Both ENDS


Dossier Grootschalige infrastructuur

Water_B1_Large_Scale_Infrastructure.jpg

De oudste stuwdammen stammen van ver voor Christus en sindsdien zijn ze in alle soorten en maten over de hele wereld gebouwd. Ze kunnen dienen als waterreservoir, als bescherming tegen overstromingen van lager gelegen stukken of om wildwaterrivieren bevaarbaar te maken. Tegenwoordig echter worden stuwdammen vooral gebouwd om elektriciteit mee op te wekken. Regeringen, banken en bedrijven investeren miljarden in de bouw van enorme nieuwe stuwdammen en waterkrachtcentrales, om op die manier zogenaamde ‘groene stroom’ te genereren. Maar hoe groen is die stroom eigenlijk?

ACHTERGRONDINFORMATIE


De bouw van zo’n megadam gaat vrijwel altijd gepaard met enorme schade aan de natuur en daarmee de leefomgeving van de omringende bewoners. Hele volksstammen moeten vaak noodgedwongen verhuizen en omvangrijke stukken natuur gaan verloren. Wij helpen lokale organisaties om de gevolgen van mega-infrastructuur voor mens en natuur op de agenda te zetten van nationale en internationale overheden, banken en bedrijven. Samen met onze partners wijzen we overheden en investeerders op de verantwoordelijkheid die zij hebben voor behoud van het welzijn en de leefomgeving van de lokale bevolking. Investeerders en overheden worden door ons niet alleen gestimuleerd om van tevoren gedegen onderzoek te laten doen naar de milieu- en sociale gevolgen van een project, maar ook attent gemaakt op het bestaan van lokale, duurzame en kleinschaliger  manieren om stroom te winnen. We denken dan bijvoorbeeld aan kleinschalige waterkrachtenergie (zogenoemde pico-hydro) en aan wind, zonne- en geothermische energie.

ROL BOTH ENDS


Both ENDS heeft een ruime ervaring in het monitoren van geldstromen en internationale investeringen, vooral in (water)infrastructuur. We ondersteunen netwerken en organisaties die zich inzetten voor eerlijk beleid en duurzame ontwikkelingsmodellen.

 

Both ENDS trekt samen met lokale partnerorganisaties aan de bel als dammen  - die medegefinancierd worden door grote ontwikkelings- en investeringsbanken -  grote negatieve gevolgen dreigen te hebben voor de omgeving. Recente voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Barro Blanco in Panama, de Belo Monte in Brazilië, de Bujagali in Oeganda, de Polavaram in India, en de Xayaburi in Laos. Soms met succes: de bouw van sommige van deze dammen is – mede door toedoen van Both ENDS – tot nader order opgeschort of afgeblazen.

PROJECTEN


PUBLICATIES


 

De "Both ENDS Policy Note - Safeguarding the Amazon" is het resultaat van twee onderzoeken uitgevoerd door Both ENDS:

BOTH ENDS CONTACTPERSONEN


Anouk Franck  (project manager)


Burghard Ilge (programme officer policy development)

 


Nl
En

schrijf u in
  • Small_Grants.png
  • _ParisProof_new.png
  • 160916_Nicaraguakanaalknop.png
  • 160916_palmolieknop.png
  • banner_jwhi2.png
  • banner_richforests.png
  • schrijf u in