water als de sleutel tot duurzame ontwikkeling, is het daarom heel belangrijk dat er de komende tijd goede afspraken worden gemaakt over wereldwijde water samenwerking. Op Wereld Waterdag 2013, die op 22 maart werd gehouden in Den Haag, zijn hiervoor belangrijke afspraken gemaakt en doelen gesteld.


 • 875413_47541979.jpg

  Balanceren tussen handel en hulp

  26 maart 2013

  Handel en hulp zijn de nieuwe  pijlers van internationale samenwerking. Maar hoe logisch is het eigenlijk om deze aan elkaar te koppelen?


 • SUAPEbaggeren.JPG

  Omwonenden bundelen krachten bij uitbreiding haven Suape

  23 maart 2013

  Afgelopen week was Wiert Wiertsema van Both ENDS in Brazilië om daar de lancering van Forum SUAPE bij te wonen. Tijdens deze tweede fact finding missie sprak Wiert met Forum SUAPE en verschillende lokale bewoners van het gebied over de sociale en ecologische gevolgen van de baggerwerkzaamheden die worden uitgevoerd in de haven van Suape door een Nederlands bedrijf.


 • By_Ranka_Ayush_204x136.jpg

  Het POSCO verhaal: 4 doden en een dialoog

  20 maart 2013

  Het staat al enkele jaren op de planning maar kon tot dusver uitgesteld worden: het Koreaanse staalbedrijf POSCO wil grootschalig bouwen en exploiteren in Orissa, een deelstaat van India. De lokale bevolking, milieuorganisaties en –experts hebben zich hier fel tegen verzet, met alle gevolgen van dien: de politie en lokale milities treden hard op en onlangs vielen er vier doden. Wiert Wiertsema wijst op de verantwoordelijkheid van ABP, het Nederlandse pensioenfonds dat in POSCO investeert. Onlangs waren ze in gesprek naar aanleiding van een klacht van de FGG Alliantie over overtredingen van de OESO richtlijnen voor multinationale ondernemingen. • Board_GCF.jpg

  Het Groene Klimaatfonds: wat gebeurt er eigenlijk?

  14 maart 2013

  Om ervoor te zorgen dat iedereen op onze planeet zich kan wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering, moet er heel veel geld beschikbaar komen. Daar zijn de meeste geleerden het wel over eens. Het is de bedoeling dat al dat geld (het zal gaan om ongeveer 100 miljard dollar per jaar)  in één grote pot wordt gestopt: het Groene Klimaatfonds (ofwel Green Climate Fund). Maar wat gaat er dan met dat geld gebeuren en wie profiteert ervan?  


 • Safeguards_204x136.jpg

  Safeguards van de Wereldbank moeten beter, en wel nu

  11 maart 2013

  Onlangs heeft de Wereldbank aangekondigd haar sociale en -milieu voorschriften, de zogeheten ‘safeguards’, te wijzigen. De safeguards gelden niet alleen voor de investeringen van de Wereldbank, maar worden vaak ook door andere banken en kredietverstrekkers in de wereld overgenomen. “Als de Wereldbank de voorschriften wijzigt, kan dat dus wereldwijd grote gevolgen hebben!”, waarschuwt Pieter Jansen. Hij was afgelopen dinsdag namens Both ENDS in Brussel om in een consultatiegesprek van de Wereldbank met Europese maatschappelijke organisaties zijn visie te geven op de geplande wijzigingen.


 • plaatje_kl.jpg

  Ode aan sterke vrouwelijke leiders

  7 maart 2013

  Hoe zou de wereld eruit zien als mannen en vrouwen overal dezelfde kansen kregen? Hoe zou het politieke spel gespeeld worden als de helft van alle wereldleiders vrouw zou zijn? Hoe zou ontwikkeling eruit zien als de natuurlijke hulpbronnen - waar mannen en vrouwen van afhankelijk zijn - voor beide groepen even toegankelijk zouden zijn en als vrouwen mochten meebeslissen over het beheer?


 • Condez_140x136.jpg

  Both ENDS partner vermoord op Filipijns toeristeneiland

  5 maart 2013

  Wij zijn geschokt over de moord op Dexter Condez, de 26-jarige leider van de inheemse Ati gemeenschap op de Filipijnen. Afgelopen vrijdag 22 februari is hij doodgeschoten op het toeristeneiland Boracay. Hoewel er nog geen verdachten zijn opgepakt, denkt de politie het motief moet worden gezocht in een geschil over een stuk grond tussen de Ati stam en projectontwikkelaars. Ons medeleven gaat uit naar zijn familie, vrienden en de mensen met wie hij gewerkt heeft. 


 • Ploumen_204x136.jpg

  Ploumen moet balanceren tussen handel en hulp

  4 maart 2013

  Aanbevelingen van de Fair, Green and Global Alliance aan minister Ploumen

  Een wens van de leden van de Fair, Green and Global Alliance (FGG) is met het kabinet Rutte II in vervulling gegaan; handel en mondiale ontwikkeling zijn met elkaar verenigd bij dezelfde minister. Beleidscoherentie in rijke landen is de sleutel voor duurzame en rechtvaardige ontwikkeling. Om ervoor te zorgen dat handel en hulp elkaar daadwerkelijk  versterken, zal de minister de komende vier jaar voortdurend bezig zijn met een balancing act. 


 • Award_voor_gebouw_204x136.jpg

  EIB zegt ‘nee’ tegen kolen! Of toch niet…?

  4 maart 2013

   Even leek het er op dat de European Investment Bank (EIB) niet meer wil investeren in kolencentrales. Er kwam zelfs een heus persbericht uit dat van EIB afkomstig leek. Maar helaas, het bericht was niet echt. Tijdens de jaarlijkse persconferentie van de bank sloegen activisten, die achter het persbericht zaten, opnieuw toe. Uit naam van ‘de burgers van Europa’, kreeg president EIB-president Werner Hoyer de ‘World Coal Down Award’ uitgereikt. Hoyer, die even van zijn stuk was, nam de award niet aan. De EIB ontkende de geruchten rond de investeringsstop heftig met de term ‘pure nonsens’.


 • South_Africa_204x136.jpg

  Tobias Schmitz bij VN over water: 'Dit is een keerpunt!'

  28 februari 2013

   “Dit is een keerpunt in mondiaal waterbeheer”, zegt Both ENDS collega Tobias Schmitz, die in Geneve is voor een VN vergadering over de toekomst van waterbeheer. Op de bijeenkomst wordt gepraat over de wereld na 2015, als de Millennium Ontwikkelingsdoelen zijn afgelopen. En dan vooral over het beheer van water als hulpbron en het beheer van afvalwater. Wij vroegen Tobias waarom hij erbij is en wat er voor hem belangrijk is tijdens de bijeenkomst.


 • Logo_IFC_204x136.jpg

  IFC: 45 miljard investeren met een blinddoek om

  26 februari 2013

  “Toch wel verbijsterend”, zegt Anouk Franck van Both ENDS. “De International Finance Corporation weet bijna niets van de sociale- en milieugevolgen van de investeringen die ze doet in private ondernemingen in ontwikkelingslanden en opkomende economieën. En de eigen Ombudsman van de IFC heeft dat moeten vaststellen. Het is investeren met een blinddoek om.”


 • chimneys_caza_no_7.jpg

  Het 'Recht op CO2-uitstoot'

  22 februari 2013

   Overal valt handel in te drijven, zelfs in rechten op het uitstoten van CO2. Dat gebeurt in de Europese Unie  op grote schaal. In de EU is afgesproken dat een bepaalde maximale hoeveelheid CO2 mag worden uitgestoten en dit ‘recht’ wordt verdeeld over in EU landen gevestigde bedrijven die veel CO2 uitstoten. Op die manier zou de totale uitstoot van CO2 in theorie moeten verminderen.   Maar is dat inderdaad zo? Both ENDS ondertekende samen met een aantal andere organisaties een brief waarin wordt aangedrongen om te stoppen met dit systeem. Wiert Wiertsema, specialist op het gebied van internationale kapitaalstromen, legt uit waarom.


 • Odey_204x136.jpg

  Partner in de knel

  18 februari 2013

   Het werk van de partners van Both ENDS kan gevaarlijk zijn. Neem nou Odey Oyama, directeur van het Rainforest Resource Development Center in Calabar, Cross River State in Nigeria. Hij is al een paar weken ondergedoken. Net op tijd kreeg hij - via via - te horen dat hij wordt gezocht en drie weken geleden viel de politie plotseling zijn huis binnen. Odey durft niet meer naar zijn gezin terug te keren. Zijn werk heeft te veel weerstand opgeroepen zo lijkt het [1]. Hij schrijft aan ons: “Absolutely without any warrant whatsoever, men and officers of the police forced their way into my residence on Sunday January 27th, 2013, through one of my bedrooms. I had actually previously reported to the police that I was in need of protection by reason of some of the things I heard and perceived around.”


 • Dam_in_Xingu_river_Brazil_International_Rivers.jpg

  Half miljard aan Europees belastinggeld goed besteed in Brazilië?

  15 Februari 2012

  Waarom leent de Europese Investeringsbank (EIB) een half miljard euro aan de Braziliaanse ontwikkelingsbank BNDES? Het geld, opgebracht door de Europese belastingbetaler, komt uit het potje ‘klimaatgelden’ en is dus bestemd voor projecten die klimaatverandering tegengaan. Maar is BNDES dan de meest logische keuze? Anouk Franck ging naar Brazilië om meer te weten te komen over deze lening.


 • foto_Paul_142x106.jpg

  Kleine boeren zijn de toekomst!

  24 januari 2013

   Onze adjunct directeur Paul Wolvekamp mengt zich in de discussie over voedselzekerheid. Samen met Aad Kessler en Coen Ritsema schreef hij een artikel in ‘the Broker’, waarin hij betoogt dat het huidige (Nederlandse) beleid schadelijk is voor kleinschalige landbouw wereldwijd. Dat is heel jammer, want volgens de schrijvers kan juist kleinschalige landbouw enorm bijdragen aan mondiale voedselzekerheid in de toekomst. Wolvekamp: “Kleinschalige boerenbedrijven produceren minstens de helft van de wereldwijde voedselvoorziening, zorgen voor de meeste werkgelegenheid op het platteland en bieden een vangnet voor de lokale bevolking in tijden van economische crisis en tekorten.”

  Prioritizing small scale farming


 • Mabira14.jpg

  Nieuwe strijd om het laatste lapje regenwoud in Oeganda?

  17 januari 2013

  In 2007 kwamen in Oeganda vijf demonstranten om tijdens protesten tegen het ‘weggeven’ van Mabirawoud aan investeerders die er suikerrietplantages van willen maken. Er is nog altijd conflict over het gebied: vorige week riep president Museveni op tot een ‘oplossing’ en noemde de demonstranten ‘economische saboteurs’. Onze partner Frank Muramuzi, directeur van Oegandese milieuorganisatie NAPE staat klaar om de strijd om Mabira voort te zetten.


 • SOJAFOTO.JPG

  Persbericht: slechts 7% van in Nederland verwerkte soja is verantwoord geproduceerd

  5 december 2012

  PERSBERICHT

  Van alle soja die in 2011 in Nederland werd verwerkt en/of geconsumeerd, was slechts 7% verantwoord geproduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van Profundo, in opdracht van de Nederlandse Sojacoalitie. In het onderzoek wordt de Nederlandse soja-import, -handel, -verwerking en -consumptie in kaart gebracht. Nederlandse bedrijven hebben afspraken gemaakt om in 2015 alleen nog maar verantwoorde soja te gebruiken. Handelaren, bedrijven en supermarkten zullen hun inspanningen flink moeten verhogen om zich daaraan te houden.


 • Aarde_204x136.jpg

  Opinie: Nederlandse bijdrage aan klimaatfinanciering: niet de goede boodschap

  3 december 2012

  Vorige week is de nieuwe ronde van klimaatonderhandelingen begonnen in Doha, de hoofdstad van Qatar. Er is weinig aandacht voor en de verwachtingen zijn laag. Tegelijkertijd wordt wel het internationale Green Climate Fund opgetuigd, het fonds dat de benodigde en in 2010 afgesproken honderd miljard dollar per jaar aan klimaatgelden moet bieden aan ontwikkelingslanden. Ze kunnen zich daarmee aanpassen aan klimaatveranderingen, en hun ontwikkeling op een klimaatvriendelijke manier laten verlopen. Het is de grootste multilaterale berg geld in de wereldgeschiedenis.


 • P3020057.jpg

  Both ENDS feliciteert Fair Flowers Fair Plants met nieuwe samenwerking

  3 december 2012

  Al ruik je het niet meteen, aan de meeste bosjes bloemen kleeft een bitter luchtje. De bloementeelt vindt grotendeels plaats in ontwikkelingslanden en gaat vaak gepaard met erbarmelijke arbeidsomstandigheden, overmatig watergebruik en milieuvervuiling. Both ENDS heeft daarom een aantal jaar geleden het initiatief genomen om, samen met lokale partners in bloemenproductielanden, een eerlijk en duurzaam keurmerk voor bloemen op te richten: Fair Flowers Fair Plants (FFP). Wij zijn  zeer verheugd over de aangekondigde samenwerking tussen FFP en de stichting Milieu Programma Sierteelt (MPS). Door die samenwerking zullen consumenten op steeds meer verkooppunten bewust kunnen kiezen voor een eerlijk, welriekend bosje bloemen.


 • Avy_Yakata_142x106.jpg

  Oost-Europa Bank steunt landbouwgigant Monsanto met 40 miljoen dollar

  19 november 2012

   De Oost-Europa Bank (EBRD) is van plan om de multinational Monsanto 40 miljoen dollar toe te kennen voor de verkoop van zaden en gewasbeschermingsmiddelen in Oost-Europa. Boeren en milieugroepen uit de hele wereld zijn geschokt door dit plan, omdat Monsanto bekend staat om het promoten van genetisch gemanipuleerde gewassen en bestrijdingsmiddelen. Both ENDS en partners uit Oost-Europa roepen vandaag de EBRD op dit project te stoppen.


 • website.gif

  Both ENDS in de krant in Benin

  12 november 2012

  Op 6 november 2012 berichtte 'La Nation' over een workshop die door Both ENDS en partnerorganisatie JVE-Benin was georganiseerd. De workshop was bedoeld om beleidsmakers en NGO’s die actief zijn in verschillende stroomgebieden in Afrika bij elkaar te brengen en verder bekend te maken met de zogenaamde 'Negotiated Approach'. Professor Vijay Paranjpye van Gomukh Trust, een lokale organisatie uit India die aan de voet staat van de ontwikkeling van deze alternatieve benadering voor het beheer van natuurlijke hulpbronnen, was aanwezig om de Afrikaanse afgevaardigden te inspireren met ervaringen uit de Indiase praktijk.


 • 2179928658_4fb841e02f_o.jpg

  Grote zorgen over financiering bedrijven met geld Ontwikkelingssamenwerking

  persbericht 31 oktober 2012

  De Fair, Green & Global Alliance maakt zich grote zorgen over de plannen in het nieuwe regeerakkoord om een nog groter deel van het budget voor ontwikkelingssamenwerking via de private sector te besteden. Uit onderzoek van SOMO, ActionAid en Both ENDS blijkt dat het niet gegarandeerd is dat de steun aan de private sector leidt tot enige verbetering van de leefomstandigheden van de inwoners van de landen waarin ze werken.


 • foto_Lieke_142x106.jpg

  'Klokkenluider' Frank van de Linde moet andere klok luiden

  22 oktober 2012

  In een artikel in Vice Versa van 3 oktober 2012, schetst Frank van der Linde, strategisch adviseur en voormalig bestuurslid van branchevereniging Partos, een treurig beeld van de ontwikkelingssector.  Lieke Ruijmschoot van de Fair, Green and Global Alliance - waarvan Both ENDS penvoerder is -  reageert vandaag in Vice Versa op zijn betoog.

