Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Nieuws / 9 juni 2015

Mooie documentaire door onze partner over Indiase rivier

De Cauvery (of Kaveri) is een rivier in India die vanuit het westen naar het zuidoosten van het land stroomt. De rivier heeft  een divers ecosysteem en is ook het leefgebied van verschillende gemeenschappen. Voor het film documentaire team van Dusty Foot Productions was het in eerste instantie dan ook de bedoeling om het rijke dierenleven rondom de Cauvery – voornamelijk otters – vast te leggen voor een onderzoeksproject. Echter kwam het team al snel tot de conclusie dat ze daarmee niet het complete verhaal aan het licht zouden brengen.

Het gebied rondom de rivier bleek niet vrij te zijn van ecologische problemen veroorzaakt door industriële projecten, zoals het illegale gebruik van kieuwnetten, zandmijnbouw en de bouw van mini waterkrachtcentrales. Hierdoor kon het verhaal van de Cauvery en zijn omgeving niet verteld worden zonder ook aandacht te besteden aan de negatieve gevolgen van industriële projecten op het ecosysteem rondom de rivier. Het resultaat is dan ook een interessante film geworden – gesteund door Both ENDS, IUCN, Wetlands International en Ecosystem Alliance.

 

Het team van Dusty Foot Productions heeft voor de film ook interviews afgenomen met NGO's, waaronder het South Asia Network on Dams Rivers and People (SANDRP). Grote infrastructuur projecten in India hebben tot nu toe al veel schade aangericht, zoals overstromingen. In de zuidelijke staat Karnataka lopen momenteel echter al 98 mini waterkrachtinstallatie-projecten. “De veronderstelling is dat waterkracht groen is, waardoor mini waterkrachtinstallaties nog groener zouden moeten zijn”, aldus Dandekar van SANDRP. Projectontwikkelaars houden geen rekening met de socio-ecologische kosten en gevolgen van zulke projecten. En terwijl het lokale ecosysteem bedreigd wordt, lijken de lokale gemeenschappen niet te willen protesteren, met uitzondering van mensen in de Westelijke Ghats in Karnataka.

 

Met hun film hoopt Dusty Foot Productions de problemen rond de Cauvery te belichten en meer bewustzijn te creëren over rivierecologie en de gevolgen van industriele projecten voor rivier ecosystemen.

 

Benieuwd naar de film? Klik hier

Lees meer over dit onderwerp