Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Nieuws / 22 maart 2012

Wat deed Both ENDS op het 6e Wereld Water Forum?

Hallen vol met kraampjes, standjes, professioneel ingerichte hoeken, wifi -spots. Grote zalen waar lezingen, interactieve sessies en workshops worden gegeven. Mensen uit alle hoeken van de wereld en uit allerlei verschillende sectoren (bedrijven, overheid, maatschappelijk middenveld) komen hier samen, vijf dagen lang. Ze hebben één ding gemeenschappelijk: ze hebben het over water. Het zesde Wereld Water Forum in Marseille staat in het teken van 'oplossingen'. Voor de waterproblematiek, wel te verstaan. Bijna een miljard mensen moeten het wereldwijd zonder schoon drinkwater stellen.

Vele van de talrijke NGO's die vertegenwoordigd zijn hebben zich verenigd in het 'Butterfly effect', een tijdelijk samenwerkingsverband waarmee een stevige boodschap wordt gegeven richting beleidmakers en bedrijven. Door middel van gezamenlijke sessies op het forum, een gezamenlijke ontmoetingsplek en gezamenlijk persconferenties, wordt boodschap kracht bij gezet.

1% mechanisme

Maar de organisaties hebben ook individuele activiteiten. Tobias Schmitz, expert op het gebied van water en sanitatie bij Both ENDS, houdt een aantal presentaties over het zogenaamde 1% mechanisme, waarbij waterbedrijven 1% van hun omzet kunnen aanwenden voor ontwikkelingsprojecten op het gebied van water en sanitatie.

Droge gebieden

Ook het Drynet netwerk, waarbinnen Both ENDS vertegenwoordigd is, heeft een belangrijke rol tijdens het WWF. Tussen de grote hallen op het forumterrein is een zonovergoten plein waar Drynet een aantal grote tenten heeft geplaatst. Daar worden meetings gehouden en informatie uitgewisseld. Bij het betreden van de tenten waant men zich in de woestijn: een welkome afwisseling tussen de vierkante hallen op het terrein.

NGO's en Donoren

Both ENDS is daarnaast initiatiefnemer van het 'Citizens' Forum on Participatory Integrated Water Resource Management'. Hier worden voorbeelden gepresenteerd van succesvol watermanagement in rivierbekkens, waarbij alle belanghebbenden (en vooral de lokale bevolking) worden betrokken en geconsulteerd. Na deze presentaties wordt aan de aanwezige afgevaardigden van overheden de vraag gesteld: zijn dit projecten waarin u als overheid zou investeren? Waarom wel of juist niet?

Verklaring

Both ENDS heeft partnerorganisaties uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië uitgenodigd om aanwezig te zijn en steun te geven aan de zogenaamde 'Declaration of Commitment'.  Daarin verklaren de ondergetekenden alles in het werk te zullen stellen om dit 'Participatory Intergrated Water Resource Management' in de 15 rivierbekkens waar zij werken te blijven toepassen en nog succesvoller te maken dan het al is. Bovendien worden andere organisaties aangespoord om zich ook aan deze belofte te committeren.

Het werkt

Ondanks het vroege tijdstip wordt het Citizens Forum druk bezocht: sommige toeschouwers moeten staan bij gebrek aan zitplaatsen. De voorbeelden van succesvol participatief watermanagement uit onder andere Senegal, India en Mexico waarbij intensief wordt samengewerkt met de (lokale) overheid, spreken erg tot de verbeelding. "Wij hebben soortgelijke problemen, maar het is erg goed om te zien hoe anderen daarmee omgaan, dat geeft ons inzicht over onze volgende stappen", zegt Jane Lingbawan van CPA uit de Filippijnen. "De sleutel is toch altijd informatie: het duidelijk uitleggen van plannen of problematiek in het gebied en daarna te zorgen dat de inbreng van de bevolking wordt meegenomen in de besluitvorming. Daar zijn veel verschillende manieren voor en het is goed om van elkaar te leren."




Lees meer over dit onderwerp