  Frank van der Linde moet andere klok luiden


 • Foto_Pieter_142x106.jpg

  Pieter Jansen bij jaarvergadering van de Wereldbank in Tokio

   De vergadering, die een week duurt, begint voor mij met een bijeenkomst van maatschappelijke organisaties en de bewindvoerders, aangekondigd als dialoog. We zitten met enkele honderden mensen in een grote hal. Sommige vragen die aan de bewindvoerders worden gesteld springen er uit: een activist van het Tahrirplein uit Egypte vraagt waarom de Wereldbank met corrupte regeringen blijft samenwerken. Iemand van Human Rights Watch wil weten wat we met de mensenrechten zullen doen. Een ander maakt de opmerking dat bewindvoerders minder de tijd nemen dan twintig jaar geleden om met maatschappelijke organisaties te praten.


 • protest_1.JPG

  Kamervragen over rol FMO bij Barro Blanco dam naar aanleiding van VPRO-docu.

  15 oktober 2012

  Afgelopen zondag was ik een van de sprekers in een documentaire van Holland Doc Radio van de VPRO over de Barro Blanco dam in Panama. Deze dam wordt medegefinancierd door de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO, die er met zo'n 25 miljoen dollar inzit. FMO, voor 51% in handen van de Nederlandse staat, is een grote speler in de financiering van ontwikkelingsprojecten, met een leenportefeuille van bijna €6 miljard in 2011. Naar aanleiding van de uitzending heeft Jasper van Dijk van de SP besloten een waslijst aan schriftelijke vragen te stellen aan staatssecretaris Knapen van Ontwikkelingssamenwerking.


 • Logo_On_The_Ground_Reporter_Uganda.jpg

  ‘On the ground reporter’ game genomineerd voor de Prix Europa

  10 oktober 2012

  Voor afgelopen zomer is de derde game uit de serie ‘on the ground reporter’ gelanceerd. Both ENDS’ Nathalie van Haren heeft een gastrol in de game, waarin de voedselcrisis in Oeganda centraal staat. Both ENDS is verheugd dat het educatieve spel genomineerd is voor de Prix Europa, een festival waarin  elk  in een competitie – de beste televisie-, radio- en nieuwe-mediaproducties gekozen worden door een open jury.


 • Life_in_tribal_Orissa_by_Rajkumar1220_2.jpg

  Klacht tegen Koreaans staalbedrijf POSCO

  9 oktober 2012

   Het Zuid-Koreaanse bedrijf POSCO gebruikt geweld tegen de lokale bevolking bij een omstreden mijnbouwproject in India en schendt daarmee de mensenrechten. Nederlands pensioenfonds ABP heeft aandelen in POSCO en zou dus druk op het bedrijf moeten uitoefenen om volgens de regels te handelen. Dat stelt Fair, Green & Global, een alliantie van Nederlandse maatschappelijke organisaties. De alliantie heeft daarom een klacht ingediend over schendingen van de OESO-richtlijnen (voor maatschappelijk verantwoord ondernemen) voor multinationale ondernemingen door POSCO.


 • Foto_van_Wisconsin_Department_of_Natural_Resources.jpg

  Both ENDS ondertekent verzoek om emissierechten in te perken

  4 oktober 2012

  Vandaag is een brief aan Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu verstuurd, ondertekend door Both ENDS, het Wereld Natuur Fonds en CDM Watch. In de brief wordt aandacht gevraagd voor het probleem van emissierechten.  Deze geven landen en bedrijven het recht om broeikasgassen of andere schadelijke gassen uit te stoten. Emissiehandel vloeit voort uit het Kyoto-protocol dat in 1997 werd opgesteld en eind dit jaar afloopt. Veel landen hebben hun emissierechten nog lang niet verbruikt en willen ze overhevelen naar de toekomst. En daarin schuilt  volgens de drie organisaties het gevaar: nieuwe investeringen in klimaatvriendelijke ontwikkeling zullen voor veel landen minder urgent zijn.


 • Spectrum_facory.jpeg

  Baanbrekende overeenkomst (brand)veiligheid in kledingindustrie Bangladesh

  27 september 2012

  De Schone Kleren Campagne (SKC, Clean Clothes Campaign) heeft samen met internationale en Bengaalse (arbeids)rechtenorganisaties en vakbonden een overeenkomst bereikt met het Duitse bedrijf Tchibo over een ambitieus veiligheidsprogramma in textielfabrieken in Bangladesh. Eerder werd al een overeenkomst gesloten met PVH (eigenaar van Calvin Klein en Tommy Hilfiger).


 • factsheet_ADAPTS_Vietnam_11-2010-3.jpg

  De gevolgen van klimaatverandering en simpele oplossingen uit Vietnam

  26 september 2012

  Hoe wapenen lokale gemeenschappen zich tegen de gevolgen van klimaatverandering? En wat kunnen andere lokale gemeenschappen en beleidmakers van hen leren? Het Centre for Social Research and Development (CSRD), een Vietnamese organisatie waarmee Both ENDS veel samenwerkt, maakte een gemakkelijk leesbaar, praktisch handboekje waarin verscheidene lokale aanpassingsmethoden worden beschreven.


 • Photo_children_India.JPG

  Rapport over de impact van dammen op riviervisserij in India

  21 september 2012

  Met meer dan 5100 dammen en nog honderden in de planning is India wereldwijd een van de koplopers op dit gebied. De negatieve impact die dammen hebben op ecosystemen, op mensen die gedwongen moeten verhuizen en op de waterveiligheid is al veel onderzocht. De problemen die dammen voor visserij en degenen die hier van afhankelijk zijn opleveren, krijgen echter weinig aandacht. South Asia Network on Dams, Rivers and People (SANDRP) heeft daarom onlangs een rapport uitgebracht: “Impacts on Riverine Fisheries in India”.


 • Latrines_in_Uganda.jpg

  Medewerker Both ENDS op Oegandese TV

  13 september 2012

  Het recht op water en sanitatie is actueel. Zó actueel dat een workshop die onlangs in Oeganda werd gegeven over dat recht, de aandacht trok van de Oegandese televisie.  Tobias Schmitz, werkzaam bij Both ENDS en mede-organisator van de workshop, werd door hen geïnterviewd.


 • Dutch_rose_plantation.jpg

  Brief aan de informateur

  13 september 2012

  Geachte informateur,

  Allereerst onze hartelijke felicitaties voor uw aanstelling. Wat spannend dat u de leiders van de politieke partijen mag gaan peilen. U zult in de eerste plaats op zoek gaat naar chemie. Maar wellicht wilt u ook leiderschap voor mensenrechten in overweging nemen.


 • maak_een_vlag.jpg

  Groen Panel, denk ook aan buiten onze grenzen

  7 september 2012

  Met het oog op de aanstaande verkiezingen spreekt Danielle Hirsch, directeur van Both ENDS, haar zorgen uit over de toekomstige rol en de politieke koers  van Nederland op internationaal gebied. Onderstaande ingezonden brief werd geplaatst op de opinipagina van de NRC van dinsdag 4 september jl.


 • Flickr_photo_Vietnamese_agriculture_juiste_formaat_.gif

  Maatschappelijke organisaties uiten zorgen over topconferentie over landbouw in Vietnam

  6 september 2012

  Hanoi is deze week het toneel van de ‘Hunger 4 Action conferentie - The second Global Conference on Agriculture, Food Security and Climate Change’. Meer dan honderd maatschappelijke organisaties, waaronder Both ENDS hebben een brief ondertekend waarin ze hun zorgen uiten over de conferentie. Want cruciale thema’s komen nauwelijks aan bod en de stem van kleine boeren, veehouders en vissers wordt niet gehoord. En dat terwijl zij zo’n 70 procent van het voedsel produceren. De brief, waarin ook suggesties worden gedaan over hoe het dan wél zou moeten, is verstuurd naar demissionair minister Maxime Verhagen, een van de organisatoren van de conferentie.


 • thumbnail.gif

  Small grants: weinig bureaucratie, grote impact

  3 september 2012

  Door kleinschalige fondsen in het zuiden te ondersteunen, helpt Both ENDS op effectieve manier mensen en organisaties bij hun strijd om de band tussen hen en de natuur levend te houden. Alliance, het toonaangevende magazine voor filantropie en sociale investering wereldwijd, publiceerde een artikel over het beleid van Both ENDS in haar septembereditie.


 • fokkerijkuiken_copy.jpg

  Nederland draagt bij aan gigastal in Oekraïne

  31 augustus 2012

  Nederland steunt de ontwikkeling van buitenlandse bio-industrie, waaronder een giga-kippenmesterij in Oekraïne. Dit blijkt uit onderzoek van Both ENDS en NECU (National Ecological Center of Ukraine) in opdracht van de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF), het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren. Hun bevindingen presenteerden zij in het rapport Nederlands geld, Vreemd vlees. 

   


 • Logo_mvoplatform-def_klein.jpg

  MVO Meter geeft inzicht in MVO-plannen politieke partijen

  Het MVO Platform vergeleek de visie van de tien grootste politieke partijen op beleid rond maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Gekeken is naar thema’s als ketenverantwoordelijkheid, transparantie en aansprakelijkheid van bedrijven.


 • ruwindrijarto_2.jpg

  Ambrosius Ruwindrijarto wint de Ramon Magsaysay Award

  De Ramon Magsaysay Award, internationaal beschouwd als de 'regionale Nobel prijs van Azië', is een erkenning voor mensen die op een duurzame manier armoede en onrecht bestrijden. Eén van de prijswinnaars van dit jaar is Ambrosius Ruwindrijarto van de Indonesische organisatie Telapak, waarmee Both ENDS al jaren samenwerkt. Ruwindrijarto strijdt al meer dan twintig jaar tegen illegale houtkap in Indonesië, ondanks bedreigingen geweld tegen hem vanuit de bedrijven waartegen hij in het geweer komt.


 • P_Casier_CGIAR_.gif

  Landjepik pensioenfondsen en andere financiële instellingen moet stoppen

  2 juli 2012

  26 tot 28 juni vond de Agricultural Investment Summit in London plaats, een conferentie die landbouwgrond als opkomende en groeiende investeringsmogelijkheid promoot. Dit soort investeringen zijn een bedreiging voor het levensonderhoud en de voedselzekerheid talloze gemeenschappen in het mondiale Zuiden: vormen van zogenoemd 'landjepik'. Both ENDS heeft een gezamenlijke verklaring van civil society organisations ondertekend die landjepik veroordeelt en er bij pensioenfondsen en andere financiële instellingen op aandringt dit schadelijke gedrag te stoppen.


 • Danielle_Hirsch_Both_ENDS_2010.gif

  Visieloze VVD heeft blinde vlek voor ‘de’ 0,7

  26 juni 2012

  Vorige week zaterdag kreeg de VVD alle ruimte om de reeds vele malen herkauwde argumenten voor een heftige korting op ontwikkelingssamenwerking op tafel te leggen, schrijft Danielle Hirsch, directeur van Both ENDS. De VVD laat hiermee volgens haar zien te beschikken over een totaal gebrek aan visie wat betreft het buitenlandbeleid. Laten we het debat voeren over Nederland als de zestiende economische macht ter wereld en de invloed die we daardoor hebben. Dus niet die eenzijdige focus op de 0,7 en veel meer aandacht voor de 99,3% van ons BNP, stelt Hirsch.


 • Michael_Fludkov_copy.gif

  Grootschalige infrastructuur als armoedebestrijder?

  25 juni 2012

  Waarom sturen internationale financiële instellingen zoals de Wereldbank, maar ook de G20, steeds aan op infrastructuur als motor voor ontwikkeling? Dat is de vraag die International Rivers stelt in een recent rapport over de grote focus op infrastructuur voor ontwikkeling. De strategische infrastructuurprojecten zoals grote dammen en transportcorridors die de Wereldbank en G20 promoten, worden ondersteund met publieke gelden. Deze projecten worden aantrekkelijk gemaakt voor private investeerders door bijvoorbeeld garanties te geven. Een van de voorbeeldprojecten die wordt genoemd is de Grand Inga Dam in de Congo rivier (DRC) - als het ooit zover komt zou dit de grootste dam ter wereld worden.


 • 45-man-harvesting_copy.gif

  Beursgang ’s-werelds grootste concern palmolie bedreigt basis van bestaan 113.000 boerenfamilies

  22 juni 2012

  Deze maand wordt de Maleisische staatsonderneming Felda Global Ventures Holdings (FGVH) naar de beurs gebracht. Met een verwachte opbrengst van circa 2,5 miljard euro gaat het hier om de tweede grootste beursgang na Facebook - begeleid door Deutsche Bank, JP Morgan en Morgan Stanley. Een belangrijk detail is dat FGVH onder controle staat van de regerende UMNO partij van premier Mohd Najib Abdul Razak. Mogelijk is deze privatisering mede ingegeven door de noodzaak kapitaal te genereren voor de aankomende verkiezingen.


 • Cordillera_Central_copy.gif

  Jane Lingbawan van CDPC over haar verwachtingen voor RIO+20

  22 juni 2012

  Jane Lingbawan is directeur van het Center for Development Programs in the Cordillera (CDPC), een Filipijnse organisatie gelieerd aan de Cordillera Peoples Alliance (CPA). Ze sprak met ons over haar verwachtingen voor de RIO+20 conferentie.


 • Plaatje_copy.gif

  Kick-off mondiale campagne tegen te grote macht van bedrijven

  21 juni 2012

  Tientallen nationale en internationale organisaties hebben tijdens de Volkerentop in Rio de Janeiro (die naast de officiële Rio+20 bijeenkomst wordt georganiseerd) de aftrap gegeven voor een mondiale campagne tegen de macht van bedrijven die op grote schaal mensenrechten schenden. Both ENDS is één van de ontertekenaars van het manifest en steunt de inhoud van onderstaand persbericht dat op 18 juni werd gelanceerd.


 • vanharen.jpeg

  Interview met Nathalie van Haren over Rio+20 in Vice Versa

  20 juni 2012

  Nathalie van Haren, senior beleidsmedewerker bij Both ENDS, is in Rio de Janeiro om deel te nemen aan RIO+20, de conferentie die vandaag officieel van start is gegaan. De ontwerptekst die in maart is gepresenteerd geeft weinig reden tot optimisme, maar van Haren blijft hopen dat de internationale gemeenschap de beslissingen zal nemen die nodig zijn. In een interview met Vice Versa legt ze uit waarom de strikte focus op milieu in de ontwerptekst voor problemen kan zorgen.


 • Hugo_Jabini.gif

  Wat verwacht VSG uit Suriname van Rio+20?

  14 juni 2012

  De vereniging van Saramakaanse Gezagdragers (VSG) is een organisatie die dorpshoofden uit 61 Saramakadorpen in Suriname verenigt om te strijden tegen grootschalige schending van landrechten. Het gebied van de Saramaka wordt bedreigd door mijnbouw- en boskapbedrijven en de Surinaamse overheid doet daar weinig tot niets aan. VSG voert actie voor bescherming van het land en het slagvaardiger maken van de bevolking. Wij spraken Hugo Jabini van VSG over zijn verwachtingen van Rio+20.


 • 5220679312_db105ce3aa_b_copy.gif

  VRN zoekt oplossing lekkende Song Trangh 2 Dam

  12 juni 2012

  De Song Trangh 2 Dam in Quang Nam (Vietnam) lekt. Dit is een gevaar voor de bevolking in de omgeving van de dam en heeft ernstige gevolgen als de situatie verergert. Deze problemen zijn niet of nauwelijks bespreekbaar, ondanks grote zorgen van de bevolking. Both ENDS' partnerorganisatie Vietnam Rivers Network (VRN) organiseerde daarom begin mei een workshop om samen met autoriteiten en experts naar een oplossing te zoeken.


 • ana.gif

  Wat verwacht FARN uit Argentinië van RIO+20?

  11 juni 2012

  FARN (Environment and Natural Resources Foundation) is één van de partnerorganisaties van Both ENDS. De organisatie zet de Argentijnse autoriteiten onder druk om een duurzamer beleid te voeren, onder andere door bestaande nationale en internationale wet- en regelgeving te gebruiken. Wij spraken Ana di Pangracio, advocate gespecialiseerd in milieurecht en werkzaam bij FARN.

