Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Nieuws / 12 december 2017

Alweer een moedige mensenrechtenverdediger doodgeschoten

Verbijsterd en bedroefd hebben wij kennis genomen van het bericht dat Hernán Bedoya, een moedige Colombiaanse gemeenschapsleider én mensenrechtenverdediger, op brute wijze is vermoord. Hij werd al lange tijd bedreigd en ondanks alle inspanningen van lokale groepen om hem bescherming te bieden (met kogelwerende vesten, een mobiele telefoon, enz.), werd hij afgelopen vrijdag 8 december door paramilitairen doodgeschoten terwijl hij op zijn paard naar huis reed.

Hoewel de details nog niet helemaal duidelijk zijn, lijkt het klip en klaar dat deze moord verband houdt met het feit dat Hernán een fervent verdediger was van de rechten van de gemeenschap waarvan hij de leider was. Die gemeenschap is verwikkeld in de strijd voor het behoud van gemeenschapsland, dat bedreigd wordt door omringende palmolie- en bananenplantages.

Palmolie-expansie

Both ENDS was pas recentelijk in contact gekomen met Hernán: in het najaar van 2016 nam hij deel aan een door Both ENDS georganiseerde workshop in Bogotá. Hier wisselden NGO's en leden van verschillende gemeenschappen ervaringen en kennis uit over de uitbreiding van palmolie in Latijns-Amerika en de gevolgen daarvan voor de lokale bevolking in de regio. Hernán deelde de ervaringen van zijn gemeenschap met de groep en maakte er toen al geen geheim van dat hij ernstig vreesde voor zijn veiligheid. Ondanks die angst was hij er echter van overtuigd dat de strijd voor de erkenning van de rechten van zijn gemeenschap koste wat kost moest worden voortgezet. We zijn diep geschokt dat zijn grootste angst inderdaad bewaarheid is geworden en we betuigen ons diepste medeleven met Hernans familie, vrienden en de Pedeguita y Mancilla-gemeenschap in Bajo Atrato waar hij voor vocht.

Zorgwekkende trend

Helaas staat deze tragische gebeurtenis niet op zichzelf in Colombia. Een paar dagen eerder werd ook Mario Castaño Bravo, landrechtenactivist en leider van de Madre Unión Community en La Larga Tumaradó Community Council, vermoord – voor de ogen van zijn familie en ondanks dat hij onder de bescherming van de UNP stond. Both ENDS blijft moedige mensenrechtenverdedigers zoals Hernán en Mario, die hun veiligheid en hun leven riskeren in de strijd voor een leefbare toekomst voor hun gemeenschappen, ondersteunen. Het is duidelijk dat steun aan deze mensenrechtenverdedigers hard nodig is, want helaas gebeurt het steeds vaker dat deze dappere mensen uiteindelijk, vooral in Latijns-Amerika, hun strijd met hun leven moeten bekopen.

Voor meer informatie: 

Artikel over de moord - ALC-Noticias

Artikel over de moord - justiciaypascolombia.com

Artikel over de levensbedreigende situatie waarin mensenrechtenverdedigers zich bevinden-forestpeoples.org

 

 

 

 

Lees meer over dit onderwerp