Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Nieuws / 19 september 2013

Uitnodiging Expertmeeting investeringsverdragen

Investeringsverdragen bestaan in alle soorten en maten: tussen landen, tussen groepen landen, tussen bedrijven en overheden. Maar wie profiteert eigenlijk van dit soort verdragen en wie ondervindt er juist de nadelen van?

 

Both ENDS organiseert samen met TNI, Somo en Milieudefensie op woensdag 2 oktober 2013 een bijeenkomst  in Nieuwspoort over dit onderwerp. Wij nodigen u van harte uit om deze bij te wonen:

 

 

Internationale investeringsverdragen, bedoeld om buitenlandse investeerders te beschermen, staan internationaal in het centrum van de belangstelling. Binnen de VN, de OESO, de EU en op allerlei internationale fora wordt er gesproken over de noodzaak om het verouderde stelsel van internationale verdragen te moderniseren en in lijn te brengen met doelstellingen op het gebied van duurzame ontwikkeling.

 

Ook in de Tweede Kamer is er de afgelopen maanden over dit onderwerp gedebatteerd. Hierbij is er gesproken over de wenselijkheid van investeringsbescherming in de verdragen tussen de EU en Canada (CETA) en de EU en de VS (TTIP). Als onderdeel van deze vrijhandelsverdragen willen de Europese Commissie, de Canadese en de Amerikaanse regering een controversieel ‘investor-to-state’ geschillenbeslechting opnemen. Ook is er met Minister Ploumen gedebatteerd over investeringsverdragen en beleidsruimte van overheden ten aanzien milieumaatregelen (specifiek schaliegas) en mensenrechten (men name in ontwikkelingslanden).

 

Vanwege deze hernieuwde aandacht en omdat CETA en TTIP ter ratificatie aan de Kamer
voorgelegd zullen worden organiseren TNI, SOMO, Both ENDS en Milieudefensie (verenigd in de 'Fair, Green & Global Alliantie) op woensdag 2 oktober een

 

Expertmeeting over Investeringsverdragen


Programma (lunch is inbegrepen):

12:00 introductie (Roos van Os, SOMO)

12:15 videopresentatie Nathalie Bernasconi-Osterwalder (International Institute on Sustainable Development)

12:30 Judith Merkies (PvdA MEP)

12:45 Gus van Harten (Osgoode Hall Law School - York University, Canada): CETA en Fracking.

13:00-14:00 discussie

 

Graag aanmelden bij: hildevanderpas@tni.org


Uitnodiging expertmeeting

 

Lees meer over dit onderwerp