Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Nieuws / 19 november 2012

Oost-Europa Bank steunt landbouwgigant Monsanto met 40 miljoen dollar

 De Oost-Europa Bank (EBRD) is van plan om de multinational Monsanto 40 miljoen dollar toe te kennen voor de verkoop van zaden en gewasbeschermingsmiddelen in Oost-Europa. Boeren en milieugroepen uit de hele wereld zijn geschokt door dit plan, omdat Monsanto bekend staat om het promoten van genetisch gemanipuleerde gewassen en bestrijdingsmiddelen. Both ENDS en partners uit Oost-Europa roepen vandaag de EBRD op dit project te stoppen.

Naast het gebruik van milieu onvriendelijke gewassen en middelen, stimuleert Monsanto ook grootschalige, industriële landbouw in Oost-Europa. De kleine boeren en ecologische landbouw worden hiervan onherroepelijk de dupe. Both ENDS en partners vinden daarom dat publiek geld niet gebruikt mag worden voor de steun en uitbreiding van deze rijke multinational, die de grootste zaadproducent van de wereld is.

De EBRD is een publieke bank, opgericht door westerse landen na de val van het communisme, om in voormalige Oostblok landen de transitie van de naar een democratie systeem met een vrije markteconomie te steunen. Nederland maakt deel uit van het bestuur van de instelling.

Both ENDS zet zich in voor duurzaam landgebruik, en houdt een kritisch oog op de besteding van gelden door grote financiële instellingen zoals de EBRD.

Het persbericht

 

Foto: Avy Yakata

Lees meer over dit onderwerp