   


 • Rio_aan_de_Maas_-_persfotos-16.gif

  Janet Awimbo overhandigt visionairs bundel aan ZKH Prins Willem Alexander

  31 mei 2012

  Gisteren overhandigde Janet Awimbo, een Keniaans ecologe, het eerste exemplaar van de bundel 'Denkend aan duurzaamheid', aan ZKH Prins Willem-Alexander. In de bundel, een coproductie van Both ENDS en Cordaid, staan zeven interviews met denkers van het zuidelijk halfrond. Zij geven allen hun visie op hoe een groene en eerlijke economie er in de toekomst uit kan zien. De ontmoeting van Awimbo en de Prins van Oranje vond plaats op het event Rio aan de Maas in Rotterdam. Op het evenement verzorgde Both ENDS ook een workshop waarbij Janet Awimbo, Paul Wolvekamp (Both ENDS) en Maarten Hajer (Planbureau voor de Leefomgeving) met elkaar en het publiek in gesprek gingen.


 • foto_copy.gif

  Nederlandse ontwikkelingsbank FMO zet investering in omstreden dam Panama door

  29 mei 2012

  De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) is als financieerder betrokken bij het Barro Blanco project in Panama. Samen met de Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft (DEG) en de Central American Bank for Economic Integration (CABEI) wordt 77 miljoen US dollar gestoken in de dam, die een capaciteit van 28 Megawatt 'groene stroom' krijgt. Deze dam zal invloed hebben op het bestaan van 5000 leden van inheemse Ngöbe-Buglé stam. Door een gebrekkige milieu-effectrapportage, waarbij onder andere de inspraakprocedure zeer tekortschoot, zijn de gevolgen en de compensatie die daar tegenover staat onduidelijk.


 • logo_website_nieuwsbericht.gif

  Both ENDS vertolkt gastrol in ‘On the Ground Reporter Uganda’ game

  23 mei 2012

  Vanaf 24 mei kunnen middelbare scholieren en MBO studenten naar Oeganda worden gestuurd om daar een reportage te maken over de oorzaken en de gevolgen van de voedselcrisis in de wereld. Nathalie van Haren van Both ENDS helpt ze daar een beetje bij: zij heeft namelijk een gastrol in de nieuwe 'Serious game: On the Ground Reporter Uganda'. In deze fotorealistische docu-game ervaart de speler zelf welke problemen in Oeganda zorgen voor voedselschaarste, en moet hij of zij nadenken over mogelijke oplossingen.


 • groepsfoto_2.gif

  Maatschappelijke organisaties in Zuid-Amerika positief over gezamenlijke plannen aanpak uitbreiding sojaproductie

  23 mei 2012

  In Zuid-Amerika zorgt grootschalige sojaproductie voor aanhoudende problemen op het gebied van landinname, volksgezondheid en verlies van waardevolle natuurgebieden. De Ecosystem Alliance - een samenwerking tussen Both ENDS, IUCN NL en Wetlands International - stelde twintig Zuid-Amerikaanse maatschappelijke organisaties in gelegenheid met elkaar een plan te maken. De organisaties zijn allen direct of indirect betrokken bij de sojaproblematiek. Eind maart was Both ENDS aanwezig bij een meeting in Brazilië: de deelnemers uit Bolivia, Brazilië, Argentinië, Paraguay en Nederland kwamen bijeen om gemeenschappelijke problemen te identificeren en toe te werken naar een gezamenlijke strategie om deze aan te pakken.


 • beeld_boek_copy.gif

  Both ENDS aanwezig bij Rio aan de Maas

  16 mei 2012

  In de aanloop naar Rio+20, de grote duurzaamheidsconferentie in Rio de Janeiro, in juni wordt op 30 mei in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam het evenement Rio aan de Maas georganiseerd. Op initiatief van het Nationaal Platform Rio+20 komen op deze dag bestuurders, ondernemers en burgers samen om lokale initiatieven voor mondiale duurzaamheid te delen en te ervaren. Tijdens deze dag organiseert Both ENDS samen met Cordaid de werkplaats 'Visies uit het Zuiden' en wordt het boek Denkend aan Duurzaamheid gelanceerd.


 • Miner.gif

  Lancering 'goed goud' in Nederland

  16 mei 2012

  Nederland is na het Verenigd Koninkrijk het eerste land in Europa waar 'goed goud' wordt verkocht. Op 7 mei vond in Amsterdam de officiële lancering van Fairtrade-Fairmined goud plaats. Hoogtepunt was de overhandiging van het eerste gouden armbandje met dit certificaat aan Katja Römer-Schuurman uit handen van een Peruviaanse mijnwerker. Het armbandje staat symbool voor goed goud en zal door Römer-Schuurman met trots worden gedragen. "De cirkel is rond", zegt Lina Villa, directeur van de Alliance for Responsible Mining (ARM), die vanaf het begin betrokken was bij het project.


 • 4789394224_692651fda1_z_copy.gif

  Europese Investeringsbank moet hervormen alvorens uit te breiden

  15 mei 2012

  Naar aanleiding van onderhandelingen die Europese beleidsmakers vandaag voeren over mogelijke uitbreiding van het kapitaal van de Europese Investeringsbank (EIB), verscheen een persbericht van Counter Balance: een coalitie van Both ENDS en Europese NGO's ter controle van de EIB. De EIB is niet klaar voor een dergelijke uitbreiding zolang niet duidelijk is waar het geleende geld precies heengaat en er geen voorwaarden worden gesteld die het ondersteunen van duurzame projecten bevordert, menen de betrokken organisaties.


 • 27836438_152258612e_copy.gif

  Jonge Indianenleiders werken samen aan de toekomst van hun leefomgeving

  09 mei 2012

  Megaprojecten in Zuid-Amerika zoals de aanleg van grote dammen en mijnen, bedreigen de natuurlijke leefomgeving van inheemse bevolkingsgroepen. Cross Cultural Bridges zette daarom in samenwerking met Both ENDS een tweejarig project op om onder meer door middel van trainingen jonge inheemse leiders uit de Amazone en het Andesgebied te stimuleren voor hun rechten op te komen. Ralph Schreinemachers van Cross Cultural Bridges kwam langs bij Both ENDS om verslag te doen van het project waar hij als trainer aan meewerkte.


 • 3217437334_fcb81cd4ed_z_copy.gif

  Klimaatverandering brengt rooibosproductie in gevaar

  04 mei 2012

  Sinds de jaren '90 heeft de productie van rooibosthee in Zuid-Afrika een flinke vaart genomen en inmiddels leven ruim 4500 mensen van de theeproductie. Rooibos kan alleen in Zuid-Afrika groeien door een uniek ecosysteem. Vanuit Zuid-Afrika wordt de gehele wereldmarkt van rooibosthee voorzien. Klimaatverandering zorgt echter voor toenemende hitte en droogte en daarmee loopt de rooibosproductie gevaar. De Environmental Monitoring Group (EMG) uit Kaapstad - een partner van Both ENDS - ondersteunt boeren bij het ontwikkelen van duurzame productietechnieken.


 • 6961873307_534a3070d6_z_copy.gif

  National Heritage Month Evenement op de Filippijnen

  01 mei 2012

  Voor kleine boeren in ontwikkelingslanden is het steeds moelijker om te concurreren met grootschalige landbouwbedrijven die de laatste decennia overal in de wereld de kop op hebben gestoken. Tot eind mei is in de stad Bacolod in de Filippijnen de tentoonstelling 'Sanlog!' te zien, waarin wordt geschetst hoe kleine inheemse bevolkingsgroepen hun natuurlijke omgeving op een duurzame manier benutten. De foto's en kunstvoorwerpen laten zien dat duurzame productietechnieken al eeuwenoud zijn en kunnen als inspiratie dienen voor de rest van de bevolking.


 • thee.JPG

  Beleidsonderzoek naar regionale duurzaamheid en mondiale productieketens

  26 april 2012

  Duurzame handel- en productie initiatieven zijn interessante stappen op weg naar duurzaamheid. In de afgelopen jaren is Both ENDS betrokken geweest bij verschillende duurzame initiatieven, zoals Fair Flowers and Fair Plants, Forest Garden Tea en de Round Table on Sustainable Palm Oil (RSPO). Op dezelfde manier analyseren we, via ons netwerk van lokale partnerorganisaties, de gevolgen van mondiale handel in het algemeen en de ontwikkeling van duurzame initiatieven in het bijzonder. Both ENDS en haar partners hebben een uitgebreide kennis van de diversiteit van de uitdagingen waar duurzaamheidsinitiatieven voor staan.


 • 7084852657_c64164c900_z_copy.gif

  Ikal Angelei wint prestigieuze Goldman Environmental Prize

  18 april 2012

  Ikal Angelei, oprichtster van Friends of Lake Turkana in Kenia, een partnerorganisatie van Both ENDS, ontving deze week de prestigieuze Goldman Environmental Prize voor haar strijd tegen de bouw van de beruchte Gibe 3 dam in Ethiopië. De bouw van deze dam zou het ecosysteem rondom het Turkana-meer aanzienlijk aantasten en daarmee desastreuze gevolgen hebben voor de inheemse bevolking en hun natuurlijke leefomgeving.


 • Ghana_water.gif

  ADAPTS methode werkt!

  13 april 2012

  Het overheidsorgaan dat in Ghana verantwoordelijk is voor het beheer van waterbronnen, de Water Resources Commissie (WRC), roemt de ADAPTS methode waar Both ENDS samen met anderen actief mee bezig is. In het voorwoord van het Dayi River Basin Plan dat eind 2011 verscheen spreekt de commissie de hoop uit dat deze methode, die nu bij wijze van pilot is getest in het Dayi rivierbekken, verbreid zal worden naar andere rivierbekkens in Ghana.


 • belene.gif

  Geen tweede nucleaire kerncentrale in Belene, Bulgarije

  6 april 2012

  De opening van een tweede nucleaire kerncentrale in Bulgarije is van de baan. Minister van financiën Vladislav Goranov kondigde op 28 maart aan dat in plaats van de geplande kerncentrale, een gascentrale zal worden gebouwd in het stadje Belene. Dit is goed nieuws: Both ENDS en andere maatschappelijke organisaties hebben zich de afgelopen jaren flink verzet tegen een mogelijke kernreactor.


 • printscreen_2.jpg

  NIEUWE FILM: Kritiek op internationale investeringsverdragen

  5 april 2012

  Internationale investeringsverdragen geven te veel privileges aan transnationale investeerders, en tasten daarmee rechten van burgers en staten aan, vinden critici. Het filmpje No more corporate privileges geeft een impressie van bezwaren opgeworpen door experts en activisten. Niet alleen de EU, maar ook ontwikkelingslanden zouden hun posities moeten heroverwegen. Bijvoorbeeld door het lidmaatschap van het internationale arbitragehof voor investeringsverschillen ICSID op te zeggen, zoals Venezuela onlangs aankondigde.


 • water_for_life.gif

  “Water for Life” awards uitgereikt aan milieuorganisaties

  4 april 2012

  Op Wereld Water Dag 2012 (22 maart) werd uit naam van de Verenigde Naties een "Water for Life" award uitgereikt aan twee organisaties die zich op bijzondere wijze inspannen voor waterbeheer. Both ENDS' partner Environment Support Group (ESG) ontving de award in categorie 1 voor "Best water management practices", voor een project ter bescherming van de Bangalore meren in India. Een tweede award werd uitgereikt aan Soluciones Simples Que Salvan Vidas (Sodis) voor het ontwikkelen van nieuwe communicatiestrategieën ten behoeve van watermanagement in Bolivia.


 • Peter_Simi.jpg

  Ter nagedachtenis aan Peter Simi

  3 april 2012

  Met verslagenheid hebben wij kennis genomen van het plotselinge overlijden van Peter Simi. Both ENDS werkte sinds 2005 nauw samen met Peter en de organisatie ELCI waarvoor hij werkte. Na een ziekbed van een paar weken overleed Peter op zaterdag 31 maart in het ziekenhuis van Nairobi.


 • Woman_in_Orissa.jpg

  Milieuvergunning voor staalproject POSCO in India opgeschort.

  2 april 2012

   

  Jarenlange felle protesten van de lokale bevolking, milieuorganisaties en -experts hebben ertoe geleid dat de milieuvergunning voor de bouw van een enorme staalfabriek en haven door het Koreaanse staalbedrijf POSCO in een ecologisch gevoelig gebied in de deelstaat Orissa (India) is opgeschort. Dit besluit is genomen door het Indiase National Green Tribunal, een speciale rechtbank voor milieuzaken.


 • 6059372852_9aa3168c5b_z_copy.gif

  Mensenrechtenraad VN erkent relatie mensenrechten en milieu

  28 maart 2012

  De mensenrechtenraad van de Verenigde Naties laat eind maart weten een 'Independent Expert on Human Rights and Environment' in het leven te zullen roepen. De invloed van klimaatverandering op mensenlevens wordt steeds duidelijker, en met dit besluit erkent de raad het belang van de relatie tussen mensenrechten en het milieu. Dit is goed nieuws, zo vlak voor de Rio+20 conferentie die in juni plaatsvindt; Both ENDS en andere maatschappelijke organisaties pleiten ervoor dat mensenrechten in het beleid voor duurzame ontwikkeling worden opgenomen.


 • rio.png

  People Summit kondigt tegenwicht Rio+20 aan

  23 maart 2012

  De People Summit wil doelen en voorstellen van de UN Conference on Sustainable Development, Rio+20, kritisch benaderen en werkelijk duurzame alternatieven voor het voetlicht brengen. Deze doelstellingen werden onlangs tijdens een persconferentie in Rio de Janeiro bevestigd.


 • IMAG0354.kl.jpg

  Wat deed Both ENDS op het 6e Wereld Water Forum?

  22 maart 2012

  Hallen vol met kraampjes, standjes, professioneel ingerichte hoeken, wifi -spots. Grote zalen waar lezingen, interactieve sessies en workshops worden gegeven. Mensen uit alle hoeken van de wereld en uit allerlei verschillende sectoren (bedrijven, overheid, maatschappelijk middenveld) komen hier samen, vijf dagen lang. Ze hebben één ding gemeenschappelijk: ze hebben het over water. Het zesde Wereld Water Forum in Marseille staat in het teken van 'oplossingen'. Voor de waterproblematiek, wel te verstaan. Bijna een miljard mensen moeten het wereldwijd zonder schoon drinkwater stellen.


 • 120320_afbeelding.jpg

  Waarom hulp wel werkt!

  20 maart 2012

  Hulpcritici roepen van alles, maar hun argumenten kunnen makkelijk worden weerlegd

  Door Lieke Ruijmschoot

  Enkele jaren geleden, toen ik net mijn eerste baan in internationale samenwerking begonnen was, werd dit bericht op verjaardagsfeestjes nog begroet met 'wat goed zeg, wat idealistisch van je'. Tegenwoordig voel ik me meer de nieuwe NS-conducteur, die er maar liever een beetje omheen draait wat ze nou precies doet, om de gebruikelijke reacties te vermijden: "oh, dus jij geeft onze belastingcentjes uit" of "schaam je je niet een beetje voor de exorbitante salarissen van jullie goede doelen directeuren?"


 • groenlinkseuropa.gif

  Plan Atsma: meer CO2 uitstoot, voedselschaarste en hogere benzineprijzen

  14 maart 2012

  In 2020 moeten alle EU-landen 10% van hun transportbrandstof bijmengen met hernieuwbare energie. In de praktijk zijn dat voornamelijk biobrandstoffen. Staatssecretaris Atsma wil dit percentage nu al in 2016 halen, terwijl veel studies laten zien dat biobrandstoffen gemaakt uit landbouwgewassen de voedselvoorziening aantast en tot ontbossing leidt. Vier maatschappelijke organisaties, waaronder Both ENDS, vragen de Tweede Kamer om de staatssecretaris tot de orde te roepen.


