Both ENDS


Groene Niger

Groene_Niger_klein.jpg

2010-2011

In West-Afrika ontwikkelt de zogenaamde 'Geassisteerde Natuurlijke Regeneratie (RNA)' zich als een oplossing voor de ecologische en voedselzekerheidscrisis die zich voltrekt in dit gebied. RNA betekent dat boeren de oorspronkelijke vegetatie op hun land herstellen om de vruchtbaarheid van de grond te verbeteren  en om een brede variëteit aan producten te waarborgen. ‘Geassisteerd’ betekent dat de vegetatie die uit de grond komt, wordt beschermd tegen vee en andere gevaren zodat ze tot wasdom kunnen komen. Daarbij worden  agrarische bosbouwtechnieken gebruikt. Het succes van RNA is al zichtbaar op lokaal niveau, en een doorbraak naar nationaal en internationaal niveau wordt voorbereid door een netwerk van belanghebbenden. Both ENDS assisteert deze doorbraak op verschillende manieren.

ACHTERGRONDINFORMATIE


Door het beschermen van spontane regeneratie van bomen op hun velden, hebben boeren in de zuidelijke provincies van Niger, Maradi en Zinder, met succes delen van de Sahel in Niger in groene gebieden veranderd. Al zo’n twintig jaar wordt deze regeneratie door boeren zelf gestart en uitgevoerd en inmiddels is al meer dan vijf miljoen hectare land hersteld tot een bebost landschap. Dit maakt het het grootste bebossing initiatief in Afrika.

 

Dit proces van vergroening wordt Régénération Naturelle Assistée, of Geassisteerde Natuurlijke Regeneratie (RNA) genoemd. Vandaag de dag is het geïntroduceerd in meer dan 46 dorpen, waarbij boeren en technici zijn getraind en 36 dorpsbossen comités zijn opgericht om verdere toepassing te bevorderen. Het Groene Niger project bouwt verder op de positieve ervaring dat gemengde bos-landbouwgrond landschappen de dorpelingen een buffer tegen droogte bieden. RNA helpt niet alleen bij het herstellen van bodem en grondwater, maar voorziet ook in een gevarieerd menu en hout en veevoeder, hetzij voor eigen gebruik of voor extra inkomen.

ROL BOTH ENDS


Both ENDS, VU-CIS en CRESA (Nigers landbouwkundig onderzoeks- en uitbreidingsagentschap) werken samen aan het verspreiden van deze succesvolle door boeren geleide herstel-aanpak in andere gebieden in Niger.

FINANCIËLE PARTNERS


BOTH ENDS CONTACTPERSONENNl
En

schrijf u in
  • Small_Grants.png
  • _ParisProof_new.png
  • 160916_Nicaraguakanaalknop.png
  • 160916_palmolieknop.png
  • banner_jwhi2.png
  • banner_richforests.png
  • schrijf u in