Both ENDS


Weblog van Wiert Wiertsema


100_1587_kl.jpg

Weblog van Wiert Wiertsema


Wiert Wiertsema is senior beleidsmedewerker bij Both ENDS. Hij is specialist op het gebied van (de gevolgen van) internationale kapitaalstromen, met name op het gebied van exportkredieten, belastingontwijking en schuldenproblematiek.


 • 8 mei 2015: 200 fluitjes luiden de klok tegen belastinggeheim

  Afgelopen week was ik in Kopenhagen om een meeting van Eurodad bij te wonen: het 'European Network on Debt and Development', waar veel Europese organisaties die zich bezig houden met (oneerlijke) geldstromen - inclusief Both ENDS  - lid van zijn. Het Europees Parlement zou op 7 mei stemmen over een voorstel dat individuele landen verplicht te rapporteren over belastingdeals en deze rapportages openbaar te maken. Het Eurodad netwerk besloot dat het deze kans moest aangrijpen om de aandacht te vestigen op ondoorzichtige belastingdeals tussen de EU en multinationals, en te pleiten voor transparantie. De afgevaardigden van de verschillende organisaties demonstreerden vóór de Luxemburgse ambassade in Kopenhagen, onder andere door op fluitjes te blazen. Ook werd er een brief opgesteld naar de Luxemburgse ambassadeur in de Deense hoofdstad, waarin de Luxemburgse regering wordt opgroepen ervoor te zorgen dat bedrijven en multinationals transparant opereren en eerlijk belasting betalen, en dat klokkenluiders en journalisten goed beschermd worden. De brief, hieronder te lezen, is glashelder. Het goede nieuws is dat de Luxemburgse ambassadeur gisteren liet weten dat de Luxemburgse minister van Financiën bereid is om op 2 juni as. met maatschappelijke organsiaties over het onderwerp te praten. Interessant om te zien hoe een relatief kleine demonstratie bij een ambassade in een buitenland, de juiste politici in beweging krijgt.

   


 • Woensdag 24 december 2014:  Overheid moet export beter beschermen tegen corruptie.

  Het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras is het middelpunt van een enorm corruptieschandaal dat raakt aan alle bedrijven waarmee het zaken doet. Het Nederlandse SBM-offshore betaalde smeergeld aan Petrobras en heeft een schikking van 240 miljoen dollar getroffen met het OM. Maar dit bedrijf wordt in Brazilië nog verder onderzocht en kan daar voorlopig geen zaken doen. Ook de Amerikaanse justitie is een groot onderzoek gestart naar alle Nederlandse bedrijven die met Petrobras in zee zijn gegaan. Bedrijven als Boskalis, Van Oord, IHC Merwede en Fugro – visitekaartjes van de internationaal geroemde topsector van water en scheepsbouwers – lopen het risico dat ze fikse boetes moeten betalen of worden uitgesloten van nieuwe aanbestedingen in het buitenland.


Nl
En

schrijf u in
 • Small_Grants.png
 • _ParisProof_new.png
 • 160916_Nicaraguakanaalknop.png
 • 160916_palmolieknop.png
 • banner_jwhi2.png
 • banner_richforests.png
 • schrijf u in