 • Women_at_work.gif

  NIEUWE FILMS: Gender in beheer van hulpbronnen: Bangladesh, Togo en Colombia

  13 maart 2012

  Both ENDS ontwikkelde een methode om gender kwesties te integreren in het beheer van natuurlijke hulpbronnen als land en water. Partnerorganisaties AMICHOCÓ in Colombia, ANCE in Togo en BARCIK in Bangladesh gebruiken deze methode sinds 2010 in hun werkgebied. Hoewel in deze en veel andere gebieden vrouwen hetzelfde werk doen als mannen, bestaat er nog geen gelijkwaardige zeggenschap over de productie en het beheer van hulpbronnen. De aanpak van Both ENDS is erop gericht het bewustzijn over man-vrouw relaties en het belang van gelijkwaardigheid te vergroten doormiddel van probleemschetsing en het toepassen van praktische oefeningen.


 • Foto_bewerkt_2.gif

  Durf te dromen over een duurzame economie, Danielle Hirsch deelt haar visie

  9 maart 2012

  "Mijn idee van 'goed' is dat mensen kunnen beslissen over hun eigen ontwikkeling; dat ze kunnen beslissen over wat er met hun omgeving gebeurt. Dat wij allemaal respect hebben voor de grenzen van onze ecosystemen en dat vrouwen, net als mannen, zich kunnen ontplooien op de manier die zij willen". Danielle Hirsch reageert op een vraag uit het publiek, waar zij zojuist een lezing gegeven heeft over haar toekomstvisie op een duurzame economie.


 • logo_rechthoekig_2.gif

  Wereld Water Forum 6 in Marseille

  9 maart 2012

  Bijna een miljard mensen moeten het wereldwijd zonder schoon drinkwater stellen en daarnaast hebben miljoenen mensen geen sanitaire voorzieningen. Dit brengt veel gezondheidsrisico's met zich mee. Het beheren van water is op veel plaatsen een bron van conflict en falend watermanagement is een van de grootste problemen bij het voorzien in schoon water. Van 12 tot en met 17 maart is Both ENDS aanwezig op het zesde Wereld Water Forum (WWF) in Marseille, dat sinds 1997 elke drie jaar gehouden wordt. Op het WWF, dat dit jaar het de titel 'Time for Solutions' draagt, zoeken lokale gemeenschappen, NGO's, beleidsmakers en bedrijven samen naar oplossingen voor de wereldwijde waterproblematiek.


 • Lake_Katwe.gif

  Bedreigde meren in het Albertine Olie Rift in Oeganda

  6 maart 2012

  Was de ontdekking van olie in Oeganda in 2005 een zegen voor de arme bevolking of blijkt het eerder een vloek? Inmiddels is wel duidelijk dat oliedelving door corruptie en verkeerd gebruik van natuurlijke hulpbronnen een grote bedreiging vormt voor mens en milieu. Frank Muramuzi van de Oegandese organisatie NAPE was 28 februari te gast bij Both ENDS in Amsterdam om te verhalen van de bedreigde meren in het Albertine olie rift. Een aantal westerse oliemaatschappijen heeft een vergunning om in en rondom Lake Albert olie te delven, met als resultaat onder andere grootschalige erosie. De angst bestaat dat Oeganda door gebrek aan regulering en wetgeving op dat gebied, net als vele Afrikaanse landen ten onder zal gaan aan de strijd om olie. NAPE, Both ENDS, IUCN NL en Friends of the Earth zijn als leden van de Ecosystem Alliance actief betrokken bij bescherming van dit gebied.


 • Phulbari_UN.gif

  VN rapporteur waarschuwt voor megakolenmijn in Phulbari, Bangladesh

  1 maart 2012

  Een speciale rapporteur van de Verenigde Naties heeft zich deze week uitgesproken tegen de opening van de open-pit kolenmijn in Phulbari in het noordwesten van Bangladesh. Hij deed dit vanwege het enorme risico dat het project leidt tot mensenrechtenschendingen. De International Accountability Project (IAP) diende vorig jaar een verzoek tot onderzoek in bij VN Special Rapporteurs. Olivier de Schutter (UN Special Rapporteur on the Right to Food) werkte vanaf dat moment aan dit verzoek. Both ENDS is vanaf het begin actief in verschillende netwerken die de komst van de mijn proberen te voorkomen.


 • Jekrijgtwatjegeeft.gif

  Actie #Jekrijgtwatjegeeft gaat van start

  1 maart 2012

  Nog meer bezuinigen op de allerarmsten in de wereld zou een historische vergissing zijn. Dat zegt een brede verzameling van ontwikkelings- en mensenrechtenorganisaties, nu met de publicatie van de CPB cijfers het debat over bezuinigingen volop losbarst. Er is al 1 miljard bezuinigd op internationale samenwerking en het zou zeer onrechtvaardig zijn om mensen in extreme armoede opnieuw voor de financiële crisis op te laten draaien. Dat schaadt hen, maar schaadt ook het aanzien, de invloed én economische groei van Nederland.


 • P1040682_groentetuin_van_Batodi.gif

  De sociale aspecten van het vergroenen van de Sahel

  24 februari 2012

  Boeren in Niger hebben meer dan 5 miljoen hectare van de zuidelijke Sahel provincies Maradi en Zinder in groen gebied veranderd. Ze deden dit doormiddel van het beschermen en assisteren van spontane regeneratie van bomen in en rondom hun landbouwvelden. Van 12 tot 20 januari vergezelde Both ENDS collega Marie José van der Werff ten Bosch, Chris Reij (CIS, Vrije Universiteit Amsterdam) naar het zuiden van Niger om te ontdekken hoe boeren in staat waren op zo'n grote schaal te vergroenen, en hoe hun ervaringen andere dorpen in de Sahel positief kunnen beïnvloeden. Both ENDS, VU-CIS en de Centre Régional d'Enseignement Spécialisé en Agriculture (CRESA) hebben een gezamenlijk project om deze aanpak te verspreiden naar de Dogondoutchi regio.


 • regreening_3.gif

  HET IS GROEN IN NIGER!

  21 februari 2012

  Tussen 12 en 20 januari vergezelde Both ENDS collega Marie José van der Werff, Chris Reij (CIS, Vrije Universiteit Amsterdam) naar het zuiden van Niger, om met haar eigen ogen te zien waar Chris al velen jaren pleitbezorger van is: boeren hebben dit droge deel van de Sahel in groen gebied veranderd.


 • 120217_rio_20.gif

  Een op rechten gebaseerde analyse van het onderhandelingsdocument voor Rio+20

  20 februari 2012

  Ter voorbereiding op de United Nations Conference on Sustainable Development ofwel de Rio+20 die in juni zal plaatsvinden, heeft Both ENDS in februari een document gepubliceerd om de discussie over de voortgang van zaken op gang te brengen. In deze policy note heeft Both ENDS suggesties gedaan om "the Future we want", een eerste opzet van het onderhandelingsdocument, te verbeteren om zo de kans op een succesvolle conferentie te vergroten.


 • Uitreiking_Danielle_kl.jpg

  Nationale Postcode Loterij helpt Both ENDS de verhalen van partnerorganisaties te vertellen

  09 februari 2012

  Tijdens het Goed Geld Gala 2012 van de Nationale Postcode Loterij heeft Both ENDS geld gekregen voor het project 'Een ongehoord verhaal'. In dit project werken wij samen met vijf netwerken van milieuorganisaties uit Zuid-Afrika, Brazilië, India, Zuid-Oost Azië en Oost Europa. Samen versterken wij kleine lokale organisaties en maken hun verhalen over wat er anders moet en hoe het anders kan, wereldkundig. Die verhalen laten zien hoe besluiten van de politiek en bedrijven hier, gevolgen hebben voor mensen die wonen langs de Mekong rivier, of in de bossen van Brazilië. Op die manier kunnen we samen de stappen nemen op zoek naar een duurzamere wereld.


 • vervuiling.jpg

  Toegang tot informatie over vervuiling in Tsjechië wordt bemoeilijkt

  3 februari 2012

  De minister van Industrie en Handel van Tsjechië is van plan om de toegang tot het zogenaamde 'Integrated Pollution Register' (IPR) te bemoeilijken. Met dat register kan Tsjechië - in tegenstelling tot sommige andere landen - controleren of internationale conventies met betrekking tot mileubescherming zoals de 'Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants (POPs)', worden nageleefd.


 • logo_acp.jpg

  Actie tegen nieuwe EU-handelsbarrières voor ACS-landen

  1 februari 2012

  Both ENDS heeft samen met 24 andere maatschappelijke organisaties een brief aan het Europees Parlement ondertekend om zorg te uiten over het EPA-beleid van de Europese Commissie. De Commissie oefent druk uit op landen in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan om de interim handelsverdragen zonder verdere onderhandeling definitief te maken.


 • P1000107.gif

  NIEUWE FILM: Both ENDS introduceert Afrikaanse NGO's met de Negotiated Approach

  31 januari 2012

  In november 2011 organiseerde Both ENDS een Negotiated Approach workshop in Entebbe, Oeganda. Deelnemers uit Ethiopië, Ghana en Kenia werden geïntroduceerd met de onderhandelingsmethode die garandeert dat ook de lokale bevolking toegang behoudt tot de natuurlijk hulpbronnen, als water en land. Bij geschillen over de gebruiksrechten van een rivier, een meer of een stuk land brengt de Negotiated Approach beleidsmakers, onderzoekers, bedrijven en lokale NGO's om tafel. Samen werken zij aan duurzame oplossingen voor het gebruik van natuurlijke hulpbronnen.


 • miners.bmp

  Vraagtekens bij duurzaamheid Nederlands grondstoffenbeleid

  31 januari 2012

  Op 10 januari jl. gaf het Kabinet antwoord op Kamervragen over de Grondstoffennotitie. Both ENDS vraagt al jaren aandacht voor de negatieve gevolgen van (grootschalige) grondstofwinning in het zuiden. Naar aanleiding van Kamervragen over milieu- en mensenrechten, noemden de verantwoordelijke ministers het programma van de Fair Green & Global Alliance met als penvoerder Both ENDS als voorbeeld van succesvol beleid gericht op het versterken van het maatschappelijk middenveld in het zuiden.


 • childrens-resistance_kl.jpg

  Staalbedrijf POSCO schendt rechten in India: ABP investeert 64 miljoen

  26 januari 2012

  Biju Mathew, Amerikaans hoogleraar afkomstig uit India en actief voor de 'Mining Zone Peoples Solidarity Group' (MZPSG), was op 19 januari te gast op het kantoor van Both ENDS in Amsterdam. Hij was op de terugreis van een zogenaamde 'fact-finding mission' in de provincie Orissa in India, waar het Koreaanse staalbedrijf POSCO van plan is een staalfabriek te bouwen, verschillende ijzerertsmijnen te exploiteren en wegen, een spoorlijn en een privéhaven aan te leggen.


 • P1030678.gif

  NIEUWE FILMS: kleine boeren en Jatropha DEEL 3

  19 januari 2012

  Begin oktober 2011 reisde Tim Senden voor Both ENDS naar Arusha, Tanzania. Daar interviewde hij een aantal organisaties die bezig zijn met kleinschalige jatrophaproductie. In de twee volgende delen worden de voordelen van het kleinschalige productiemodel belicht en vertellen de verschillende organisaties over hoe boeren groepen hun zaden verkopen. Bekijk de filmpjes en oordeel zelf, uw reactie kunt u kwijt op ons Youtube-kanaal, of via Facebook en Twitter.


 • foto_cassia2.jpg

  Cassia Co-op slaat brug tussen kaneelboer in Indonesië en consument

  18 januari 2012

  'Wij geven openheid over prijzen aan boeren. We hoeven ons nergens voor te schamen,' zegt Patrick Barthelemy, oprichter van Cassia Co-op. Door tussenhandelaren uit de supply chain te halen, kan het Nederlands-Indonesische bedrijf kleine kaneelboeren in Kerinci, op Sumatra meer uitbetalen. Duurzame landbouw en zelforganisatie wordt door Cassia Co-op gestimuleerd, met hulp van de Communities for Change Alliance van Cordaid en Both ENDS.


 • Inter-Amerikaans_Hof_in_Costa_Rica.jpg

  Suriname gemaand tot uitvoering 'Saramaka- vonnis'

  9 janauari 2012

  De Inter-Amerikaanse commissie voor de Rechten van de Mens heeft de Surinaamse regering erop gewezen dat zij zich moet houden aan het 'Saramaka-vonnis'. Op 28 november 2008 verloor Suriname de zaak die tegen de regering was aangespannen door de Saramaka-gemeenschap onder leiding van onder andere Steward Hugo Jabini, tegenwoordig Surinaams parlementariër en zeer actief in de strijd tegen de exploitatie van het grondgebied van de Saramaka.


 • DSCF0486.aangepast.jpg

  Ontmantel de schuldencrisis

  29 december 2011

  Het stimuleren van de export van goederen? Of de export van schulden? Eurodad, het Europese netwerk rond schuld- en ontwikkelingsproblematiek waarvan Both ENDS lid is, heeft een nieuw onderzoek gedaan naar de vaak desastreuse effecten van Export Krediet Garanties op de schuldenlast in ontwikkelingslanden. Het rapport laat zien dat Export Krediet Garanties aan de basis liggen van de meeste schulden die ontwikkelingslanden hebben aan Europese overheden.


 • Copy_of_present-HighContrast-180x200_site_.jpg

  Een boodschap van Both ENDS

  21 december 2011

  Dit jaar bestaat Both ENDS 25 jaar. Wat ooit is begonnen als een project ter ondersteuning en begeleiding van lokale organisaties die zich richten op milieu en ontwikkeling, is uitgegroeid tot een professionele netwerkorganisatie. Hieronder kunt u onze videoboodschap bekijken waarin Daniëlle Hirsch (directeur Both ENDS) terugblikt op de afgelopen 25 jaar en vooruitblikt op de toekomst. • P1030613.gif

  NIEUWE FILMS: kleine boeren en Jatropha DEEL 2

  20 december 2011

  Begin oktober 2011 reisde Tim Senden voor Both ENDS naar Arusha, Tanzania. Daar interviewde hij een aantal organisaties die bezig zijn met kleinschalige jatrophaproductie. In de twee volgende delen worden de voordelen van het kleinschalige productiemodel belicht en vertellen de verschillende organisaties over hoe boeren groepen hun zaden verkopen. Bekijk de filmpjes en oordeel zelf, uw reactie kunt u kwijt op ons Youtube-kanaal, of via Facebook en Twitter.


 • def_Debt_Crisis_PC-1_copy.gif

  Both ENDS Politiek Café over schuldencrisis op 16 december 2011

  16 december 2011

  Welke lessen kunnen worden getrokken uit schuldenverlichting in het verleden? Waren deze initiatieven succesvol? Hoe kunnen de schuldproblemen van ontwikkelingslanden worden gelinkt aan de huidige schuldencrisis in Europa? Jubilee Nederland organiseert op 16 december samen met Both ENDS en Oxfam Novib een Politiek Café over deze thema's in Café Dudok in Den Haag.


 • P1030491.gif

  NIEUWE FILMS ONLINE: kleine boeren en Jatropha, werkt het?

  12 december 2011
  Begin oktober 2011 reisde Tim Senden voor Both ENDS naar Arusha, Tanzania. Daar interviewde hij een aantal organisaties die bezig zijn met kleinschalige jatrophaproductie. Duizenden kleine boeren verbouwen de jatropha - een plant met oliehoudende zaden die gebruikt kunnen worden voor energieopwekking - naast hun gebruikelijke voedselgewassen, de zaden verkopen zij aan een bedrijf dat de olie exporteert naar Europa. De rest van de zaden maken ze zeep, die verkocht wordt op de lokale markt. Is dit een model - anders dan de grootschalige jatrophaplantages - waarbij de lokale bevolking en met name kleine Tanzaniaanse boeren profiteren van deze duurzame productie? Bekijk de filmpjes en oordeel zelf, uw reactie kunt u kwijt op ons Youtube kanaal, Facebook of Twitter pagina.

