Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Nieuws / 6 juli 2009

Kanttekeningen bij beleidsnotitie Koenders

Vlak voor het zomerreces behandelde de Tweede Kamer afgelopen woensdag de beleidsnotitie "Samen werken aan mondiale uitdagingen, Nederland en multilaterale ontwikkelingssamenwerking" van minister Koenders. Met multilateraal bedoelt Koenders de Verenigde Naties, Multilaterale Financiële Instellingen (MFIs) als de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en een aantal mondiale fondsen.

 

Deze grote internationale organisaties krijgen de komende jaren extra geld van Koenders. "De multilaterale ontwikkelingsinstellingen dienen in toenemende mate het voorkeurskanaal te zijn, op straffe voorwaarde dat ze effectief en efficiënt opereren". Ook Both ENDS is voorstander van multilaterale samenwerking, maar stelt wel vraagtekens bij dat effectief en efficiënt opereren van veel multilaterale organisaties.

 

De meest multilaterale organisaties zijn overheidsorganisaties die slechts samenwerken met lokale maatschappelijke organisaties. Multilaterale organisaties krijgen nu extra geld om de ingrijpende gevolgen van de financiële crisis in ontwikkelingslanden te helpen verzachten, terwijl dezelfde instellingen deze landen in het recente verleden juist kwetsbaar maakten door vrije markttoegang te eisen. Zonder extra controle door lokale parlementen en het maatschappelijk middenveld is meer geld voor multilaterale instellingen volgens ons een slechte zaak.

 

Lees voor meer informatie de kanttekeningen die wij plaatsen bij de beleidsnotitie multilaterale ontwikkelingssamenwerking.

 

Foto door Mutasim Billah Pritam / Flickr.com

Lees meer over dit onderwerp