Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Nieuws / 2 augustus 2011

West Seti dam op de lange baan

Na een campagne van 15 jaar, gevoerd door verschillende organisaties uit Nepal en het buitenland onder leiding van Nepalese NGO WAFED, zijn de plannen voor de bouw van de West-Seti-dam in Nepal op de lange baan geschoven. In 2010 was de Asian Development Bank (ADB) al gedwongen zich terug te trekken uit het project omdat zij haar eigen beleid met betrekking tot het vrijgeven van informatie, inspraak, milieu en de rechten van de inheemse bevolking in het getroffen gebied niet naleefde. De beslissing van de regering van Nepal om geen toestemming te verlenen voor de bouw aan Australisch bouwbedrijf Snowy Mountains Engineering Corporation (SMEC), bewijst eens temeer dat campagnes als deze succesvol kunnen zijn.

 

De West-Seti rivier stroomt door een van de minst ontwikkelde regio's van Nepal. De dam zou enorme stukken land en biodiversiteit hebben verwoest en de trek van vis naar hun paaigronden stroomopwaarts hebben geblokkeerd. Afgezien daarvan zouden grote inheemse bevolkingsgroepen, van de rivier en het omliggende gebied afhankelijk voor hun levensonderhoud, van hun land zijn verdreven. Deze mensen zouden helemaal niet hebben geprofiteerd , omdat 90% van de elektriciteit zou worden geëxporteerd naar India via een 230 kilometer lange hoogspanningsleiding.

 

Both ENDS heeft de afgelopen vijf jaar nauw samengewerkt met WAFED en uiteraard zijn we erg blij met dit resultaat. Net als WAFED hopen we dat de Nepalese overheid het West-Seti-project niet zal hervatten zonder grondig onderzoek te doen naar bovengenoemde effecten. Als het project in de toekomst toch wordt voortgezet, zal het opnieuw moeten worden ontworpen als een allesomvattend project waarin ook plaats is voor de energievoorziening van de plaatselijke bevolking, voor irrigatie en voor de beheersing van overstromingen, in plaats van alleen voor het opwekken van elektriciteit ten behoeve van de Indiase markt.

 

WAFED

 

foto: Rajkumar 1220

Lees meer over dit onderwerp