 • P1030885_kl.jpg

  Human Development Report 2011 in het teken van Rio+20

  12 december 2011

  Begin november lanceerde het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP het Human Development Report 2011. Op 2 december vond op het Ministerie van Buitenlandse Zaken de Nederlandse presentatie plaats van het rapport. Danielle Hirsch, directeur van Both ENDS, was één van de leden van het panel dat bij de presentatie aanwezig was om commentaar te geven op de inhoud van het rapport.


 • nieuwjaarswens2011_met_tekst_zonder_logo_copy.gif

  Both ENDS bestaat 25 jaar!

  9 december 2011

  In de afgelopen kwart eeuw zijn wij een sterke, professionele netwerkorganisatie geworden die samen met partners over de hele wereld werkt aan het herstel van de balans tussen mens en natuur. We zijn erg trots om al zo lang samen te mogen werken met zoveel inspirerende mensen die, vaak onder zeer moeilijke omstandigheden, stap voor stap op weg zijn naar een rechtvaardige en groene wereld.


 • Haven_Rotterdam.jpg

  Nederland duurzaam Distributieland?

  7 december 2011

  Hoewel productie en export een producerend land economische kansen kan bieden en burgers wellicht een uitweg uit armoede, kent iedereen ook de verhalen over ontbossing, waterschaarste en -vervuiling, conflicten over land, uitputting van vispopulaties en slechte arbeidsomstandigheden. Gelukkig staat het verduurzamen van productieketens tegenwoordig hoog op de agenda bij bedrijven en overheden. Zou de rol die Nederland heeft als belangrijke distributeur van deze goederen niet moeten worden meegenomen in het verduurzamingsproces?


 • foto_vanuatu_DEF.JPG

  Kerken eisen medezeggenschap ni-Vanuatu bij besluit WTO-toetreding

  06 december 2011
  Kerken, NGO's en lokale gemeenschappen op Vanuatu hebben herhaaldelijk hun zorgen uitgesproken over aansluiting van het land bij de World Trade Organisation (WTO) onder de huidige condities. De regering heeft echter oppositiegroepen de mond gesnoerd en zonder overleg tot toetreding besloten.

 • bajesdoc.jpg

  ‘This is what Democracy looks like’ - Film en debat

  11 december 2011
  Op 11 december om 19.00 geeft Burghard Ilge van Both ENDS in Bajesdorp Amsterdam een introductie op de documentaire 'This is what Democracy looks like' van Jill Friedberg en Rick Rowley (2007). Daarna is er ruimte voor discussie. Dit is een van de vele films die getoond worden tijdens het gratis alternatieve documentaire filmfestival Bajesdoc, dat van 8-11 december gehouden wordt op diverse locaties in Amsterdam.


 • logo_tax_justice_network_en_nl_samen_edited-3.jpg

  ‘Belastingparadijzen aanpakken kentert crisis’

  29 november 2011

  Belastingontwijking kost 145 landen, goed voor meer dan 98% van het mondiale BNP, meer dan 2,3 triljard euro per jaar. Dit blijkt uit een rapport uitgebracht door het Tax Justice Network. Met hun campagne 'Tackle Tax Havens' wil het netwerk het publiek informeren over de negatieve impact van belastingparadijzen op de mondiale economie.


 • no_more_1.jpg

  ‘No more corporate privileges’ - Week of Action on Investment Treaties

  28 november 2011

  Van 5 tot en met 8 november kwamen in Brussel meer dan 100 internationale experts en sociale activisten bijeen voor een 'Week of Action' om aandacht te vragen voor de negatieve effecten van Internationale Investeringsverdragen (IIA's) voor mens en milieu.


 • 13_08_3---Industry-Liquid-Pollution_web.jpg

  VIDEO: zal P4R sommige safeguards van de Wereldbank kunnen vervangen?

  14 november 2011

  De Wereldbank stemt nog vóór het eind van 2011 over het invoeren van een nieuw leeninstrument: 'Program for Results' (afgekort P4R). Hiermee wil de Wereldbank beter tegemoetkomen aan de wensen van ontwikkelingslanden en tegelijkertijd haar reikwijdte vergroten door geld van publieke en private donoren bij elkaar te brengen in sectorale programma's. NGO's van over de hele wereld, maar ook het bedrijfsleven en verschillende regeringen hebben zorgen geuit over P4R, omdat een groot aantal standaarden zal worden losgelaten met mogelijk aanzienlijke negatieve gevolgen voor mens en milieu. Daarom stelde een aantal organisaties een brief op aan de Wereldbank waarin zij hun zorgen over P4R beargumenteren.


 • 1CASA.gif

  Resultaten van vijf jaar 'small grants'

  7 november 2011
  Het fenomeen 'Small grants' is relatief nieuw, vooral wanneer deze kleine giften (<5000 Euro) betaald worden uit fondsen geworven door lokale organisaties die tegelijkertijd verantwoordelijk zijn voor het management. Both ENDS ondersteunt 'small grants' fondsen zoals CASA omdat zij direct kunnen inspelen op de behoeften van lokale organisaties die onzichtbaar blijven voor internationale donoren en fondsen. CASA heeft een overzicht van de grootse resultaten van kleine giften bijeengebracht in haar eerste vijfjarenverslag. Kijk op: Five Year Report

 • 111102_Mekong_Petitie.jpg

  Teken de petitie ter bescherming van de Mekong

  2 november 2011

  Regionale overheden in Azië zullen binnenkort beslissen over de bouw van de Xayaburi Dam in het noorden van Laos. Dit zal de eerste zijn van elf dammen die gepland staan voor de Lower Mekong Mainstream. Both ENDS vraagt uw steun voor de bescherming van de Mekong rivier en de miljoenen mensen die leven van deze rivier.

  Klik hier om de petitie te tekenen


 • afval_in_rivier.gif

  Vissen naar afval op Java

  1 november 2011

  Hoe krijg je mensen op de been om afval op te ruimen en zelfs uit een rivier te halen? Door een prijs uit te loven voor degene die de grootste hoeveelheid bij elkaar sprokkelt. Een succesvolle formule, dat was afgelopen zaterdag in het Bogordistrict op Java maar al te duidelijk. Door duizend omwonenden werd maar liefst 8650 kilo afval uit de Ciliwung Rivier gevist.


 • Maria_Luisa_Villa_edit1_kleinDEF.jpg

  Groen goud: meer vraag dan aanbod

  1 november 2011

  'We produceren nu zes kilo goud per jaar, we kunnen de vraag niet aan,' zegt María Luisa Villa van AMICHOCÓ uit Colombia. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het organiseren van kleinschalige en duurzame goudwinners en aan certificering. Onder het merk 'Oro Verde' wordt het Fairtrade-Fairmined goud nu op de markt gebracht. 'We zijn klaar om de productie uit te breiden, maar het behoud van biodiversiteit en de bescherming van de rechten van etnische groepen blijft onze prioriteit', benadrukt Villa.


 • 111028_TNI_MP.jpg

  EU-crisis pocket guide

  28 oktober 2011

  Het Transnational Institute (TNI) publiceerde onlangs een nuttige pocket guide over de euro crisis. Zij zijn van mening dat de crisis, die ontstaan is in Wall Street, is verslechterd is door het beleid van de EU. De pocket guide beschrijft hoe door de crisis 1% zich heeft verrijkt ten nadele van de overige 99%, daarnaast schetst het een aantal mogelijke oplossingen die prioriteit geeft aan mens en milieu boven bedrijfswinst. Deze pocket guide is gepubliceerd als onderdeel van economische rechtvaardigheid TNI's Economic Justice, Corporate Power and Alternatives programme.


 • Book_cover.gif

  50 jaar OESO: nog steeds een coördinatierol voor exportkredietverzekeraars?

  1 november 2011

  Dit jaar viert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) haar vijftigste verjaardag. Ter gelegenheid publiceerde zij een boek over de rol van exportkredieten en exportkredietverzekeraars (ECA's) in de afgelopen vijf decennia. Wiert Wiertsema (Both ENDS) schreef namens ECA Watch een bijdrage voor deze uitgave. Hij is van mening dat dit vijftigjarig bestaan een momentum is dat vraagt om hervormingen, in plaats van applaus.


 • Foto_lichter_gemaakt_voor_bij_artikel_klein.jpg

  Both ENDS Politiek Cafe: Climate funding going South?

  18 oktober 2011

  Kleinschalige adaptatiemaatregelen in ontwikkelingslanden zijn vaak moeilijk van de grond te krijgen omdat overheden, ontwikkelingsbanken en donoren over het algemeen liever grotere projecten financieren. Eén groot project is overzichtelijker en zichtbaarder dan tien kleine. Toch is het uitermate belangrijk dat juist die kleinschalige initiatieven - gebaseerd op kennis en behoeften van lokale gemeenschappen- ondersteund worden. Hoe kun je ervoor zorgen dat dit soort - vaak zeer effectieve - lokale projecten de weg vinden naar de juiste fondsen en omgekeerd?


 • toekomstdag_262.jpg

  De toekomst van ontwikkelingssamenwerking besproken

  11 oktober 2011

  Waar gaat het heen? Is er nog een toekomst voor ontwikkelingssamenwerking? En welke rol heeft Nederland daarin? Moeten NGO's, overheden en bedrijven meer gaan samenwerken? Dit zijn slechts voorbeelden uit de reeks vragen die aan de orde kwamen tijdens het ronde tafel debat waar Daniëlle Hirsch, directeur van Both ENDS, als één van de experts voor was uitgenodigd. Het debat was één van de onderdelen van de 'Toekomstdag', die was georganiseerd door ISDuurzaam en die plaats vond op 7 oktober jl. in Amsterdam.


 • foto_button_small.jpg

  Pitstop Zweedse activisten op weg naar Brussel

  11 oktober 2011

  Met een busje reizen ze vanuit Zweden naar Brussel om aandacht te vragen voor de negatieve gevolgen van Europese Partnerschap Akkoorden (EPA's) tussen de EU en de ACP-landen voor lokale gemeenschappen in Afrika. Voor NGO 'Afrikagrupperna' uit Stockholm een goede afsluiting van de campagne die zij de afgelopen maanden in Zweden hebben gevoerd.


 • flag_2colors_copy.jpg

  Analyse van EU Mandaat over Internationale Investeringen

  6 oktober 2011

  Op 12 september 2011 heeft de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van de EU het onderhandelingsmandaat ter bescherming van investeringsmaatregelen in het kader van de voorgestelde vrijhandelsovereenkomsten met India, Singapore en Canada, officieel goedgekeurd. De geheimzinnige wijze waarop dit onderhandelingsmandaat werd goedgekeurd roept een aantal legitieme vragen over het algehele proces.


 • Politiek_caf_kl_copy.gif

  Both ENDS Politiek Café over adaptatie op woensdag 12 oktober

  ADAPTS, een gezamenlijk initiatief van Both ENDS, ACACIA Water, IVM en onze zuidelijke partners - nodigt u uit om ons Politiek Café in café Dudok bij te wonen op woensdag 12 oktober van 16:00 tot 18:00 uur.


 • Mathew-150x150.jpg

  John Mathews gekozen als bestuurslid van IFOAM

  5 oktober 2011

  John Matthew, mede-oprichter en directeur van de Keystone Foundation en Last Forest Enterprises Ltd, India, is gekozen tot lid van het bestuur van IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements). Both ENDS werkt nauw samen met Mathews, die zich al jaren inzet om de positie en van kleinschalige producenten te verbeteren, ook die van producenten in zeer afgelegen inheemse gemeenschappen.


 • Wangari_Maathai_portrait_by_Martin_Rowe.jpg

  30 miljoen bomen tegen armoede en onrecht

  5 oktober 2011

  Inmiddels is het al uitgebreid in het nieuws geweest: op 25 september jl. overleed de Keniaanse activiste Wangari Muta Maathai op 71-jarige leeftijd. Jarenlang streed ze tegen armoede, vernietiging van de natuur, corruptie en vrouwendiscriminatie via een integrale aanpak van deze onderling verweven problemen. Ze kreeg hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede in 2004 en was een voorbeeld voor vele Afrikaanse vrouwen.

   


 • 111005_meeting_with_Stuart_Hugo_Jabini.doc.JPG

  Both ENDS steunt Stuart Hugo Jabini

  5 oktober 2011

  Stuart Hugo Jabini, opgegroeid binnen de Saramakagemeenschap rondom de Surinamerivier, heeft zich met succes verzet tegen plannen van de Surinaamse regering om het bos kappen waarin zijn gemeenschap leeft. Namens hem heeft het Forest People Programme (FPP), een non-gouvernementele organisatie die opkomt voor de rechten van inheemse volken, een zaak tegen de Surinaamse overheid gewonnen aan het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten. Deze rechtbank verbood de plannen op het grondgebeid van het Saramaka volk te exploiteren. Dit resulteerde in een internationale doorbraak voor inheemse volkeren en stammen om aantasting van hun leefgebied te voorkomen.


 • P1010166.jpg

  Zet mensen centraal in internationale richtlijnen over landgebruiksrechten

  5 oktober 2011

   Op dinsdag 4 oktober vond in Brussel een EU vergadering plaats over de Europese inzet voor de FAO onderhandelingen over de Voluntary Guidelines on Responsible Governance of Tenure of Land and Other Natural Resources in the Context of National Food Security. In een gezamenlijke brief naar Gerda Verburg, permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de FAO (de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties) in Rome, wijst Both ENDS er samen met andere Nederlandse maatschappelijke- en milieuorganisaties op dat in de Voluntary Guidelines de prioriteit moet liggen bij kleinschalige producenten -boeren, vissers, veehouders en bosbewoners.


 • 1rally_India_EU_FTA_klein.jpg

  Indiërs protesteren tegen vrijhandelsakkoord tussen de EU en India

  27 september 2011

   Begin september vond in Brussel de veertiende ronde van handelsbesprekingen tussen de EU en India plaats. Lokale organisaties in India vrezen dat de uitkomst van deze onderhandelingen negatieve gevolgen zal hebben voor hun levensonderhoud en hun toegang tot natuurlijke hulpbronnen. Ook zijn zij bang voor een toename van politieke conflicten en mensenrechtenschendingen in hun land. Tijdens verschillende recente demonstraties, zoals een manifestatie vorige maand in de grensplaats Moreh, Manipur in Noord-Oost India, uitten burgers deze zorgen.

   


 • Jaarverslag_2010_142x106.jpg

  Jaarverslag Both ENDS online: een terugblik op 2010

  27 september 2011

  Both ENDS heeft ook in 2010 flink aan de weg getimmerd en veel dingen ten goede zien veranderen. Overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven ontwikkelen steeds meer 'groene' strategieën. Maar in deze mondiale economie is duurzaamheid zeker nog geen vanzelfsprekendheid. Er is dus nog veel werk te verrichten, en Both ENDS gaat hiermee door. Lees ons jaarverslag om een beeld te krijgen van onze activiteiten in 2010.


 • Mina._Guillaume_Collanges-2009.jpg

  Werken aan gendergelijkheid in Afrika, Azië en Latijns Amerika

  27 september 2011

  Drie partnerorganisaties van Both ENDS presenteerden 14 september in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam hun ervaringen met een door Both ENDS ontwikkelde methode om gender te integreren in hun werk op het gebied van toegang tot natuurlijke hulpbronnen. De presentaties van de drie organisaties, uit Togo, Colombia en Bangladesh, gaven het resultaat weer van een proces dat ieder van hen begin 2010 was begonnen, en vormden de basis voor een breder debat met andere milieu- en ontwikkelingsorganisaties.


 • 110921_Interview_Pieter_met_BARCIK_copy.gif

  Interview met Sukanta Sen (BARCIK)

  21 september 2011

  Pieter Jansen, programme officer bij Both ENDS, interviewde Sukanta Sen van het Bangladesh Resource Center for Indigenous Knowledge (BARCIK). BARCIK is werkzaam op het gebied van milieu, behoud van biodiversiteit en ontwikkeling. Zij zetten zich in om lokale en inheemse kennis in ontwikkelingsprojecten te bevorderen en voor de versterking van de positie van lokale en inheemse gemeenschappen.


