Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Nieuws / 5 augustus 2011

Illegale bouw van Xayaburi dam

Ondanks het feit dat Laos haar buurlanden heeft laten weten de bouw van de Xayaburi dam in de Mekong rivier officieel uit te stellen, blijken er illegaal werkzaamheden plaats te vinden. Na massaal protest uit binnen- en buitenland zag de regering van Laos zich in april dit jaar genoodzaakt de bouw op te schorten, totdat de gevolgen voor mens en milieu duidelijk zouden zijn onderzocht. Rond de plek waar de dam moest komen worden nu echter mensen van hun land verdreven, een weg aangelegd voor de aanvoer van bouwmateriaal en bos gekapt.

 

De Xayaburi dam is één van de twaalf dammen die de regeringen van Laos, Thailand en Cambodja willen bouwen in de Mekong rivier. Het project zou enorme stukken land onder water zetten en andere stukken juist doen uitdrogen, vissen doen uitsterven en onherstelbare schade aanrichten aan kwetsbare ecosystemen. Grote groepen mensen zouden zonder compensatie van hun land worden verdreven. De elektriciteit die door het project zou worden opgewekt zou bovendien niet ten goed komen aan de bewoners van het gebied, maar voornamelijk worden geëxporteerd naar Thailand.

 

Both ENDS werkt samen met International Rivers en neemt deel aan de zogenaamde 'Save the Mekong Alliance'. In 2010 hebben we de bedreiging van de Mekong-rivier onder de aandacht gebracht bij beleidmakers in Nederland, onder andere door het organiseren van een zogenaamde 'expert meeting' en een Politiek Café over de gevolgen van dammen voor de Mekong Delta. Hoewel alle gezamenlijke inspanningen tot nu toe in de praktijk minder hebben opgeleverd dan gehoopt, zijn bedrijven en overheden in de loop der tijd bewust gemaakt van de problemen rond de rivier. Nationaal en internationaal wordt het project met argusogen gevolgd, waardoor de bouw van de andere elf geplande dammen zal worden bemoeilijkt. 

 

Artikel van International Rivers

 

Foto: International Rivers

Lees meer over dit onderwerp