Both ENDS


De Nederlandse Soja Coalitie

0703_Xing_reis_met_ISA_Jan_Gilhuis_111_copy.gif

Opgericht in 2004

Gezien de omvang en de urgentie van de problemen die veroorzaakt worden door productie, transport, verwerking en consumptie van soja, hebben acht Nederlandse organisaties zich verenigd in de Nederlandse Soja Coalitie. Dit zijn zowel ontwikkelings-, sociale- als milieuorganisaties. De Nederlandse Soja Coalitie dringt er bij alle relevante spelers op aan om bij te dragen aan oplossingen. En mondiale problemen vragen om mondiale oplossingen. De Nederlandse Sojacoalitie werkt daarom samen met een groot aantal organisaties uit de sojaproducerende landen Zuid-Amerika, Europa, de Verenigde Staten, India en China. De leden van de Nederlandse Sojacoalitie willen de problemen rondom soja aanpakken door het bewustzijn van consumenten en de verschillende spelers in de sojaproductieketen te verhogen. De Nederlandse Sojacoalitie lobbiet bij regeringen, oefent druk uit en voert gesprekken met bedrijven en supermarkten en ondersteunt getroffen gemeenschappen en kleine sojaproducenten.

ACHTERGRONDINFORMATIE


Soja is de afgelopen jaren wereldwijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste handelsgewassen. Door de sojateelt verdwijnen dagelijks grote oppervlakten tropisch regenwoud en graslanden in Zuid-Amerika. De uitbreiding van de sojateelt gaat vaak gepaard met conflicten over landrecht, schending van arbeids- en milieurecht en verlies van lokale voedselvoorziening en werkgelegenheid.

Nederland is de op één na grootste soja-importeur ter wereld en speelt een belangrijke rol op de wereldmarkt. Negentig procent van alle ingevoerde soja wordt als veevoer verwerkt. Vooral rundvee-, varkens- en pluimveehouders profiteren van de goedkope invoer van soja. Nederland heeft hierdoor te kampen met een ernstig mestoverschot.

Tegelijkertijd houdt de goedkope soja-import de ontwikkeling van regionale of nationale duurzame veevoerproductie tegen. Hierdoor is het onmogelijk geworden om te concurreren met de goedkope soja uit Zuid-Amerika.

ROL BOTH ENDS


Both ENDS houdt het secretariaat van de Nederlandse Soja Coalitie en verzorgt de communicatie, coördinatie en informatie-uitwisseling, en ontwikkelt een gezamenlijke strategie. De leden van de Nederlandse Sojacoalitie ontwikkelen activiteiten die complementair zijn en baseren zich op respect voor de verschillen tussen de organisaties.

FINANCIËLE PARTNERS


Ieder lid van de Nederlandse Soja Coalitie biedt ondersteuning aan het secretariaat. Extra steun ontvangt de Nederlanse Soja Coalitie van het MFS (Medefinancieringsstelsel) van Both ENDS, gefinancierd door DGIS (Directoraat-Generaal Internationale Samenwerking).

HANDIGE LINKS


Dutch Soy Coalition, The Netherlands

ECOA, Brazil, Bolivia, Argentina and Paraguay

FOE Amazonia, Brazil 

ICV, Brazil 

Instituto Socio Ambiental, Brazil 

M'Bigua, Argentina

Probioma, Bolivia, South America

Sobrevivencia, Paraguay

 

BOTH ENDS CONTACTPERSONEN


Tamara Mohr project manager

Annelieke Douma project officer

EXTRA


  • De Tweede Kamer accepteerde in februari 2008 een vijftal moties die gepromoot waren door de Nederlandse Soja Coalitie.
  • De Nederlandse regering heeft verschillende beleidsdocumenten opgenomen voor het terugdringen van de negatieve gevolgen van de sojaproductie.
  • Een aantal Nederlandse bedrijven koopt verantwoorde ' Basel-soja' (soja die voldoet aan de zogenaamde Basel-criteria).

Nl
En

schrijf u in
  • Small_Grants.png
  • _ParisProof_new.png
  • 160916_Nicaraguakanaalknop.png
  • 160916_palmolieknop.png
  • banner_jwhi2.png
  • banner_richforests.png
  • schrijf u in