 • BE_logo_connecting.gif

  [Nieuwe film] Dialoog over de bossen, bestuur en klimaatveranderingen

  19 september 2011

  Adjunct-directeur Paul Wolvekamp van Both ENDS woonde de 10e dialoog bij over de bossen, bestuur en klimaatveranderingen. Deze conferentie werd georganiseerd door de Rights and Resources Initiative (RRI) en Oxfam Novib en vond plaats in Den Haag op 7 september.


 • Port_of_Rotterdam_Uitdragerij.jpg

  Europese wet dwingt export krediet bedrijven verantwoording af te leggen

  13 september 2011

  Met een overweldigende meerderheid -  643 stemmen voor, 20 tegen en 9 onthoudingen -  is zojuist in het Europees Parlement een wet goedgekeurd die overheidsgesteunde exportkredietverzekeraars (ECAs) van de EU lidstaten dwingt meer verantwoording af te leggen over de sociale, milieu en mensenrechten effecten van door ECAs gesteunde transacties. Vanaf volgend jaar zullen alle ECAs hierover jaarlijks verslag moeten uitbrengen aan de Europese Commissie en het Europees Parlement. 

   

  Both ENDS is lid van het ECA-Watch netwerk, dat exportkredietverzekeraars monitort en een transparanter, duurzamer en sociaal rechtvaardiger ECA-beleid stimuleert. Wij zijn vanzelfsprekend erg blij met de uitkomst van de stemming en hopen dat dit het begin zal zijn op de lange weg naar een groen, rechtvaardig investeringsbeleid vanuit de EU. 


 • Rain_forest_Uganda.jpg

  Regering Oeganda lijkt te zwichten voor druk van milieuactivisten

  13 september 2011

  President Museveni liet afgelopen week weten dat de regering niet per definitie zal vasthouden aan het voornemen om één derde van het Mabira regenwoud vrij te maken voor de teelt van suikerriet. De president liet weten dat hij in principe open staat voor alternatieve manieren om de Oegandese suikerproductie te verhogen. Eerder had Museveni laten weten dat zijn besluit vast stond, maar onder grote druk van nationale en internationale milieuactivisten (waaronder Oegandees parlementslid Beatrice Anywar) was hij uiteindelijk bereid tot het bekijken van alternatieven.


 • Gender.jpg

  Both ENDS nodigt u uit voor gender workshop op 14 september 2011, Amsterdam

  8 september 2011

  Both ENDS en partnerorganisaties Amichocó (Colombia), BARCIK (Bangladesh) en ANCE (Togo) onderkennen de belangrijke rol die genderongelijkheid speelt in milieu - en ontwikkelingsvraagstukken. Gezamenlijk zijn we daarom begonnen met het testen van een praktische benadering waarmee gender een vaste plaats krijgt in ons werk op het gebied van hat management van natuurlijke hulpbronnen. Hoewel de praktijk waarin de  organisaties werken zeer divers is, is de geteste benadering algemeen toepasbaar.


 • Foto_IR_toegangsweg.jpg

  Illegale bouw van Xayaburi dam

  5 augustus 2011

  Ondanks het feit dat Laos haar buurlanden heeft laten weten de bouw van de Xayaburi dam in de Mekong rivier officieel uit te stellen, blijken er illegaal werkzaamheden plaats te vinden. Na massaal protest uit binnen- en buitenland zag de regering van Laos zich in april dit jaar genoodzaakt de bouw op te schorten, totdat de gevolgen voor mens en milieu duidelijk zouden zijn onderzocht. Rond de plek waar de dam moest komen worden nu echter mensen van hun land verdreven, een weg aangelegd voor de aanvoer van bouwmateriaal en bos gekapt.


 • rivier_bij_grens_Nepal_4.jpg

  West Seti dam op de lange baan

  2 augustus 2011

  Na een campagne van 15 jaar, gevoerd door verschillende organisaties uit Nepal en het buitenland onder leiding van Nepalese NGO WAFED, zijn de plannen voor de bouw van de West-Seti-dam in Nepal op de lange baan geschoven. In 2010 was de Asian Development Bank (ADB) al gedwongen zich terug te trekken uit het project omdat zij haar eigen beleid met betrekking tot het vrijgeven van informatie, inspraak, milieu en de rechten van de inheemse bevolking in het getroffen gebied niet naleefde. De beslissing van de regering van Nepal om geen toestemming te verlenen voor de bouw aan Australisch bouwbedrijf Snowy Mountains Engineering Corporation (SMEC), bewijst eens temeer dat campagnes als deze succesvol kunnen zijn.


 • Nile_by_Fieldtripp.jpg

  Frank Muramuzi (NAPE) waarschuwt voor waterkrachtcentrales in de Nijl

  27 juli 2011

  In de driedelige serie Struggle Over the Nile, onderzoekt Al Jazeera de oorsprong en de hedendaagse realiteit van conflicten rondom de Nijl. De Nijl is de langste rivier ter wereld: een 7,000 km lange levensader voor bijna 400 miljoen mensen. Het is een bron van levensonderhoud, maar ook van spanningen - en zelfs potentiële conflicten.


 • Pen_en_papier.jpg

  Small Grants; twee dagen voor een mooiere toekomst

  26 juli 2011

  Met een microlening van EUR 1000 een waterscheiding herbeplanten met bomen: tien jaar later zorgt deze investering er nog altijd voor dat een complete gemeenschap schoon drinkwater heeft. Dit kleine succes werd onder meer afgelopen april besproken bij 'Small Grants', een tweedaags evenement dat al jaren georganiseerd word door Both ENDS.


 • 110725_teaplantation.jpg

  Organische thee in Sri Lanka is kansrijk

  25 juli 2011

  Het drinken van thee is in de loop der eeuwen een vast onderdeel geworden van verschillende culturen over de hele wereld. De productie van thee gaat echter met allerlei problemen gepaard. Er vindt grootschalige ontbossing plaats, veelvuldig gebruik van bestrijdingsmiddelen zorgt ervoor dat grond en water worden verontreinigd en theeplukkers werken vaak in erbarmelijke omstandigheden tegen een veel te laag loon. In Colombo, Sri lanka, vond op 18 juli jl. een symposium plaats, genaamd 'Transforming Sri Lanka's Tea Sector To Meet New Market Realities', waar ideeën en ervaringen werden uitgewisseld die zijn opgedaan met het verbouwen van organische thee.


 • 1110714_Conferentie_Hongarije_MP.doc.jpg

  Europese ministerraad geïnformeerd over uitkomst veeteelt-conferentie

  21 Juli 2011

  EU-ministers van Landbouw zijn door voorzitter Hongarije op de hoogte gebracht over de conclusies van een driedaagse conferentie over hoe het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) een duurzame veehouderij kan bevorderen. De conferentie werd georganiseerd met de steun van Both ENDS door een consortium van Europese NGO's en fair trade organisaties. 80 vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties uit 15 Europese landen kwamen bijeen in Debrecen (Hongarije) om te bespreken hoe in de toekomst het GBL kan bijdragen aan een duurzame veehouderij in Europa.


 • 110721_Empty_desk_Stephen_Edmonts_TSE_copy.gif

  XS4ALL voorziet kantoor Both ENDS van nieuw meubilair

  21 juli 2011
  Internetprovider XS4ALL verhuisde onlangs naar een nieuw hoofdkantoor en zocht een goede bestemming voor haar kantoormeubilair. Het Both ENDS kantoor in Amsterdam is de gelukkige ontvanger. Wij willen XS4ALL hartelijk bedanken voor deze donatie en wensen hen veel werkplezier toe op hun nieuwe hoofdkantoor.


  Foto door Stephen Edmonts

 • Geld.jpg

  Nieuwe video: buitenlandse visies op de Griekse schuldencrisis

  20 juli 2011


  De schuldencrisis zoals Griekenland die momenteel ervaart is niet uniek. In de vorige eeuw gingen landen als Peru en de Filippijnen al gebukt onder enorme staatsschulden, die onder meer voortkwamen uit te hoge leningen van buitenlandse banken. In 2001 was het Argentinië dat zwaar in de problemen kwam, toen bleek dat de schulden nauwelijks meer betaald konden worden en de muntkoers naar beneden duikelde.


 • 1110707_Seatini_MP.jpg

  Is een vrijhandelszone in het voordeel van de East African Community?

  13 juli 2011

  In juni 2010 heeft de East African Community (EAC) besloten voorlopig af te zien van een economisch partnerschap met de Europese Unie (EU). Een dergelijke overeenkomst zou uiteindelijk een vrijhandelszone tussen de EU en de EAC tot stand brengen. Op het eerste gezicht lijkt dit de EAC voordelen op te leveren, maar is dit werkelijk het geval? Benjamin William Mkapa, voorzitter van South Centre en voormalig president van Tanzania (1995-2005), meent dat de EAC voornamelijk fincancieel nadeel zal ondervinden van een vrijhandelszone met de EU.


 • Tunesie_BE_3.jpg

  Verslag conferentie Tunis

  28 juni 2011

  Waterbedrijven in Nederland hebben sinds kort door de zogenaamde 1% regeling de mogelijkheid om één procent van hun omzet te investeren in duurzame armoedebestrijding. Momenteel vindt in Tunis een bijeenkomst plaats die dient ter voorbereiding van het zesde Wereld Water Forum dat in Marseille plaatsvindt in 2012. Op de bijeenkomst wordt door verschillende partijen en internationale beleidmakers gekeken naar de mogelijkheid voor uitbreiding van de 1% regeling voor waterbedrijven op mondiaal niveau. De bedoeling is om de resultaten in 2012 te presenteren in Tunis. Tobias Schmitz van Both ENDS is erbij als afgevaardigde van de WASH-coalitie. Hieronder een verslag.


 • EFC_logo.jpg

  Both ENDS levert bijdrage aan conferentie European Foundation Centre

  26 mei 2011

  Both ENDS is co-host bij twee bijeenkomsten die zijn georganiseerd binnen de jaarlijkse conferentie van de EFC (European Foundation Centre). Deze keer wordt die van donderdag 26 tot en met zaterdag 28 mei gehouden in Cascais, Portugal.


 • Woman_miner.JPG

  Fairtrade-Fairmined goud te koop in Nederland

  21 april 2011

  De winning van goud is een van de meest vervuilende en gevaarlijke praktijken die bestaan. Duurzaam gewonnen goud, het zogenaamde 'Oro Verde', was tot voor kort slechts verkrijgbaar via een handjevol importeurs. Nu is er een nieuw, officieel en internationaal erkend keurmerk voor goud: de Fairtrade-Fairmined (FT FM) standaard. Een aantal mijnbouworganisaties in Bolivia en Colombia is al gecertificeerd en de eerste sieraden van FT FM goud zijn via een select groepje juweliers te koop.


 • Water_Amazonia_2.jpg

  Presentatie aan Kamerleden over “Water voor ontwikkeling”

  12 april 2011

  Het WAter Sanitatie en Hygiëne (WASH) -platform organiseert op 13 april aanstaande samen met Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA), een informatiebijeenkomst voor Kamerleden en andere genodigden. Het WASH-platform bestaat uit 19 Nederlandse NGO's, waaronder Both ENDS, en werkt nauw samen met private bedrijven, drinkwaterbedrijven, waterschappen en kennisinstellingen. Gezamenlijk zetten zij zich in voor duurzame toegang tot veilig drinkwater, sanitatie, hygiëne, water voor economische ontwikkeling en het stimuleren van een slim en duurzaam gebruik van ecosystemen in ontwikkelingslanden.


 • foto_euro-biljetten.jpg

  Europees Parlement eist transparantie Export Credit Agencies (ECA’s)

  8 april 2011

  Het Europees Parlement heeft tijdens haar plenaire vergadering op 5 april een voorstel aangenomen dat zogenaamde Export Credit Agencies (ECA's) tot grotere openheid aanzet. Hoe worden sociale en milieurisico's in de besluitvorming meegenomen door ECA's? Wie profiteert van ECA-steun en wie betaalt de rekening? ECA's moeten voortaan, als het aan het Parlement ligt, in al hun activiteiten rekening houden met voorwaarden op het gebied van mensenrechten die vastgesteld zijn door de EU. Verder is het de bedoeling dat subsidiëring van projecten voor fossiele brandstof geleidelijk wordt afgeschaft, zoals al in 2009 door de G20 is afgesproken.


 • foto_Jessica_Bekker.jpg

  Politiek Café Both ENDS zet water op de kaart.

  1 april 2011

  Vijf panelleden gingen de discussie aan met het publiek tijdens het Politiek Café dat op 23 maart plaatsvond in café Dudok in Den Haag. Een groot aantal belangstellenden, afkomstig uit waterbedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheid, was op de bijeenkomst afgekomen Het mensenrecht op water en sanitatie is een actueel onderwerp waar veel interesse voor bestaat.


 • 110328_foto_bij_bericht_Nathalie_en_Karen.jpg

  Liever een eerlijke groene economie dan een inhumane bio-economie.

  28 maart 2011

  Nathalie van Haren en Karen Witsenburg zijn beiden senior beleidsmedewerker bij Both ENDS. Ze reageren op een artikel op 10 maart in Trouw stond, waarin het rapport "Naar de kern van de bio-economie - duurzame beloftes van biomassa in perspectief" van het Rathenau Instituut werd besproken. De studie bekijkt de beloftes van een economie die gebaseerd is op planten - in plaats van op fossiele brandstoffen - als grondstof voor materialen en energie. Het Rathenau Instituut geeft met de studie een opmaat voor een visie op een duurzame economie. Volgens Van Haren en Witsenburg is deze visie helaas, net als de beleidsdiscussie die in Den Haag plaatsvindt, verre van volledig.


 • 110314_afbeelding_politiek_cafe_23_maart_2011_resized.gif

  Both ENDS POLITIEK CAFÉ

  14 maart 2011

  Op woensdag 23 maart 2011 organiseert Both ENDS een Politiek Café. Staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking, Ben Knapen, wil dat Nederlandse bedrijven aan ontwikkelingssamenwerking doen. 'Nederland Waterland' wil zich richten op haar expertise: water. Nederlandse drinkwaterbedrijven als Vitens en Evides werken al samen met drinkwaterbedrijven in Ghana, Mozambique, Vietnam en Suriname.
  Het Politiek Café wordt valt samen met 'Wereld Water Week' om om juist nú beleidsmakers, bedrijven en experts uit het veld samen in debat te laten gaan over deze nieuw ingeslagen weg. Het debat zal in het engels worden gehouden en zal plaatsvinden van 17.30 tot 19.30 uur in Café Dudok, Hofweg 1 /A, Den Haag.


 • 110309_dam_brazilie.jpg

  Braziliaans gerechtshof verwerpt verbod op bouw Belo Monte dam

  9 februari 2011

  Het gerechtshof in Brazilie heeft een gerechtelijk bevel, dat eerder was uitgevaardigd door een lager gerechtshof tegen de bouw van de omstreden Belo Monte dam, verworpen. De bouw van de dam heeft desastreuze gevolgen voor natuur, milieu en bevolking in het gebied. Bovendien is nog maar de vraag of de opbrengsten uiteindelijk opwegen tegen de kosten en tegen de schade.


 • 20100618-great-green-wall-map.jpg

  Financiële steun voor Great Green Wall

  7 maart 2011

  Belangrijke donoren en fondsen hebben financiële steun toegezegd aan de Pan-Afrikaanse 'Great Green African Wall' (GGW), ofwel de 'Grote Groene Afrikaanse Muur'. Dit werd duidelijk tijdens een bijeenkomst van de Conventie ter Bestrijding van Verwoestijning van de Verenigde Naties (UNCCD), die eind februari plaats vond. In totaal is ongeveer 3 miljard Amerikaanse dollars toegezegd. De beoogde 'Great Green Wall', zal ten minste 15 kilometer breed en 8000 kilometer lang moeten worden en door 11 landen ten zuiden van de Sahara lopen. Het wel of niet slagen van het project zal afhangen van de wijze waarop het wordt uitgevoerd.


 • geld_110303.jpg

  Brief aan commissie voor eerlijk investeringsbeleid.

