Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Nieuws / 30 januari 2017

Manifest voor Natuurinclusieve Landbouw

Both ENDS heeft samen met andere leden van het Netwerk Natuurinclusieve Landbouw een manifest aangeboden aan staatsecretaris Van Dam van Economische Zaken. Hiermee vragen we aandacht voor een nieuwe manier van voedselproductie, waarbij landbouw en natuur meer met elkaar samenwerken.

Dit is niet alleen duurzamer, maar ook beter voor het landschap en boer(inn)en wereldwijd. Het netwerk wil, mede op basis van voorbeelden uit de hele wereld, ook in Nederland een sector voor natuurinclusieve landbouw ontwikkelen.


Nederland als Levend Lab
De leden van het Netwerk Natuurinclusieve Landbouw willen op 1 januari 2018 de aftrap houden van Nederland als Levend Lab voor Natuurinclusieve Landbouw. Dit houdt in dat we werken vanuit kleine veranderingen en verbetering. We zijn een lerende omgeving waar we stap voor stap groeien naar een verdere integratie van landbouw en natuur.


Het manifest dat we hebben gepresenteerd op de Nationale Voedseltop is een eerste stap naar de start van het levend lab. Al 105 bedrijven en organisaties en 385 individuele burgers hebben het manifest onderschreven, waaronder Both ENDS.


Staatssecretaris Van Dam nam het manifest tijdens de Nationale Voedseltop op 26 januari in ontvangst met lovende woorden. "Er is alleen maar een echt goede toekomst voor de landbouw als die ook meer in balans raakt met de natuur eromheen. Goed dat jullie dit initiatief genomen hebben met zoveel partijen."


Both ENDS' ervaring met natuurinclusieve landbouw
Both ENDS heeft zich aangesloten bij het netwerk omdat wij onder andere staan voor een transitie richting duurzame landbouw. Daarbij kunnen we Nederland en Europa niet uitsluiten, ook niet omdat het Nederlandse landbouwbeleid grote impact heeft op de landen waar Both ENDS werkt.


Both ENDS zet zich al jarenlang in voor agro-ecologie, met name voedselbossen. Dit zien we als een optimale productievorm waar biodiversiteit en productie (natuur en voedsel) hand in hand gaan. Daardoor kan Both ENDS aan het netwerk bijdragen door voorbeelden in te brengen van partners uit het zuiden die prachtige voorbeelden hebben van hoe landbouw en biodiversiteit samen kunnen gaan. Een voorbeeld zijn de bostheeplantages in Sri Lanka.


Met het project Rich Forests heeft Both ENDS zelf al eerder twee voedselbossen helpen opbouwen in Nederland. Dit zodat we beter aan bedrijven, investeerders en beleidsmakers kunnen laten zien wat het is en dat het werkt. We hebben ook een rekenmodel ontwikkeld om de financiële onderbouwing van voedselbossen vooraf in te kunnen schatten. De komende jaren zullen we dit model verder onderbouwen met praktijkresultaten door middel van monitoring van minimaal vijf voedselbossen wereldwijd.


Meer informatie:

 

Bekijk ook de video over Rich Forests:

Voor meer informatie

Lees meer over dit onderwerp