Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Nieuws / 21 april 2011

Fairtrade-Fairmined goud te koop in Nederland

De winning van goud is een van de meest vervuilende en gevaarlijke praktijken die bestaan. Duurzaam gewonnen goud, het zogenaamde 'Oro Verde', was tot voor kort slechts verkrijgbaar via een handjevol importeurs. Nu is er een nieuw, officieel en internationaal erkend keurmerk voor goud: de Fairtrade-Fairmined (FT FM) standaard. Een aantal mijnbouworganisaties in Bolivia en Colombia is al gecertificeerd en de eerste sieraden van FT FM goud zijn via een select groepje juweliers te koop.

 

Over de hele wereld wordt het grootste gedeelte van het goud gewonnen in grote mijnen, waarbij kwik en cyanide wordt gebruikt en waarvoor vaak grote stukken bos worden gekapt of bergen uitgegraven. De overige 20% van het goud wordt gewonnen door middel van kleinschalige mijnbouw: goud wordt bijvoorbeeld uit rivieren gehaald. Wereldwijd zijn miljoenen families van deze vorm van goudwinning afhankelijk. Om het goud van erts en steen te scheiden wordt kwik gebruikt. Niet alleen is kwik zeer giftig en dus slecht voor de gezondheid van de mijnbouwers zelf, maar via rivieren en grondwater komt het ook in het omringende milieu terecht. De mijnbouwers vergiftigen zo zichzelf en hun leefomgeving.

Door een combinatie van traditionele mijnbouwtechnieken en nieuwe duurzame methodes is het is mogelijk goud te winnen terwijl geen, of minimaal gebruik wordt gemaakt van kwik. Er wordt al ruim tien jaar gewerkt aan het winnen en verkopen van zogenaamd 'groen goud'. Vanaf het begin is Both ENDS daar nauw betrokken geweest, onder andere bij de ontwikkeling van het merk 'Oro Verde'. Een internationaal gedragen standaard ontbrak echter tot voor kort. Die standaard, gecontroleerd door de controleafdeling van de Fairtrade Labeling Organisation (FLO- CERT), is nu werkelijkheid geworden. Dit succes is grotendeels te danken aan de samenwerking van de FLO met grote organisaties als het internationale Alliance for Responsible Mining (ARM), die in dat werk gesteund wordt door de Nederlandse organisatie Solidaridad. In Nederland zullen sieraden van het gecertificeerde goud op de markt komen onder het vertrouwde Max Havelaar label, onder andere bekend van koffie, bananen en cacao.

Goud met het Fairtrade-Fairmined keurmerk voldoet aan een aantal criteria. Het gebruik van kwik is alleen toegestaan als het op verantwoorde wijze gebeurt. Dat betekent onder andere dat alleen er alleen mee gewerkt mag worden door volwassenen die beschermend materiaal dragen en in afgesloten ruimtes om milieuvervuiling te voorkomen. De mijnbouwers werken onder goede werkomstandigheden en hebben een eerlijke prijs voor hun goud gekregen. Bovendien wordt na het winnen van goud de bodem hersteld en worden bomen geplant. Mijnbouworganisaties die aan deze FT FM criteria voldoen krijgen een premium van 10% op de prijs, die de extra investering moet compenseren en die wordt gebruikt voor sociale projecten in de gemeenschap. Als mijnbouworganisaties daarnaast voldoen aan een aantal additionele milieueisen, onder andere het werken zonder kwik en andere chemicaliën, krijgen ze het zogenaamde 'Ecological premium' van 5% extra. Tot nu toe is 'Oro Verde' het enige merk met dit dubbele premium.

Wij zijn blij dat Solidaridad zo actief aan de slag is gegaan met het verduurzamen van de goudsector: door alle gezamenlijke inspanningen is duurzaam goud bezig aan haar opmars en zal het in Nederland en in het buitenland terrein blijven winnen. Engeland loopt op dit moment voorop in de ontwikkelingen: daar zijn reeds 20 licentiehouders voor FT FM goud. In Nederland zal in eerste instantie alleen importeur en goudsmit Flamingo het Max Havelaar-goud gaan verkopen. Het is echter de bedoeling dat FT FM goud ook in Nederland via steeds meer kanalen verkrijgbaar zal zijn.

Enkele links naar importeurs en organisaties die zich bezig houden met Groen Goud:

Verschillende organisaties:
Amichocó
ARM
FLO
Oro Verde
Solidaridad

Verkooppunten:
CRED
Flamingo





Lees meer over dit onderwerp