Both ENDS


Vrouwelijk leiderschap verandert de wereld

De hele wereld heeft het de komende dagen over het boek van Sheryl Sandberg. Sheryl is topvrouw bij Facebook en beweert dat het aan de vrouwen zelf ligt dat er maar zo weinigen van ons in de top van de wereld verkeren. We moeten wat meer haar op onze tanden tonen en niet al te bescheiden zijn. Sheryl heeft volgens mij niet alleen een ontzettend eenzijdig beeld van wat vrouwen zoal doen en willen, maar ook van leiderschap.

 

De meerderheid van boeren in de wereld is boerin. Vrouwen zijn wereldwijd degenen die zorg dragen voor hun gezin en gemeenschap. Ze zijn afhankelijk van hun directe leefomgeving en strijden daarom voor behoud van natuur en milieu. Vrouwenorganisaties staan steeds vaker in de frontlinie van de strijd om betere arbeidsomstandigheden. Zij hebben een schat aan kennis en ervaring en hebben vaak innovatieve ideeën over het duurzaam gebruik en beheer van natuurlijke hulpbronnen. Ze hebben de capaciteit om onderhandelingsprocessen op lange termijn aan te gaan, ook al zitten ze nog steeds in een uitermate zwakke machtspositie.

 

Om Internationale Vrouwendag 2013 te vieren maakte de FGG Alliantie zes video’s van vrouwelijk leiders die de wereld helpen veranderen. Zij zitten niet in de top van het internatonale bedrijfsleven, maar staan aan het hoofd van maatschappelijke organisaties. Ze vertellen over hun werk en de vrouwelijk leiders die ze elke dag tegenkomen.

 

De video’s zijn een bron van inspiratie. Ze zetten aan tot het denken over een andere realiteit, die niet ver weg is. Hoe zou het politieke spel gespeeld worden als de helft van alle wereldleiders vrouw zou zijn? Hoe zou ontwikkeling eruit zien als vrouwen echt zouden meebeslissen over het beheer van land, water en bossen? Hoe zou onze mondiale economie eruit zien als vrouwen meer te zeggen zouden hebben in discussies over internationale handel, buitenlandse investeringen en belastingstelsels?

 

Samen met de andere leden van de FGG Alliantie ben ik ervan overtuigd dat de wereld er mooier en beter uit zou zien als van alle mensen die wereldwijd aanschuiven aan onderhandelingstafels, op z’n minst de helft vrouw is. De visie, kennis en ervaring van vrouwen onmisbaar zijn voor het nemen van weloverwogen besluiten op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Dat vergt veel meer kwaliteit dan het hebben van haar op de tanden en brutaal zijn, zoals Sheryl Sandberg van Facebook propageert. 


Nl
En

schrijf u in
  • Small_Grants.png
  • _ParisProof_new.png
  • 160916_Nicaraguakanaalknop.png
  • 160916_palmolieknop.png
  • banner_jwhi2.png
  • banner_richforests.png
  • schrijf u in