Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Nieuws / 31 mei 2012

Janet Awimbo overhandigt visionairs bundel aan ZKH Prins Willem Alexander

Gisteren overhandigde Janet Awimbo, een Keniaans ecologe, het eerste exemplaar van de bundel 'Denkend aan duurzaamheid', aan ZKH Prins Willem-Alexander. In de bundel, een coproductie van Both ENDS en Cordaid, staan zeven interviews met denkers van het zuidelijk halfrond. Zij geven allen hun visie op hoe een groene en eerlijke economie er in de toekomst uit kan zien. De ontmoeting van Awimbo en de Prins van Oranje vond plaats op het event Rio aan de Maas in Rotterdam. Op het evenement verzorgde Both ENDS ook een workshop waarbij Janet Awimbo, Paul Wolvekamp (Both ENDS) en Maarten Hajer (Planbureau voor de Leefomgeving) met elkaar en het publiek in gesprek gingen.

 

Tijdens de workshop werd er gesproken over uitdagingen op het gebied van milieu en economie die ook worden aangekaart in de bundel 'Denkend aan duurzaamheid'. Grassroot organisaties in het Zuiden pionieren 'on the ground' tegen milieu- en mensenrechtenproblemen. Vaak ontbreekt het ze echter aan voldoende kennis en financiële middelen. Awimbo laat mensen in haar land zien hoe ze voor hun rechten op kunnen komen. "In Kenia is nu een verschuiving gaande; mensen worden moediger en mondiger. In plaats van de overheid te vragen actie te ondernemen zeggen mensen steeds vaker 'we verwachten van de overheid dat ze actie ondernemen'", aldus Awimbo.

 

In zijn betoog pleitte Maarten Hajer voor meer interactie tussen bestuur op lokaal en hoger niveau. De overheid moet meer betrokkenheid tonen: "De overheid moet politieke doelen stellen en duurzaamheid op de lange termijn waarborgen. De architectuur van de overheid moet compleet anders, zodat ambtenaren meer betrokken raken bij bedrijven en zien wat daar gaande is". Maar Hajer legt ook verantwoordelijkheid bij de burger en dwingt ons na te denken over onze rol in een eerlijke mondiale samenleving: stemrecht en koopgedrag geven ons namelijk veel macht. Paul Wolvekamp geeft samenwerking als de sleutel tot het opschalen van lokale duurzame initiatieven. Fouten maken is niet erg - maar: leer van je fouten en 'learn by doing'.


De bundel 'Denkend aan duurzaamheid' is nu te downloaden.

Lees meer over dit onderwerp