Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Nieuws / 9 september 2008

Opiniebijdrage Both ENDS

Bij de opening van het nieuwe vergaderseizoen van de Tweede Kamer valt op dat het Nederlandse parlement het milieu hoger dan ooit in het vaandel heeft staan. Ook de VVD heeft zich in haar nieuwe beginselprogramma bekeerd tot milieupartij, zodat we in de Kamer naast GroenLinks nu ook GroenRechts tegenkomen. Het kabinet kan nu dus rekenen op bijna kamerbrede steun voor een stevig milieubeleid. Dat is goed nieuws in een tijd dat uit diezelfde hoek de milieusubsidies onder vuur liggen.

 

Both ENDS is een internationale milieu-organisatie die werk maakt van dit soort problemen. Wij maken ons hard voor beter landgebruik in Kalimantan, vroeger Borneo geheten, samen met lokale stamhoofden, bestuurders en ondernemers. Alleen gezamenlijk kan een plan van aanpak worden opgesteld dat een halt toeroept aan de ongebreidelde uitbreiding van de palmolie-plantages en de daarmee gepaard gaande kap van de laatste resten tropisch regenwoud. Both ENDS was betrokken bij de ontwikkeling van een onderhandelingsbasis voor alle betrokken partijen; de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie. Onze ervaring leert dat miljoenen kleine boeren klaar staan om op duurzame wijze, kleinschalig, palmolie te gaan produceren. Maar er is meer nodig. Ondersteun het moratorium op de boskap en investeer in het midden- en kleinbedrijf ter plekke. Maak ruimte voor de agrarische ondernemers; steun hun initiatieven voor handel in duurzame producten. Het is een slimme benadering, die gebruik maakt van de markt, en die leidt tot een economische ontwikkeling die wel duurzaam is. Graag stellen wij onze expertise aan de VVD en mevrouw Neppérus ter beschikking.

Wij zien grote kansen om de bosbranden in Kalimantan aan te pakken, hoe ingewikkeld dit vraagstuk op zich ook is. Hulp van de VVD is daarbij meer dan welkom. VVD-leider Mark Rutte roept het kabinet op meer durf aan de dag te leggen om de grote milieuproblemen aan te pakken. Er moet ruimte komen voor innovatie op het gebied van groene technologie. Wij moeten groter denken, stelt hij. Dit is ons uit het hart gegrepen. De problemen van klimaat en vervuiling vragen onze grootst mogelijke aandacht. Wat we niet willen, zijn nog meer, nog ernstiger Gustav's. Alle partijen zijn hiervoor nodig, van GroenLinks tot en met GroenRechts. Both ENDS heeft een groot netwerk van lokale organisaties, overal ter wereld, en daar kunnen wij wat mee.

Danielle Hirsch
Directeur Both ENDS, organisatie voor wereldwijde duurzame ontwikkeling.

 

Lees meer over dit onderwerp