  3 maart 2011

  De leden van de 'Commissie voor Internationale Handel' van het Europees Parlement ontvingen in de laatste week van februari 2011 een brief, ondertekend door 120 NGO's. Door middel van deze brief roepen de organisaties het Europees Parlement op een evenwichtiger investeringsbeleid te voeren.


 • panamacanal.jpg

  Atradius DSB overweegt steun voor uitbreiding Panama-kanaal

  18 februari 2011

  Atradius DSB (Dutch State Business), de uitvoerder van het exportkredietverzekerings programma van de Nederlandse overheid, kondigde eind 2010 aan de uitbreiding van het Panama-kanaal te willen steunen. Volgens het lokale Gatún Lake Defense Committee zal het project in zijn huidige vorm zeer schadelijk zijn voor het milieu en onnodige kosten met zich meebrengen. Both ENDS heeft Atradius DSB recentelijk van deze bezwaren op de hoogte gesteld. Het bedrijf overweegt nu of het de bezwaren zal meenemen in de uiteindelijke beslissing over het al dan niet verlenen van een verzekeringspolis.


 • Vlaggen_Eur._Parlement_resized.jpg

  Europees Parlement stemt over bescherming investeringen buitenland

  17 Februari 2011

  De Europese Commissie staat op het punt om belangrijke beslissingen te nemen over de toekomst van zogenaamde BIT's (Bilateral Investment Treaties). Deze internationale verdragen zijn bedoeld om bedrijven die investeren in het buitenland, te beschermen. Ze zijn bindend, maar dreigen daarom vaak de sociale en milieuwetgeving te ondermijnen die de landen waar geïnvesteerd wordt zouden willen toepassen. Op 3 maart stemt het Europees Parlement over de hervorming van dit beleid.


 • Belo_monte_dam.jpg

  Braziliaanse overheid stemt toe in bouw omstreden Belo Monte dam.

  4 februari 2011

  Ondanks fel protest van de lokale bevolking en het verbod van de Federale overheid van de staat Pará heeft de Braziliaanse regering op 26 januari 2011 toestemming gegeven voor de bouw van de Belo Monte Dam in de Xingu Rivier.


 • Mortarboard.gif

  Bestuurslid Both ENDS benoemd tot hoogleraar Ontwikkeling in Afrika

  2 februari 2011

  'Silverlining Africa': Afrika krijgt een zilveren randje 

  "Afrika staat aan de vooravond van een economische doorbraak". Dit zei prof. dr.Ton Dietz in zijn redevoering aan de Universiteit van Leiden, waar hij op 14 januari 2010 tot hoogleraar Ontwikkeling in Afrika is benoemd. Dietz is tevens directeur van het Afrika Studie Centrum en bestuurslid van Both ENDS.


 • 110125_bujagali_falls_2.jpg

  Het EIB klachtenbeleid is slechts een ‘groene wasmachine’

  2 februari 2011

  De Europese Investeringsbank (EIB) heeft 40 miljoen Euro extra uitbetaald voor de Bujagalidam in Oeganda, terwijl klachten van de lokale gemeenschappen nog altijd niet zijn beantwoord. De dam is in opspraak vanwege de enorme sociale impact en de grote gevolgen voor het milieu. "Door het eigen klachtenbeleid te verwaarlozen, laat de EIB zien niets meer te zijn dan een groene wasmachine", stellen verschillende maatschappelijke organisaties.


 • Mabira13_Small_.JPG

  Oegandees OM trekt aanklacht tegen demonstranten in

  17 januari 2011

  In april 2007 organiseerde een aantal Oegandese milieubewegingen een demonstratie in de hoofdstad Kampala. Zij protesteerden tegen plannen van de Oegandese regering om suikerfabrikant 'Sugar Corporation of Uganda Limited' (SCOUL) een vergunning te verlenen voor de kap en exploitatie van grote stukken van het oeroude Mabirawoud. De vreedzame demonstratie werd hard uiteengeslagen door militairen en de Oegandese politie, demonstranten werden aangeklaagd. Door internationale media-aandacht kon de Oegandese regering niet anders dan de vergunning voor de kap vernietigen en de aanklacht tegen de demonstranten intrekken.


 • indianenleiders_Small_2.jpg

  Jonge indianenleiders maken zich sterk voor toekomst Amazone

  17 januari 2011

  Felsi Gonzales uit Bolivia en Gamaniel Lopez uit Peru lopen beiden de kans om hun land te verliezen vanwege de geplande bouw van grote stuwdammen in de Amazone. Zij zijn twee van een twintigtal jonge indianenleiders uit Peru, Ecuador, Bolivia, Brazilie, Venezuela en Colombia, die deelnemen aan een training. Deze training is die onderdeel is van een tweejarig project, georganiseerd door Both ENDS en Cross Cultural Bridges. Tussen 19 en 29 november was het Braziliaanse regenwoud (nabij Santarem) de locatie van deze unieke activiteit. Sanderijn van Beek van Both ENDS was er even bij om de sfeer te proeven.


 • 101213_kolenschip_4.jpg

  Van Tongeren (GrL) stelt vragen over import kolen uit Colombia

  13 december 2010

  Een paar weken na de hoorzitting over de herkomst van kolen plaatsvond op 18 november, stelde Liesbeth van Tongeren schriftelijke vragen aan de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over de import van Colombiaanse kolen naar Nederland. Om te voorkomen dat de politieke interesse voor het onderwerp vervliegt, stelde zij het probleem van de transparantie van de kolenketen nogmaals ter discussie.


 • 101207_regreening.jpg

  Regreening the Sahel in Nieuwsuur

  7 december 2010

  Woensdagavond 8 december zendt het programma Nieuwsuur een documentaire uit over vergroening in Mali, Afrika. De documentaire is gemaakt in samenwerking met onze partner SahelECO, die zich in Mali bezig houdt met vergroening.


 • Genoeg_Genoeg.gif

  GENOEG=GENOEG

  2 december 2010

  De regering dreigt dubbel te bezuinigen op de hulp die rechtstreeks terecht komt bij ondernemende mensen en hun organisaties in arme landen. Na een forse eerste korting begin november, wil de regering nu opnieuw snijden in deze hulp. Daardoor worden zij met meer dan een derde gekort. GENOEG=GENOEG!


 • 101129_Nieuwsbericht_kolen.JPG

  Both ENDS informeert Tweede Kamer over Nederlandse kolenimport

  29 november 2010

  Op 18 november 2010 organiseerde de vaste Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een hoorzitting over de sociale en milieugevolgen van Nederlandse kolenimport in ontwikkelingslanden. Anouk Franck van Both ENDS wees de commissie op de desastreuze gevolgen voor mens en natuur rond de mijnen en stelde de commissie voor een aantal richtlijnen op te stellen voor Nederlandse energiemaatschappijen die hun kolen halen uit landen als Indonesië, Colombia en Zuid-Afrika.


 • 3292680777_4db65cebe8_b.JPG

  Gibe 3 project heeft ernstige gevolgen voor lokale bevolking

  25 november 2010

  Een grote stuwdam bedreigt de Omo rivier in Ethiopië en het Turkanameer in Kenia. Als de dam wordt voltooid, zal dat het milieu in het gebied verwoesten en verstrekkende gevolgen hebben voor de honderdduizenden mensen die in het gebied wonen. Als gevolg van aanhoudende protesten en studies over de gevolgen van de dam, hebben verschillende financiers hun lening teruggetrokken. Helaas heeft de Industrial Commercial Bank of China nu een lening ter beschikking gesteld voor verdere financiering van het project.


 • Pantanal_Raphael_Milani_Flickr_copy.gif

  ECOA en Probioma 20 jaar, felicitaties uit Nederland!

  6 oktober 2010

  Ruim 15 jaar geleden begon de samenwerking tussen Both ENDS, het Braziliaanse ECOA en het Boliviaanse Probioma. De milieu organisaties uit Latijs Amerika vieren dit jaar hun 20 jarig bestaan. Dat de samenwerking met Nederland al zo lang stand houdt komt door een groot wederzijds vertrouwen en een gemeenschappelijke geest in denken en doen. Tamara Mohr en Nathalie van Haren, beide werkzaam bij Both ENDS, vertellen over een bijzondere samenwerking.


 • 100630_Agrofuels_TSE.gif

  Huidige agrobrandstoffen niet beter voor klimaat

  Aan elke liter benzine of diesel die getankt wordt, moet volgens de Europese Unie in 2020 10% agrobrandstof zijn toegevoegd. Echter, de huidige agrobrandstoffen zoals palmolie, soja en koolzaad zijn niet beter voor het klimaat.


 • 100628_Netwerk_kolen_TSE_copy.gif

  Netwerk uitzending: Stroom stinkt! Both ENDS partners vertellen.

  Dinsdag 29 juni en donderdag 1 juli zendt het actualiteitenprogramma Netwerk twee items - Stroom stinkt! - uit over de herkomst van in Nederland gebruikte steenkolen. Veel Nederlandse energiemaatschappijen gebruiken voor de opwekking van stroom kolen uit ontwikkelingslanden als Zuid-Afrika en Colombia. De werkomstandigheden in de mijnen zijn vaak heel slecht en de winning heeft enorme gevolgen voor het lokale natuur- en leefmilieu. Landbouwgronden worden verwoest en grond- en drinkwater raken vervuild met chemicaliën gebruikt in de mijnen. Both ENDS' partners uit Zuid-Afrika en Colombia doen in de uitzending hun verhaal.


 • 100601_Save_the_Mekong.gif

  Red de Mekong

  De Mekong is een van de grootste rivieren in de wereld. Ze stroomt van Tibet door de Chinese provincie Yunnan, Birma, Laos, Thailand, Cambodja naar Vietnam. Het stroomgebied van de Mekong heeft na de Amazone de rijkste biodiversiteit op aarde. Meer dan 1200 soorten vis zijn er ontdekt. De rivier biedt tevens huis aan de zeldzame zoetwater dolfijn. Maar de regio is in gevaar door de bouw van talrijke dammen. Both ENDS nodigt u uit voor een debat: 22 juni 2010, 17:30 - 19:30, Nieuwspoort, Den Haag.


 •  

  Both ENDS succesvol door eerste subsidieronde (MFS2)

  Both ENDS is succesvol door de eerste fase van de lopende subsidieronde MFS2 gekomen. Samen met de organisaties Milieudefensie/Friends of the Earth International, NIZA (Netherlands Institute for Southern Africa), Schone Kleren Campagne/Clean Clothes Campaign, SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations) en Transnational Institute (TNI) diende Both ENDS een voorstel in. De goedkeuring van de pre-proposals van de door Both ENDS geleide Fair, Green and Global Alliance en de alliantie van Cordaid, waar Both ENDS mede-indiener is, bevestigt de waarde van Both ENDS en ons netwerk van zuidelijke organisaties voor het Nederlandse en internationale ontwikkelingsdebat.


 • Political_Cafe_Coals.gif

  Politiek Café: Op hete kolen

  Op 25 maart organiseert Both ENDS een Politiek Café, van 18 - 20 uur in het Nutshuis in Den Haag. Met een aantal interessante gasten gaan we deze avond in debat over Nederlandse energie en kolenwinning in ontwikkelingslanden. Dat kolenenergie slecht is voor het milieu is bij iedereen bekend. Maar dat de meeste Nederlandse steenkolen bij de winning in landen als Zuid-Afrika, Colombia en Indonesië grote schade aanricht aan mens en milieu is erg onbekend. Voor Both ENDS rede te meer om hierover met u in discussie te treden, u bent van harte uitgenodigd!


 • 100128_WRR_rapport.gif

  Reactie Both ENDS op het WRR rapport

  Zoals velen die zich met internationale samenwerking bezighouden, heeft Both ENDS met nieuwsgierigheid uitgekeken naar het verschijnen van het laatste WRR rapport. 'Minder pretentie, meer ambitie'. Both ENDS heeft het rapport gelezen vanuit de eigen missie en kerncompetentie, namelijk het ondersteunen van maatschappelijke organisaties ten behoeve van ecologische duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid.


 • 100121_Hongarije_verbiedt_gebruik_cyanide_ST_copy.gif

  Hongarije verbiedt gebruik cyanide in de mijnbouw

  Het Hongaarse parlement heeft zich op 7 december 2009 met overgrote meerderheid uitgesproken tegen het gebruik van cyanide bij de winning van goud. Hongarije stelt hiermee wereldwijd een nieuwe standaard op milieugebied en kan zo een voortrekkersrol gaan spelen bij een verbod op het gebruik van cyanide in de mijnbouwsector in Europa.


 • Sojabarometer_2009.gif

  Slechts 4 % verantwoorde soja in Nederland lancering sojabarometer 2009

  Uit onderzoek in opdracht van 10 Nederlandse ontwikkelings- en milieuorganisaties blijkt dat er in 2008 slechts 4 % verantwoorde soja in Nederland werd verwerkt, geconsumeerd of verhandeld. De sojabarometer 2009, een initiatief van de Nederlandse sojacoalitie, geeft dat aan.


 • Politiek_Cafe_klimaat_debat.gif

  Europese klimaatambities niet coherent met EIB investeringen

  In de aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen, organiseerde Both ENDS een Politiek Café in Den Haag op vrijdag 20 november. Samen met de Zuidelijk partners GAMBA en NAPE, hield Both ENDS investeringen van de Europese Investeringsbank (EIB) tegen het licht. Want in hoeverre houden ze rekening met gevolgen van klimaatverandering? En hoe consistent is hun klimaatbeleid in vergelijking met de ambities die de EU heeft voor Kopenhagen?


 • Filmpje_Oeganda.gif

  NIEUW: bekijk documentaires over investeringen en klimaat!

  Een papierpulpfabriek in het Atlantisch regenwoud van Brazilië en een elektriciteit opwekkende dam in de bron van de Nijl in Oeganda, lijken op het eerste gezicht niet veel gemeen te hebben. Toch zijn beide projecten gefinancierd door de Europese Investeringsbank (EIB) en hebben beide projecten een aanzienlijke impact op de leefomgeving van de arme lokale bevolking.


 • World_Bank_RAW_copy.gif

  Een nieuwe klimaatbank? De Wereldbank begeeft zich op glad ijs

  De Wereldbank, een instelling die streeft naar duurzame mondiale ontwikkeling, wil zich nu profileren als de klimaatbank. Deze rol lijkt echter niet voor de hand te liggen en is eerder in tegenspraak met de uitvoering van haar beleid. Zo zijn criteria van haar klimaatinvesteringsfondsen niet ambitieus genoeg. De Wereldbank geeft bovendien aan zich niet met politieke beslissingen te willen bemoeien, terwijl oplossingen richting klimaatproblematiek mede via de politieke akkoorden bereikt zullen worden. Ook domineren Westerse landen de besluitvorming binnen de bank, en dat terwijl de klimaatproblematiek vooral juist de armere landen treft. Kortom: is de wereldbank wel zo geschikt voor deze rol als klimaatbank?


 • Palmolie_Flickr_by_a_rabin.gif

  Wereldbank legt investeringen in palmolie stil

  De Wereldbank heeft ermee ingestemd om alle nieuwe investeringen van de International Finance Corporation (IFC) - een onafhankelijk instituut van de Wereldbank gericht op de private sector - in de palm olie sector per direct op te schorten. In een brief aan de Both ENDS partner Forest Peoples Programme schrijft Robert Zoellick, president van de Wereldbank, dat ook alle bestaande investeringen opnieuw onder de loep genomen worden. Dit in afwachting van een aantal op te stellen waarborgen die schade aan mens en milieu moeten voorkomen.


