Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Nieuws / 18 december 2023

Aanbevelingen voor Nederlands buitenlandbeleid dat werkt voor mensen en milieu

De Tweede Kamerverkiezingen zijn voorbij, het stof is enigszins neergedaald. Hoe het ook gaat eindigen, één ding valt op: het gaat in Nederland vooral over Nederland, het buitenland is nauwelijks een thema in de verkiezingen en de formatie. Sterker nog, sommige winnaars in de verkiezingen zouden zich het liefst juist verder afschermen van de wereld om ons heen.

Maar Nederland is geen eiland: we zijn innig verbonden met het buitenland. Onze economie draait op internationale handel, de energie die uit ons stopcontact komt en het voedsel dat we eten hebben vaak hun oorsprong in andere landen. Beslissingen die wij maken hebben bovendien grote gevolgen over de grens. De Nederlandse voetafdruk in het buitenland is disproportioneel groot.

Both ENDS kijkt in de weken na de verkiezingen waar de politiek in de komende jaren op kan sturen om de Nederlandse voetafdruk over de grenzen te verkleinen en het Nederlandse buitenlandbeleid juist te laten werken voor mens en milieu. Dat doen we door in vier dubbelinterviews met steeds een eigen expert en iemand van buiten de organisatie. Deze interviews verschijnen ook op ViceVersa online.

15 december 2023: Nederland kan agrarische voetafdruk drastisch verkleinen
21 december 2023: Nederland is zeker niet roomser dan de paus
2
3 januari 2024: Is de reputatie van Nederland als wereldleider op het gebied van waterkennis terecht?
2
5 januari 2024: 'Er kan geen transitie plaatsvinden als je niet over consumptiepatronen praat'

Lees meer over dit onderwerp