Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Nieuws / 17 januari 2011

Jonge indianenleiders maken zich sterk voor toekomst Amazone

Felsi Gonzales uit Bolivia en Gamaniel Lopez uit Peru lopen beiden de kans om hun land te verliezen vanwege de geplande bouw van grote stuwdammen in de Amazone. Zij zijn twee van een twintigtal jonge indianenleiders uit Peru, Ecuador, Bolivia, Brazilie, Venezuela en Colombia, die deelnemen aan een training. Deze training is die onderdeel is van een tweejarig project, georganiseerd door Both ENDS en Cross Cultural Bridges. Tussen 19 en 29 november was het Braziliaanse regenwoud (nabij Santarem) de locatie van deze unieke activiteit. Sanderijn van Beek van Both ENDS was er even bij om de sfeer te proeven.

 

Regionale integratie staat hoog op de agenda bij veel Latijns Amerikaanse landen. Dit betekent dat landen steeds intensiever met elkaar gaan samenwerken om zowel politieke stabiliteit als economische groei te bevorderen. Het optimaliseren van infrastructuur speelt hier een belangrijke rol, om ervoor te zorgen dat producten (hout, soja en mineralen) makkelijk vanuit moeilijk bereikbare gebieden worden vervoerd en geëxporteerd. Mijnen, grootschalige dammen, snelwegen dwars door het regenwoud heen, er zijn vele voorbeelden van enorme infrastructuurprojecten die worden gepland en uitgevoerd in het kader van deze 'regionale integratie'.

 

De projecten hebben enorme en desastreuze gevolgen voor lokale gemeenschappen en hun leefomgeving. Het bestaan van mensen komt onder druk te staan, omdat hen de toegang wordt ontnomen tot land en natuurlijke hulpbronnen. Vaak is het voor de lokale bevolking, juist vanwege het steeds meer grensoverschrijdende karakter ervan, volstrekt niet duidelijk welke de stuwende krachten achter dit soort projecten zijn. Zolang dat onbekend is, wordt het moeilijk om protest aan te tekenen.

 

Het project waar de training onderdeel van is, richt zich er met name op jonge indianenleiders meer inzicht te verschaffen in de dynamiek achter deze grote projecten. Wie financieren deze megaprojecten? Welke instellingen zitten hierachter?
Hoe kom je aan cruciale informatie? Wat kun je vervolgens doen? Welke duurzame alternatieven zijn er te verzinnen? Door te leren van ervaringen van anderen, leren deze indianenleiders op een constructieve, effectieve manier op te komen voor het recht van hun gemeenschap.

 

De training wordt afgesloten met een deelname in het 'Panamazone Sociale Forum', waar drieduizend mensen uit verschillende landen de problemen in het Amazonegebied bespreken. De jonge indianenleiders maken daar veel indruk met hun bevlogen speeches en spirituele en artistieke rituelen. In 2011 zal de groep nog tweemaal bij elkaar komen om projecten voor te bereiden die in de verschillende landen zullen worden uitgevoerd.

Lees meer over dit onderwerp