 • Political_Cafe.jpg

  Politiek cafe. De koude kikker; NIEUWE TRAILER ONLINE

  Vrijdag 20 november 2009; 17u30 - 19u30; Het Nutshuis in Den Haag
  De wereld probeert in december een nieuw mondiaal klimaatverdrag tot stand te brengen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. De Europese Unie zegt grote ambities te hebben voor deze klimaattop in Kopenhagen. Maar de realiteit is dat de EU slechts voorwaardelijke doelstellingen stelt voor CO2 reductie binnen de eigen grenzen. Ook zijn er nauwelijks fondsen beschikbaar voor ontwikkelingslanden, waardoor deze niet adequaat kunnen inspelen op de huidige gevolgen van klimaatverandering. Daarbij opgeteld dat klimaat-onvriendelijke investeringen in bijv. grootschalige dammen of energieslurpende industrieën nog altijd op steun van de Europese Investeringsbank (EIB) kunnen rekenen, concluderen we dat het EU klimaatbeleid tegenstrijdigheden bevat. Hoe kan de EU zorgen voor een klimaatbestendiger en coherent beleid, en welke rol kan Nederland daarin spelen?


 • P_ez_P_rez.GIF

  Bekende econoom Páez Pérez geeft lezing in Amsterdam

  Dinsdag 3 november geeft Pedro Páez Pérez, voormalig minister van Economische beleidscoördinatie van Ecuador een lezing in Amsterdam. Pérez is ook medeoprichter van de Banco del Sur (Bank van het Zuiden), een Zuid-Amerikaans alternatief voor het IMF en de Wereldbank. Ook is Pérez lid van de VN Stiglitz commissie die zich inzet voor een rechtvaardiger monetair stelsel, naar aanleiding van de economische crisis. Pérez zal met name ingaan op de voorbeeldfunctie die de Banco del Sur gespeeld heeft in de huidige financiële crisis. Pérez is een duidelijk voorstander van de regionalisering van de financiële sector.


 • 1Pol_Caf_Infra.gif

  Politiek Café ‘Het veilige haventje’ druk bezocht

  Grootschalige damprojecten die het Amazone woud overspoelen. Wat kan Nederland als belangrijke handelspartner van Brazilië doen om te zorgen dat economische ontwikkeling voldoende rekening houdt met sociale en ecologische integriteit? Deze vraag stond woensdag 30 september centraal in het Politieke Café te Den Haag. Het debat, georganiseerd door Both ENDS, werd druk bezocht door o.m. beleidsmakers, politici, wetenschappers, NGO's medewerkers en studenten.


 • Pol_Caf_Infra.gif

  30 september: Politiek Cafe - Het veilige haventje

  Soja, suiker en hout, Nederland en Brazilië varen er wel bij. Duizenden schepen vervoeren jaarlijks miljoenen tonnen handelswaar vanuit de Amazone naar de Rotterdamse haven. Het stroomgebied van Rio Madeira, één van de belangrijkste vaarwegen in het Braziliaanse regenwoud, dreigt overspoeld te raken door brede wegen, grote dammen, nieuwe havens en vervuilende fabrieken. Deze infrastructuur dient de export te stimuleren. Economische ontwikkeling lijkt hier aanzienlijk uit de pas te lopen met sociale en ecologische integriteit. Wat kan Nederland als belangrijke handelspartner van Brazilië hieraan doen? Woensdag 30 september, van 17u30 - 19u30, organiseert Both ENDS een Politiek Cafe in het Nutshuis in Den Haag.


 • G20.gif

  G20 top: Balkenende ga voor duurzaam geld!

  In het kader van de komende G20 top in de Verenigde Staten schrijft Both ENDS samen met de organisaties SOMO, Tax Justice Nederland en Oxfam Novib een open brief aan Minister President Balkenende. Op 24 en 25 september vertegenwoordigt hij Nederland in gesprekken met negentien wereldleiders en de leiders van internationale financiële instellingen over het bestrijden van de mondiale crises.


 • Paper.gif

  Kanttekeningen bij beleidsnotitie Koenders

  Vlak voor het zomerreces behandelde de Tweede Kamer afgelopen woensdag de beleidsnotitie "Samen werken aan mondiale uitdagingen, Nederland en multilaterale ontwikkelingssamenwerking" van minister Koenders. Met multilateraal bedoelt Koenders de Verenigde Naties, Multilaterale Financiële Instellingen (MFIs) als de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en een aantal mondiale fondsen.


 • Drynet_17_juni.gif

  17 juni 2009: Werelddag tegen verwoestijning

  Het is vandaag - 17 juni - Werelddag tegen verwoestijning. Voor deze gelegenheid hebben wij een filmpje gemaakt dat de schoonheid, verscheidenheid en kracht van drylands en haar inwoners laat zien. Laat je inspireren!


 • 1Natje_Droogje_Cafe.gif

  Politiek Café en Expert Meeting droge gebieden: pittig debat!

  Woensdag 27 mei was het tweede Both ENDS Politiek Café van het jaar: Mijn Natje en Mijn Droogje, over verwoestijning en duurzaam landgebruik. Panelleden Judith Sargentini (GroenLinks), Lo Breemer (PvdA), Louk de la Rive Box (ISS), Chris Reij (Vrije Universiteit) en onze Afrikaanse gasten Noel Oettle (EMG, Zuid-Afrika) en Mamadou Goita (IRPAD, Mali) hadden een levendig debat met elkaar en het publiek.


 • web_award.gif

  Both ENDS partner NTFP-EP wint Filippijnse Web Award

  In de elfde editie van de Phillipine Web Awards is Both ENDS' partner Non Timber Forest Products-Exchange Programme (NTFP-EP) in de prijzen gevallen. De organisatie uit de Fillipijnen kreeg de eerste prijs in de categorie beste website van een non-profit organisatie. Het NTFP EP netwerk zet zich al jaren in voor lokale gemeenschappen die op duurzame wijze omgaan met de bosgebieden waarin ze leven.


 • Natje_Droogje_Cafe.gif

  27 mei POLITIEK CAFÉ: Mijn Natje en Mijn Droogje

  Droge gebieden bedekken een groot deel van het aardoppervlak: meer dan 40 % en zelfs meer dan tweederde van Afrika. Het overgrote deel van de allerarmsten op de wereld, 70% van de ernstig ondervoeden - ruim 600 miljoen mensen - leeft in deze gebieden. Geld en initiatieven om verwoestijning en andere vormen van landdegradatie tegen te gaan en de voedselproductiviteit in deze gebieden te verhogen zijn van levensbelang. Echter, deze noodzaak blijkt niet uit de praktijk van de internationale ontwikkelingssamenwerking.


 • 1Duurzame_Daalder_copy.gif

  Crisis Café en Expert meeting geslaagd

  Op 25 maart organiseerde Both ENDS een Politiek Café, 'De Duurzame Daalder' over de financiële crisis. Insteek van het debat was de mogelijkheden om tot een echt duurzame economie te komen, de zogenaamde Green New Deal. Panelleden Dani Wadada Nabudere (Marcus Garvey Pan-African Institute, Oeganda), Kavaljit Singh (Public Interest Research Centre, India), Gerhard Mulder (D66) en Ron Wit (Stichting Natuur en Milieu) gingen een boeiend debat aan over de noodzaak van een 'groene economie'.


 • Afrikadag.gif

  Kleurrijke Afrikadag 2009, 25 april in Den Haag

  Op zaterdag 25 april organiseert de Evert Vermeer Stichting de jaarlijks terugkerende Afrikadag. Dé dag waarop Afrika en ontwikkelingssamenwerking in de schijnwerpers staan. Spannende debatten met politici, boeiende colleges, tientallen workshops en een spetterend cultuurprogramma zijn de belangrijkste onderdelen van de EVS Afrikadag. Ook Both ENDS organiseert op de 2009 editie een boeiend debat.


 • Duurzame_Daalder_copy.gif

  25 maart Crisis Café: 'De Duurzame Daalder'

  Op 2 april 2009 probeert de G-20 - de groep van 20 economisch grootste landen ter wereld - met nieuwe, vooral korte termijn oplossingen te komen voor de financiële crisis. Nederland is geen lid, maar mag wel meepraten. Maar wat zou Balkenende voor de lange termijn aan veranderingen moeten bepleiten? Om hem te inspireren organiseert Both ENDS op  woensdag 25 maart 2009 een Crisis Café: 'De Duurzame Daalder'.


 • deal_or_no_deal.JPG

  Both ENDS steunt klimaatshow Deal or No Deal

  Maatschappelijke organisaties, waaronder Both ENDS, peilen bereidheid tot financiering klimaatbeleid.


 • Zonne-energie.gif

  Both ENDS op zonne-energie

  Sinds kort krijgt Both ENDS een gedeelte van haar energie direct van de zon. Op het dak van het kantoor aan de Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam staan inmiddels negentien zonnepanelen. Het jonge bedrijf Energieker plaatste de panelen en AT5 deed verslag.


 • Taskforce_copy.gif

  Both ENDS in adviescommissie Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen

  Op vrijdag 23 januari is de Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen onder leiding van Hans Alders gelanceerd. Samen met topmensen uit het bedrijfsleven, de wetenschap, lagere overheden en maatschappelijke organisaties gaat Daniëlle Hirsch, directeur Both ENDS, de uitdaging aan. De Taskforce gaat een visie ontwikkelen op hoe Nederland zijn beslag op natuurlijke hulpbronnen kan verminderen.


 • Orchid.gif

  Eerste duurzaam geproduceerde orchidee voor minister Cramer

  Het landelijke tuincentrum Life & Garden overhandigt op 26 januari de eerste duurzaam geproduceerde orchidee aan minister Cramer van het Ministerie van VROM. De orchidee draagt het Fair Flowers Fair Plants (FFP) label. Dit label voor consumenten garandeert de aankoop van ecologisch en sociaal duurzame bloemen en planten. Bij de productie van deze bloemen en planten wordt rekening gehouden met het milieu, en worden goede arbeidsomstandigheden gewaarborgd. Both ENDS is medeoprichter van FFP; Sjef Langeveld (oud directeur Both ENDS) zal maandag bij de overhandiging aanwezig zijn.


 •  

  Minister Bos: Maak een duurzame bank van Fortis-ABN Amro!

  Both ENDS schreef samen met BankTrack; OxfamNovib; Tax Justice Nederland; Milieudefensie en de Vereniging van Beleggers voor Duurzame-Ontwikkeling een open brief naar Minister Bos. De Volkskrant publiceerde een verkorte versie van deze brief op 19 december 2008:

   


 • 2009_Newyear.gif

  Happy New Year!

  Both ENDS really means ENvironment and Development Service but we could also say:


 • geld_copy.gif

  Both ENDS gaat verder in kritiek IOB-rapport op exportkredietverzekeringen

  Het politieke debat over het begin dit jaar gepubliceerde IOB rapport woedt momenteel op volle sterkte. Aanvallen op het gevoerde ontwikkelingsbeleid, komen van verschillende kanten. De schuldenkwijtschelding gaat ten koste van de armoedebestrijding. Nederland heeft de steun aan de Afrikaanse landbouw verwaarloosd. Both ENDS wil vooral inhaken op de kritiek die het rapport heeft op de schuldenkwijtschelding op exportkredieten.


 • Pol_Caf_dec_2008_copy.gif

  17 december: Politiek Café Waterrecht N(E)U!

  Toegang tot veilig drinkwater en basale sanitaire voorzieningen is voor ruim één miljard mensen nog geen feit. Toenemende wereldwijde waterschaarste maakt dit probleem des te urgenter. De groeiende internationale erkenning van het recht op water en sanitatie is een eerste stap in de goede richting. Door het recht op water krijgen arme en kwetsbare groepen de mogelijkheid om op te komen tegen politieke nalatigheid. Ze krijgen middelen in handen waarmee ze naar nationale en internationale gerechtsorganen kunnen stappen, om zo schoon drinkwater af te dwingen.


 • Joke_Waller_logo.gif

  Eerste Both ENDS/Joke Waller-Hunter lezing, 15 december, VU Amsterdam

  Op 15 december organiseert Both ENDS samen met de Society for International Development (SID) de eerste Joke Waller-Hunter lezing. Partner van Both ENDS professor Vijay Paranjpye (India) zal praten over 'The contribution of agriculture and rural development to inclusive growth'.


 • vlag_indonesie.gif

  Both ENDS adviseert commissie Buitenlandse Zaken Indonesië

  Ter voorbereiding op de reis van de commissie Buitenlandse Zaken dit najaar naar Indonesië, schreef Both ENDS een briefing over: "Kansen voor duurzame ontwikkeling in Indonesië"


 • FINAL_flyer_Testing_the_water_LOW_RES-1-1.gif

  Politiek Cafe ‘Testing the water’

  Op donderdag 9 oktober a.s. organiseert Both ENDS weer een politiek café DOOR DE BANK GENOMEN. Het onderwerp van het café is Recht op Water en ditmaal is de locatie verplaatst van Den Haag naar Washington D.C. In deze hoofdstad van de Verenigde Staten vinden namelijk op dat moment de zogenaamde 'annual meetings' plaats van de Wereldbank.


 • MDG_symbool.jpg

  Alle zeilen bij voor de Millennium Ontwikkelingsdoelen!

  Premier Balkenende roept op tot samenwerking om de Millennium Ontwikkelingsdoelen in 2015 te bereiken. De voortgang staat deze week ter discussie op een VN-bijeenkomst in New York. Het is alle zeilen bij! De eerste minister wijst er op dat alleen als alle partijen meedoen de doelen kunnen worden gehaald. Dus ook de private sector, het maatschappelijk middenveld en de burgers.


 • 21-riau-oilpalm-ocean-smoke-cpomill-1.JPG

  Opiniebijdrage Both ENDS

  Bij de opening van het nieuwe vergaderseizoen van de Tweede Kamer valt op dat het Nederlandse parlement het milieu hoger dan ooit in het vaandel heeft staan. Ook de VVD heeft zich in haar nieuwe beginselprogramma bekeerd tot milieupartij, zodat we in de Kamer naast GroenLinks nu ook GroenRechts tegenkomen. Het kabinet kan nu dus rekenen op bijna kamerbrede steun voor een stevig milieubeleid. Dat is goed nieuws in een tijd dat uit diezelfde hoek de milieusubsidies onder vuur liggen.


 •  

  Reactie op artikel Telegraaf

  Reactie Danielle Hirsch, directeur van Both ENDS, op het artikel "Cramers subsidieparadijs" in de Telegraaf van 27 augustus 2008: "Het artikel is tendentieus. Het gaat over belastinggeld dat over de balk gesmeten zou worden. Niets is minder waar.


 • 1jaarverslag_2007_klein.jpg

  Both ENDS jaarverslag 2007

  Het jaarverslag 2007 van Both ENDS is vanaf nu te downloaden. Aan de hand van de drie thema's van Both ENDS, land, water en kapitaal, besteedt het jaarverslag aandacht aan het werk van Both ENDS over 2007. Een nieuwe duidelijk herkenbare layout en het gebruik van beeldende foto's kenmerken de nieuwe opzet.


 • allwinners.jpg

  Baobabconnections wint award op UN-Habitat conferentie in Durban

  Baobabconnections heeft tijdens de UN-Habitat top over International Youth & Crime Prevention de 'Best Practices Award' gewonnen. Ook is Baobabconnections - het jongerenprogramma van Both ENDS - opgenomen in de eindresolutie van de conferentie.


 • Wijngaard2.jpg

  Een speurtocht naar duurzaamheid

  Op 29 mei nam Sjef Langeveld als directeur afscheid van Both ENDS en droeg hij zijn taken over aan Daniëlle Hirsch. De prachtig gelegen boerderij van Sjef in het Noord-Brabantse Chaam was het decor van een dag vol herinneringen, maar vooral ook ideeën voor een duurzame toekomst.


 • bosbeheer.jpg

  Politiek Café over bosbeheer in Congo groot succes

  Het Both ENDS Politiek Café Door De Bank Genomen over bosbeheer in Congo op 6 mei bracht twee Congolese partners van Both ENDS Adolphine Muley (UEFA) en Alphonse Valivambene (Réseau CREF) samen met vertegenwoordigers van de Wereldbank, de Europese Commissie en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.Nl
En

schrijf u in
 • Small_Grants.png
 • _ParisProof_new.png
 • 160916_Nicaraguakanaalknop.png
 • 160916_palmolieknop.png
 • banner_jwhi2.png
 • banner_richforests.png
 • schrijf u in