Both ENDS


Both ENDS op Waterweek

Riachuelo.jpg

1 september 2013

Ook dit jaar organiseert het Stockholm International Water Institute weer de Wereld Water Week. Het algemene thema is dit jaar samenwerking tussen alle partijen die bij werk rond water betrokken zijn. En Both ENDS kan daar, gezien het vele werk dat we op het gebied van water doen, natuurlijk niet ontbreken. Both ENDS medewerkers Izabella Dias en Thirza Bronner organiseren een paneldiscussie in de ze week. Izabella Dias over het wat en waarom van het side event:

 

Een van de tien smerigste rivieren ter wereld

“We nemen twee cases bij de kop uit Argentinië. De ene is de totaal vervuilde Riachuelo rivier, die bij Buenos Aires de zee instroomt. Een van de tien smerigste rivieren ter wereld, vervuild met voornamelijk industrieel afval. Daarvan heeft het Argentijnse Hooggerechtshof bepaald dat de regering en de bedrijven erom heen verantwoordelijk zijn en de plicht hebben om daar wat aan te doen."

 

Schoon milieu is een mensenrecht

"De andere case is speelt in de regio Entre Rios, ten noorden van Buenos Aires. Daar hebben maatschappelijke groepen het voor elkaar gekregen het recht op schoon milieu, zoals dat door andere 98 landen als mensenrecht is erkend, in de provinciale grondwet te krijgen."

 

Argentijnse ombudsman

"We gebruiken deze cases in de discussie om te onderzoeken hoe maatschappelijke groepen mensenrechten kunnen gebruiken bij het schoon krijgen en houden van hun milieu. En dat doen we met een uitgebreid panel van deskundigen uit Argentinië, Canada en de Argentijnse ombudsman Marcelo Taboada. Onze eigen Thirza Bronner zal de discussie leiden."

 

Conclusies op de post

De resultaten van de discussie gaan op de post naar de Onafhankelijk Expert voor Mensenrechten Verplichtingen omtrent een Veilig, Schoon, Gezond en Duurzaam Milieu (wat een mond vol…) die vorig jaar werd aangewezen door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Zijn rapport met bevindingen en aanbevelingen verschijnt in 2014.

 

Video:  Kijken hoe de Riachuelo eruit ziet?

Engels

Spaans

 

 

foto op Flickr: blmurch

 


Nl
En

schrijf u in
  • Small_Grants.png
  • _ParisProof_new.png
  • 160916_Nicaraguakanaalknop.png
  • 160916_palmolieknop.png
  • banner_jwhi2.png
  • banner_richforests.png
  • schrijf u in