Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Nieuws / 9 december 2014

Kers op de taart voor CASA's 10-jarig jubileum

Onze Braziliaanse partnerorganisatie 'Socio-Environmental Fund CASA' viert komend jaar haar 10-jarig jubileum. De eerste 8 jaar financierde CASA bijna 700 projecten in 10 Zuid-Amerikaanse landen, maar in haar eigen land Brazilië krijgt CASA pas sinds kort erkenning. Een groot Braziliaans fonds - Socio-Environmental Fund CAIXA, dat deel uitmaakt van een Braziliaanse federale bank en vrijwel geen ervaring heeft in het verstrekken van kleinschalige financiering aan 'grassroots' organisaties - heeft CASA benaderd om meer te leren op dit gebied. CAIXA zag het afgelopen jaar hoe deskundig CASA is in het beheren van grote sommen geld van grote fondsen, om deze te herverdelen onder lokale groepen in Zuid-Amerika.

Daarom besloot CAIXA met CASA een partnerschap aan te gaan; op 8 december dit jaar werd een 2-jarig contract van 1.25 miljoen euro officieel ondertekend.


Ongehoord Verhaal

CASA heeft dit succes natuurlijk grotendeels te danken aan haar kundigheid, expertise en harde werk. Maar ook ons succesvolle project  'Een Ongehoord Verhaal' heeft een grote bijdrage geleverd aan de zichtbaarheid van CASA. Dit project, dat gefinancieerd werd door de Nationale Postcodeloterij, stelde Socio-Environmental Fund CASA en drie andere  ‘small grants organisaties’ uit verschillende continenten in staat om hun communicatiestrategie en fondsenwerving te verbeteren. CASA kreeg hierdoor de mogelijkheid de verhalen van de groepen die de organisatie steunt, naar buiten te brengen en daarnaast de organisatie zelf onder de aandacht brengen bij media, fondsen en donoren. Deze inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen. Met dit nieuwe project dat door Socio-Environmental Fund CAIXA gefinancieerd wordt, gaat CASA 100 arme gemeenschappen helpen op een duurzame manier in hun levensonderhoud te voorzien en hun eigen leefomgeving in stand te houden.

 

Een jaar lang steun voor honderd organisaties

Het voornaamste doel is om organisaties en sociale bewegingen in stedelijke en landelijke omgevingen te versterken. Alle Braziliaanse staten zullen aan bod komen, met speciale aandacht voor groepen die in gebieden wonen die wat betreft hun sociale of milieustatus kwetsbaarder zijn. Alle projecten zullen een jaar lang gesteund worden en een subsidie krijgen van ruim €10.000. Aan het eind van de periode van twee jaar zal CASA deze 100 projecten dan ook niet alleen in financieel opzicht gesteund hebben, maar ook op het gebied van institutioneel management, communicatie en fondsenwerving.

 

Samen sta je sterker

Bewoners van deze gemeenschappen worden ook getraind in onderhandelingstechnieken en in het voeren van een dialoog met lokale autoriteiten zodat ze zich beter kunnen verweren tegen allerlei bedreigingen van buitenaf, zoals grootschalige land- en mijnbouw en infrastructuur. Ze worden ook geholpen met communicatie, planning en het zich organiseren, zodat ze in de toekomst sterker zullen staan. Wij feliciteren CASA van harte met dit mooie project en hopen dat dit voorbeeld  - waarvan de eerste resultaten ongetwijfeld binnenkort zichtbaar zullen zijn - andere financiers over de streep zal trekken!

 

 

Meer informatie over CASA

Het project  'Een ongehoord Verhaal'

Wat is een small grant fund?

 

 

 

Foto: Eduardo Fonseca Arraes op Creative Commons Flickr

Lees meer over dit onderwerp